GÂNDUL LIVE. Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI. „Ne bucură foarte mult că faptele cu violență au scăzut foarte mult” / Cum vor acționa forțele de ordine după 15 mai

Publicat: 04/05/2020, 14:41

Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a detaliat, într-o intervenție la Gândul Live, bilanțul intervențiilor forțelor de ordine în zilele care erau în mod tradițional un prilej de sărbătoare, de la sfârșitul săptămânii trecute, și a explicat modul de lucru pentru pregătirea ieșirii din starea de urgență.

„La sfârșitul acestei minivacanțe putem spune că obiectivul pe care ni l-am propus la începutul perioadei, de a preveni, și-a atins scopul, pentru că din punctul de vedere al criminialității, situația este cu mult mai mică decât în perioadele similare din ultimii trei ani, perioadă în care am făcut evaluarea, și totodată ne bucură foarte mult că faptele cu violență au scăzut foarte mult. 28%, față de 2019, 24%, comparativ cu 2018”, a declarat secretarul de stat pentru de ordine și siguranță publică al MAI, la Gândul Live.

„Situația de anul acesta este total diferită față de anii anteriori, când aveam foarte multe persoane prezente în spațiul public, cu sărbători, cu manifestări, cu evenimente publice, chiar și cu consum de alcool, și la finalul cărora erau diferite situații, chiar cu violență. În acest an, majoritatea populației a respectat și pe această cale le transmitem mulțumiri că au respectat prevederile legale, interdicțiile. Prezența elementului polițienesc, de jandarmi, a fost una vizibilă, începând cu filtrele de la ieșirea din Capitală, la ieșirile din toate municipiile reședință de județ, traseele către mare, către munte, sprijinul aerian”, a detaliat Bogdan Despescu.

Întrebat despre o eventuală modificare legislativă privind faptele de ultraj, frecvente în ultima perioadă, precum cea de la Galați, unde un polițist a reușit să imobilizeze cu sprayul un individ recalcitrant care nu a vrut să se legitimeze, Bogdan Despescu este de părere că reacția împotriva organului de ordine nu a fost în regulă, în cazul de la Galați, dar poziția polițistului, jandarmului, în aceste evenimente a fost una legală, una în conformitate cu procedura. „Eu cred că a reacționat foarte bine, pentru că a folosit un mod de lucru în mod gradual, într-o etapizare. Acel spray, acea substanță iritant-lacrimogenă, este de natură a descuraja persoana și din acest motiv polițistul a acționat într-o formă graduală, de a-l determina pe respectivul cetățean să înceteze acțiunea”, a comentat secretarul de stat din MAI.

„Nu va fi o revenire la o viață normală”

„Până pe data de 15 mai trebuie să respectăm întocmai interdicțiile valabile astăzi, și care rămân în continuare sub această formă pentru cele două săptămâni care urmează să le petrecem în această formulă. În această perioadă, cu siguanță specialiștii ne vor transmite modalitatea de intrare într-un făgaș, dar nu cred că normal, va fi o chestiune graduală, o chestiune în dinamică, o chestiune care nu va fi de revenire la o viață normală. Trebuie să respectăm niște măsuro de distanțare socială, să respectăm măsuri de a purta anumite elemente de protecție, de o igienizare foarte bună, toate aceste măsuri au scopul de limitare a răspândirii COVID-19”, a subliniat Bogdan Despescu.

În paralel, în funcție de deciziile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, vom acționa, vom vedea care sunt soluțiile specialiștilor, noi va trebui să ne asigurăm că suntem pregătiți să punem în aplicare aceste măsuri”, a conchis Bogdan Despescu.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York