GÂNDUL LIVE. Beatrice Mahler explică în ce situație ar trebui să ceară ajutorul medicului pacienții care suferă de sechele post-COVID-19 – VIDEO

Publicat: 12/05/2021, 20:05
Actualizat: 12/05/2021, 22:34

Managerul Institutului „Marius Nasta” din București, doctorul Beatrice Mahler, explică în cadrul ediției de miercuri, 12 mai, a emisiunii GÂNDUL LIVE, care sunt de obicei sechelele post-COVID-19 și în ce context ar trebui să apeleze la ajutorul medicilor o persoană afectată de acestea. 

Medicul Beatrice Mahler îi îndeamnă pe pacienții afectați de sechele să își contacteze mai întâi medicul de familie, care ulterior îi va redirecționa către un consult de specialitate în funcție de simptomele pe care le prezintă.

Care sunt simptomele sindroamelor post-COVID-19

„Plămânul are nevoie de timp să se vindece și leziunile care rămân în plămân sunt niște leziuni active, o inflamație pe care organismul încet-încet încearcă să o reducă. Acele pete albe sunt niște leziuni care dispar treptat, însă cu răbdare. Vindecarea finală a lor se produce cam la un an deoarece așa cicratrizează organismul definitiv leziunile. Nu există o grabă atunci când vorbim de evaluarea prin computer tomograf a leziunilor. Însă, cu siguranță, dacă pacientul are dispnee, dacă obosește când merge pe stradă, dacă prezintă amorțeli în mâini și picioare, dacă are dureri de cap, ar trebui să se adreseze în principal medicului de familie și de acolo să fie direcționat către medicul specialist”, explică dr. Beatrice Mahler.

Stațiunile balneo-climaterice, extrem de benefice în recuperarea pacienților

De asemenea, aceasta prezintă tipurile de tratement pe care le-ar putea urma pacienții care suferă de sechele post-COVID-19, explicând cum virusul afectează mai multe sisteme din organism, nu doar pe cel respirator.

„Programele de reabilitare care se pot desfășura în centrele de reabilitare sunt binevenite. Și aici avem categorii diferite. Un pacient care a avut o afectare pulmonară gravă ar fi bine să ajungă într-un centru de recuperare respiratorie. Dar să nu uităm că România are stațiuni balneo-climaterice extrem de benefice care pot ajuta la recuperare pacienților și cu sechele neurologice, și cu sechele respiratorii și care pot face parte din profilul sau din recomandarea pe care o putem face pacienților.

Salina și aerosolul bogat în sodiu favorizează drenajul secrețiilor aeriene atunci când ele există. Salina este benefică pentru pacientul pulmonar cronic, care tușește, expectorează. Dacă vorbim de sindrom COVID, aceste simptome sunt mai puțin prezente… procedurile de recuperare respiratorie trebuie să fie oarecum gândite într-un plan holistic care să beneficieze atât de suportul kinetoterapeutului și al medicului, dar în echipă trebuie să intre și un medic de diabet și nutriție deoarece marea majoritate care fac forme severe sunt pacienți diabetici”.

DR. BEATRICE MAHLER, managerul Institutului „Marius Nasta”

Totodată, aceasta explică că în urma unei boli atât de grave precum COVID-ul, dieta ar trebui să fie hipercalorică, însă caloriile ar trebui să fie obținute din alimente corecte alese.

COVID-ul, o boală care afectează ai multe sisteme din organism

Doctorul Beatrice Mahler reiterează și rolul medicului cardiolog în recuperarea post-COVID-19 a pacienților, care ar trebui să facă parte cel puțin din evaluarea inițială, dar și din cea ulterioară deoarece „efortul trebuie gradat astfel încât să nu ajungem la alte complicații”.

„Așa cum arăta și un nou studiu, COVID-ul este o afecțiune care impactează foarte mult vasele de sânge din tot organismul iar afectarea lor poate duce la apariția tulburărilor de coagulare”, explică managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
BOMBĂ: Pepe și-a asumat prima relație după divorț! Avem dovada: sărut și...
FOTO. Maria Constantin și-a pus silicoane noi și își etalează bustul peste tot! Cât de...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Simona Halep a radiat de fericire la petrecerea de logodnă! Cum a fost surprinsă alături...
Detalii ŞOCANTE despre asasinatul din Arad! Care sunt legăturile amantei lui Crișan cu lumea interlopă
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Necuratul își caută soție cuminte, frumoasă, deșteaptă
Simptomele care indică o infecție cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2. Avertisment pentru tineri
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Evaluare Națională 2021. Modele de subiecte și toate regulile desfășurării examenelor
Top 10 cele mai vizionate videoclipuri de pe YouTube din toate timpurile
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Sfârşitul pentru Florin Cîţu! Pică Guvernul! Cine va fi noul premier al României
Informația momentului. BLOCAJUL este TOTAL! NIMIC nu se mai MIȘCĂ în acest moment
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este inventatorul de 27 de ani din România care schimbă lumea cu invenţia lui....