GÂNDUL LIVE. Anca Dragu, prima femeie care conduce Senatul în România: „Instituția este cu vreo zece ani în urmă”. Ce spune despre pensiile speciale (VIDEO)

Publicat: 30/12/2020, 13:36
Actualizat: 30/12/2020, 15:44

Anca Paliu Dragu, noul președinte al Senatului, a explicat la GÂNDUL LIVE că instituția Senatului este cu zece ani în urmă, cel puțin la capitolul comunicare, subliniind că lucrul acesta este datorat mai multor factori, printre care politizarea excesivă. Totodată, aceasta a vorbit și despre ce înseamnă ca o femeie să fie la șefia unei instituții.

Anca Dragu: „Nu mă interesează culoarea politică a vreunui angajat”

Dincolo de rolul instituțional al Senatului, m-am uitat la aspectele administrative, la cum funcționează instituția în interior. La partea de comunicare instituția Senatului este cu vreo zece ani în urmă, cel puțin. Ultima postare pe pagina de Facebook a Senatului este din 2017, deși există un departament consistent de comunicare. Am mai constatat că nu există foarte multe informații la zi și detalii despre procedurile din comisie, despre toate discuțiile. Nu există o practică foarte extinsă de dialog cu asociațiile, cu cetățenii, cu  ONG-urile. Nu mă interesează culoarea politică a vreunui angajat. Vreau să avem performanță pentru că suntem în slujba cetățenilor. Trebuie să le arătăm oamenilor de ce ne-au plătit”, a explicat Anca Paliu Dragu la GÂNDUL LIVE

Anca Dragu, fost ministru de Finanțe, este prima femeie care ocupă funcția de președinte al Senatului: Sunt obișnuită să lucrez în instituții. Este însă o responsabilizare mai mare pentru că oamenii stau cu ochii pe tine. Și orice eroare poate să fie taxată mai intens. Mie mi-ar plăcea să ajungem în fază în care să nu ne mai mirăm că o femeie este într-o funcție importantă în stat”, a mai spus Anca Dragu.

Despre pensiile speciale

„În ultimii ani au fost introduse aceste pensii speciale, în diferite domenii, una câte una, cu derogare de la principiul contributivităţii. S-au obţinut o serie de excepţii şi de privilegii prin legi speciale. (…) Noi susţinem aplicarea generală a principiului contributivităţii în stabilirea pensiei şi majorarea punctului de pensie. Avem chiar inclus acest aspect şi în programul Coaliţiei. (…) Susţinem crearea unei comisii speciale parlamentare pentru identificarea şi rezolvarea inechităţilor din tot sistemul de pensii. Acum avem deja prorogarea cu un an a pensiilor speciale pentru primari. Aceasta s-a putut face în câteva zile de la învestirea noului guvern”, a afirmat Dragu la Gândul LIVE.

Cât provește campania de vaccinare care a început în ţara noastră pe 27 decembrie, Dragu a spus că se va vaccina atunci când îi va veni rândul: „O să-l fac, când îmi va veni rândul, pentru că nu sunt în categorie de risc. Dar mă voi vaccina„, a adăugat Anca Dragu Paliu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase