GÂNDUL LIVE. Andrei Baciu, despre proiectul MS privind începerea școlii: Nu are nimeni o soluție perfectă. / Nu va trebui să facem aceste eforturi o viață întreagă

GÂNDUL LIVE. Andrei Baciu, despre proiectul MS privind începerea școlii: Nu are nimeni o soluție perfectă. / Nu va trebui să facem aceste eforturi o viață întreagă
Andrei Baciu, intervenție la Gândul Live
Publicat: 19/08/2020, 13:57
Actualizat: 19/08/2020, 14:23

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a precizat, la Gândul Live, că măsurile propuse pentru începerea anului școlar sunt gândite ca un punct de plecare pentru reglementarea unei activități care trebuie să fie reluate, contextul fiind considerat unul favorabil. Baciu a făcut apel la respectarea normelor, sublinind că aceste eforturi trebuie făcute pe o perioadă limitată de timp, până la apariția unui vaccin sau a unui tratament antiviral eficient.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a fost invitat, la Gândul Live, să detalieze măsurile incluse în proiectul de ordin privind începerea școlii, publicat marți seara pe site-un instituției.

„Trebuie să vedem lucrurile puțin în ansamblu, pentru că, până la urma urmei, vorbim de o activitate care trebuie începută, într-un fel sau alt fel, la fel se întâmplă în oricare altă țară de pe planeta asta. Din acest punct de vedere trebuie să vedem cea mai buna modalitate de a reîncepe activitatea școlară. Proiectul de ordin este pus în procedură de transparență pe site-ul Ministerului, pe cale de consecință este un punct de plecare și orice fel de sugestii și recomandări sunt binevenite”, a spus Andrei Baciu, la Gândul Live.

Baciu: „Ține de fiecare dintre noi să înțelegem, să ne adaptăm la aceste noi vremuri”

Potrivit secretarului de stat, documentul reprezintă un cadru care să dea un punct de plecare care să organizeze toată activitatea, de la pregătirea și intrarea efectivă în locație, până la intrarea în sălile de clasă, cum se petrece tot triajul observațional, epidemiologic, măsuri de curățenie și pregătire în primul rând a set-up-ului (organizarea – n.r.) școlar, după care toată interacțiunea din timpul orelor, din pauze, toată interacțiunea între elevi, studenți, profesori și așa mai departe.

„Cred că este important să vedem lucrurile din perspectiva în care trăim cu toții aceste vremuri cu acest nou tip de coronavirus la nivel global. Avem două variante la îndemână: una, să vedem lucrurile oareșicumva și să nu acceptăm realitatea, văzând fiecare regulă dificilă și, mă rog, trăind și expandând această persoectivă, și, a doua variantă, să încercăm să ne facem viața mai ușoară, să ne adaptăm la noua realitate. Așa se întâmplă peste tot. Și în alte țări există recomandări, unele cu caracter obligatoriu. Deci, până la urma urmei, ține de fiecare dintre noi să înțelegem, să ne adaptăm la aceste noi vremuri”, a declarat Andrei Baciu, la Gândul Live.

„Ce au făcut Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, au venit cu niște recomandări pentru a putea crea o situație uniformă. Variază lucrurile de la o școală la alta, de la o localitate la alta, de la o regiune la alta. Este evident că conducerea universităților școalare cunoaște cel mai bine particularitățile date de infrastructură, date de capacitatea resursei umane, numărul de elevi, numărul de profesori, împreună cu direcțiile de sănătate publică, care au specialiști care să analzieze situația epidemiologică la nivel regional și cu comitetele județene pentru situații de urgență vor analiza și vor propune și lua aceste decizii. Evident că lucrurile variază de la o localitate la alta și, pe cale de consecință e cumva natural și firesc că deciziile să le ia cei care cunosc cel mai bine particularitățile locale”, a precizat secretarul de stat.

„Perspectivele de astăzi sunt, totuși, pozitive, favorabile”

„E o situație complicată peste tot. Am avut posibilitatea să văd la sfârșitul anului școlar trecut cum se petrec lucrurile în câteva țări europene și din regiune și am văzut că nu e un lucru deloc simplu, sisteme de educație mult mai performante au avut reale dificultăți în a-l gestiona. Nu are nimeni o soluție perfectă pentru această nouă etapă în care trăim. Până o să avem un vaccin sau un tratament antiviral eficient, trebuie să ne adaptăm. Perspectivele de astăzi sunt, totuși, pozitive, favorabile și mare parte din experți speră să avem un vaccin cât mai repede, în 2021”, a precizat secretarul de stat.

„Deci nu va trebui să facem aceste eforturi o viață întreagă de acum încolo. Sunt eforturi reale, care ne schimbă de fapt viața, însă trebuie să le facem în primul rând în beneficiul nostru, pentru sănătatatea noastră, și, doi, pentru o perioadă finită, limitată de timp. Cu cât ne adaptăm și vedem lucrurile din această perspectivă și menținem și promovăm aceste comportamente într-o măsură mai mare, cu atât vom fi noi mai sănătoși, pornind de la comunitățile mici, locale, la comunitatea națională, pentru că și aceste aspecte ne influențează viața individuală, a fiecăruia dintre noi”, a conchis Andrei Baciu, la Gândul Live.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Schimbare istorică în Sănătate. Ce opțiuni vor avea românii
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
"Atunci o bag pe nevastă-mea la înaintare". Ce nu le poate refuza niciodată Alex Velea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine