GÂNDUL LIVE | Andrei Baciu: ”Vrem să facem vaccinarea cât mai accesibilă. Ne îndreptăm acum atenția către cei mai pragmatici”

Publicat: 02/06/2021, 20:44
Actualizat: 02/06/2021, 22:16

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a vorbit, în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE, despre campania de vaccinare, certificatul verde digital, dar și despre următoarea etapă de relaxare.

Numărul persoanelor care se vaccinează scade de la o zi la alta.

Am ajuns la o cifră importantă de persoane vaccinate. Tragem să accelerăm cât se poate. Sigur, lucrurile sunt în schimbare, există diverse variabile care influențează dorința de vaccinare. Contează că vaccinarea și-a spus cuvântul și are deja un impact asupra transmiterii epidemiologice, însă acest impact este doar parțial, de aici nevoia de a continua și a impulsiona cât mai mult, și a încuraja procesul de vaccinare, a declarat Andrei Baciu.

Secretarul de stat a precizat că acum atenția trebuie îndreptată spre cei mai pragmatici, după ce persoanele entuziasmați de vaccinarea anti-COVID s-au imunizat deja.

„Este vorba despre o percepție diferită. Dacă inițial s-au vaccinat persoanele care au fost entuziasmate de acest proces de vaccinare, acum mergem către un segment de oameni care sunt mai pragmatici. Ideea este aceea de a crește accesul la vaccinare, să facem vaccinarea disponibilă aproape oriunde, astfel încât toți cei care vor să se vaccineze, dar le este dificil să facă o programare, să reușească să se imunizeze”, a explicat Andrei Baciu.

El a precizat că acum sunt aproximativ 1.000 de centre de vaccinare fixe, câteva mii de medici de familie care vaccinează și se organizează periodic maratoane de vaccinare.

”Toate aceste chestiuni presupun ca oamenii să se după spre anumite puncte să se imunizeze. Asta a fost paradigma care a funcționat până acum și care a permis un set up al campaniei de vaccinare din România. De acum încolo, tocmai pentru că intrăm în sectorul oamenilor care funcționează după criterii mai pragmatice, este important să venim cu o altă abordare, aceea prin care mergem noi către oameni. Aceasta este abordarea care va prinde contur în perioada următoare, suplimentar de cea existentă”, a mai spus Andrei Baciu.

Secretarul de stat a vorbit și despre beneficiile după creșterea numărului persoanelor care s-au vaccinat anti-COVID, despre ridicarea mai multor restricții, din 15 mai.

”Grație vaccinării și celorlalte măsuri existente, vedem că situația epidemiologică s-a îmbunătățit și au fost ridicate restricțiile. S-au întâmplat două chestiuni importante: a crescut mobilitatea, ne-am putut deplasa cât mai ușor, au fost eliminate acele restricții de noapte, diverse restricții între localități, și s-au deschis aceste elemente din sfera evenimentelor culturare sau sportive, teatru, cinematograf”, a adăugat Andrei Baciu.

„Vom avea o abordare particulară pentru mediul rural”

„Multe din cazurile apărute sunt acolo unde există foarte multe persoane. Dacă este să ne uităm, de exemplu, în Harghita – are foarte multe comunități din mediul rural care sunt împrăștiate pe o suprafață destul de mare. Deci, nu există o comunicare între sate. Am văzut că sunt localități unde transmiterea virusului este foarte scăzute, asta datorită a ce am menționat. Virusul se transmite mult mai dificil, impactul asupra comunității este mai mic”, consideră Andrei Baciu.

El spune că oamenii din comunitățile rurale nu se imunizează pentru că nu sunt informați și le este dificil să se deplaseze la un centru de vaccinare.

„Așa cum spunea și premierul, campania de vaccinare este a tuturor. Nu poate fi un succes a unei instituții sau părți a societății. E nevoie de o colaborare. În cele mai multe comunități rurale, problema nu este că oamenii nu își doresc să se vaccineze. Sunt două chestiuni unde se pot îmbunătăți lucrurile. În primul rând, la nivel de informare, de comunicare, este important să venim cu mesaje transmise de către personalitățile importante la nivel local. Pe de altă parte, este esențial să avem centre de vaccinare, puncte de vaccinare în mediul rural. Problema nu este că oamenii refuză vaccinarea, ci că este dificil să se prezinte la un centru de vaccinare”, a mai spus Baciu.

„Mutațiile vor continua să apară”

Secretarul de stat a atenționat că atât timp cât nu se oprește transmiterea comunitară a virusului la nivel global, în zonele în care populația are acces mai scăzut la vaccinare, virusul se va multiplica.

”Este în firea oricărul organism viu să se adapteze, să capete oice fel de mutație, astfel încât să supraviețuiască mai bine condițiilor. Aceste mutații vor continua să apară. Este esențial să ajungem să dobândim această imunitate colectivă, care ne va feri de apariția oricărei mutații”, a afirmat Baciu.

Certificat verde digital, din 1 iulie

Secretarul de stat a vorbit și de certificatul verde digitat, care va intra în vigoare la începutul lunii iulie.

”Fie că ești vaccinat, fie ai un test RT-PCR negativ, tu ai multe tipuri de formate, cetățenii din cele 27 de țări vin cu cel puțin 27 de formate. E foarte greu să distingi certificatele care sunt valide, reale, față de cele care ar putea să eludeze legislația în vigoare. Astfel, s-a dorit o uniformizare a acestor demersuri, întrucât în punctele vamale va crește traficul de persoane. În acest caz, poți avea pe telefon un certificat verde digital, cu un cod QR care este scanat și îți spune dacă certificatul este valid”, a explicat Andrei Baciu.

„Avem în continuare decese, avem pacienți internați la Terapie Intensivă”

Secretarul de stat a subliniat că toate măsurile restrictive luate de autorități au rolul de a-i proteja pe cei care nu s-au infectat.

”Toate acete standarde nu le face cineva după cum i se pare, au o fundamentare științifică, o experiență. Toate țările au măsuri similare, masuri care sunt bazate pe recomandările OMS. Această transmitere epidemiologică se traduce în decese. Avem în continuare decese, avem pacienți internați la Terapie Intensivă. Pandemia nu s-a încheiat. E firesc să se dorească să nu mai reprezinte centrul atenției și centrul dezbaterii.

A fost o situație extrem de grea și fără precedent. Asta nu înseamnă că nu trebuie să fim realiști și să ne uităm la lucruri dintr-un punct de vedere rațional, să vedem care sunt cele mai bune opțiuni pentru noi din punct de vedere al sănătății. Aceste noi tulpini care circulă și au început să apară au un impact major și asupra oamenilor care până acum ar fi fost considerați într-o categorie fără risc. Deci, toate aceste măsuri sunt menite să ne protejeze”, a mai spus Andrei Baciu.

Pima zi de vaccinare a copiii cu vârsta peste 12 ani

„Este o veste foarte bună. În cursul zilei de azi, în București s-au vaccinat în jur de 170 de copii cu vârstele între 12 și 15 ani. De ieri și până azi sunt făcute aproximativ 3.600 de programări”, a declarat Andrei Baciu.

Despre un eventual val patru al pandemiei de COVID-19, Andrei Baciu a declarat că „depinde de multe lucruri, de eventualitatea apariției unei noi tulpini, de vaccinare”.

”Apariția unei noi tulpini nu este o chestiune pe care să o putem influența într-un mod sau altul. Însă, dacă avem o imunitate colectivă, se topește transimterea virusului de la o persoană la alta. Ăsta este un lucru pe care îl putem controla. Putem câștiga prin vaccinare”, a explicat Andrei Baciu.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Scandal la Antena 1. De ce au refuzat Petre și Buble să participe la ediția...
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
30 noiembrie şi 1 decembrie, zile libere legale. Ce compensaţii trebuie să primeşti de la...
Surpriza Dacia pentru toți ROMÂNII. Anunțul a fost făcut azi!
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cum poate fi anihilat în doar două secunde virusul SARS-CoV-2. Descoperirea medicilor din Israel
Scandal la Antena 1. De ce au refuzat Petre și Buble să participe la ediția...
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Ziua Națională a României, MARCATĂ la Constanța
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Un bărbat a murit după ce a coborât din mașină să-și remedieze o avarie
PFIZER a făcut anunțul momentului! Nimeni nu s-ar fi așteptat la asta. Răsturnare completă de...
Răsturnare de situație: Cine pleacă de la Antena Stars după bătaia de la toaletă? „Mi-au...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...