GÂNDUL LIVE. Alina Șerban, meteorolog ANM: Temperaturile vor mai scădea în weekend. Vremea pe litoral va fi frumoasă | VIDEO

Publicat: 31/07/2020, 12:25
Actualizat: 31/07/2020, 15:36

Meteorologul Alina Șerban, de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), a vorbit vineri la GÂNDUL LIVE despre evoluția vremii în zilele următoare.

Ea a explicat că vineri temperaturile vor atinge chiar și 38 de grade Celsius, iar unele regiuni din țară vor fi afectate de instabilitate atmosferică.

„Astăzi vom avea astfel de fenomene, mesaje noi de alertă meteorologică ce vizează partea de sud a teritoriului pentru caniculă în cea mai mare parte a Olteniei, a Munteniei și a Dobrogei. Astăzi, disconfortul termic va fi accentuat, temperaturile vor atinge valori de 35-38 de grade. În schimb, în nord-estul și estul teritoriului și în zonele montane, un front atmosferic va determina instabilitate accentuată, astfel încât avem în vigoare un cod galben pentru cea mai mare parte a Moldovei, pentru nordul Munteniei și al Dobrogei, pentru zonele montane, în special Carpații Meridionali și Carpații Orientali. În aceste zone, pe parcursul zilei de astăzi și în prima parte a nopții vom avea averse, cantitățile de apă pot depăși 40 sau chiar 60 de litri pe metru pătrat, intensificări ale vântului care pot lua chiar aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice și căderi de grindină. Astăzi va fi o zi bogată în evenimente meteo. Mare atenție la disconfortul termic din sudul țării. Acesta va fi prezent și în partea de vest și centrală”, a spus Alina Șerban la GÂNDUL LIVE.

În weekend, temperaturile mai scad

Meteorologul a mai explicat că în zilele de sâmbătă și duminică temperaturile vor ajunge la normalul pentru această perioadă, iar la munte ar putea să plouă, în special sâmbătă.

Aceasta a mai spus că, în weekend, vremea pe litoral va fi plăcută, cu temperaturi de 27-28 de grade Celsius.

„În weekend, o masă de aer mai rece va determina scăderea valorilor termice în toată țara, astfel încât acestea se vor situa, în marea lor majoritate în jurul celor caracteristice datei, acestea fiind între 25 de grade în partea de nord și centru și cel mult 33-34 de grade în partea de sud. Ploile se vor restrânge ca arie. Sâmbătă se pot semnala ploi în zonele montane, în special în Carpații Meridionali, duminică aproape deloc. Sâmbătă ar fi de interes pentru cei care aleg ca destinație zona Carpaților Meridionali, mare atenție pentru că după amiază vor mai apărea fenomene specifice instabilității atmosferice, precum averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului. Duminică se face frumos în toate zonele țării, cu temperaturi modeste. În zona litoralului vremea va fi în general frumoasă, poate în această noapte fenomene specifice instabilității. Temperaturile mai scad ușor, dar chiar și așa, în aer sâmbătă vor fi 27-28 de grade, iar duminică 25-26 pe litoral, iar apa mării va avea 25-26 de grade în weekend”, a spus meteorologul la GÂNDUL LIVE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase