GÂNDUL LIVE. Călin Popescu Tăriceanu: Iohannis vrea să obțină toată puterea. Alegerile parlamentare par din nou aranjate | VIDEO

GÂNDUL LIVE. Călin Popescu Tăriceanu: Iohannis vrea să obțină toată puterea. Alegerile parlamentare par din nou aranjate | VIDEO
GÂNDUL LIVE. Călin Popescu Tăriceanu: Iohannis vrea să obțină toată puterea. Alegerile parlamentare par din nou aranjate | VIDEO
Publicat: 03/12/2020, 14:40
Actualizat: 03/12/2020, 16:05

Călin Popescu Tăriceanu, candidat PRO România la alegerile parlamentare, a declarat joi la GÂNDUL LIVE că președintele Klaus Iohannis se implică prea mult în dezbaterile politice și că acesta și-ar dori să obțină „toată puterea”.

El mai spune că lipsa unei campanii electorale îi afectează pe cetățeni pentru că aceștia nu au ocazia să afle oferta politică a partidelor.

„Care campanie? Pentru cetățeanul obișnuit cred că este o mare problemă de deficit democratic pentru că alegerile presupun nu numai exercițiul votului, când pui buletinul de vot în urnă. E foarte importantă faza premergătoare, contactul și comunicarea dintre candidați și cetățeni. Sunt foarte mulți cetățeni care vor să știe care este oferta electorală, politică a partidelor. După cum vedeți, nici măcar atmosfera de alegeri nu s-a realizat, prin absența oricărui afișaj stradal. Singurele modalități în care s-a realizat campania a fost cea online, care sigur că are limitările ei, pentru că nu toți oamenii stau zi de zi, oră de oră cu nasul în telefon sau în tabletă. Sondajele de multe ori pun două întrebări care sunt foarte clar distincte: care este opțiunea politică pe care o aveți și dacă veniți la vot.

Voiam să vă spun ceva, pentru că ați spus că toate partidele uzează de astfel de tehnici. Da și nu. Eu am să vă aduc aminte ceva: când eram prim-ministru, pe ultima sută de metri știți că a fost un entuziasm populist de a se majora salariile profesorilor cu 50%. Și eu m-am opus ca prim-ministru și lucrul ăsta m-a costat și pe mine și pe partidul pe care îl conduceam pentru că nu credeam că este onest să mințim oamenii în față. Ce s-a întâmplat ulterior? Nu doar că salariile nu s-au majorat cu 50%, dar în 2010 s-au și tăiat. Partidele, sigur, populist, demagogic, unele mai conștiente, altele inconștiente, fac astfel de promisiuni. Dar nu e rolul președintelui să se bage în ciorba asta. Președintele trebuie să stea în afara jocului politic pentru că așa-i dictează Constituția. Se pot face comparații, nici la Băsescu nu am văzut ceva de genul acesta. Prezența lui era, dar totuși nu s-a implicat pe față așa cum face Iohannis în favoarea unui partid și în denigrarea celorlalți. Ceea ce pe mine mă pune pe gânduri și am să vă spun ceva. Văd că Iohannis presează acum ca să obțină toată puterea. Are Guvernul lui, vrea după alegeri să aibă și Parlamentul lui și Curtea Constituțională și CSM, e prezent azi la CSM unde urmează să fie ales președintele CSM, deci încearcă să pună mâna pe toate pârghiile de putere. Serviciile le are și așa mai departe.

În 2014, niște colegi de-ai mei au găsit o declarație chiar video a președintelui la alegerile prezidențiale, când spunea, probabil făcea referire la contracandidatul său, Victor Ponta și le spunea alegătorilor că este periculos ca toată puterea să încapă pe mâinile unui singur om sau unui singur partid. Cred că ar fi bine ca alegătorii să țină cont de acest pericol. Îl vedem pe Iohannis cum se comportă, mie în creează griji și neliniști în cazul în care el va ajunge să dețină toată puterea. Eu cred că este important ca în Parlament să existe un echilibru și să nu fie un partid care să aibă o pondere mult prea mare, ca să poată face nestingherit ceea ce vrea. Ceea ce vrea în sensul rău, că sigur că pot să fie obiective care se asumă împreună. Această reechilibrare a scenei politice mă duce cu gândul că noi, cei de la PRO România am putea să creem o alternativă împreună cu cei de la PSD pentru contracararea a ceea ce părea până acum soluția aproape agreată de majoritatea analiștilor, comentatorilor, adică o majoritate PNL-USR”, a spus Tăriceanu la GÂNDUL LIVE.

Tăriceanu: Alegerile par aranjate

Totodată, politicianul a mai spus că există riscul ca alegerile din 6 decembrie să fie fraudate și a dat exemplu în acest sens decorarea, de către președintele Iohannis, a mai multor ofițeri STS.

Cât despre prezența la vot, Tăriceanu a spus că se așteaptă la o prezență de 40%.

„N-are cum să fie o prezență foarte mare, nu știu ce să spun. Am văzut estimările de prezență, care se învârt în jurul a 40%. Probabil că acolo va fi prezența. Ieri, împreună cu Victor Ponta, am făcut o întâlnire cu toate organizațiile pe București ca să vedem cum stăm cu mobilizarea. Sunt și argumente în favoarea ideii că o prezență scăzută este defavorabilă și alți colegi spun că e favorabilă. Ceea ce pe noi ne îngrijorează este altceva. Faptul că alegerile par din nou aranjate. Ați remarcat că au fost înaintați la gradul de general nu mai puțin de 7 sau 9 ofițeri de la STS, cei care sunt cu tabletele. Ne-am luat și noi măsuri de precauție pentru că am văzut ce s-a întâmplat la alegerile pentru Parlamentul European în 2019, la alegerile locale unde au fost fraude pe scară largă și am pus la punct un sistem foarte bine organizat de numărare paralelă pentru a evita fraudarea. E un avertisment pe care vrea să-l dau celor care vor să fraudeze alegerile, cum am văzut la București, la Sectorul 1, unde USR, această Albă ca Zăpada a politicii românești ne-a arătat că, de fapt, nu și-a însușit practicile altora, pentru că fraudele la alegeri nu au fost o caracteristică a ultimilor ani, toți și-au luat măsuri și procesul a fost corect. Dar văd că USR, tocmai ei care vorbesc despre morală în politică au furat pe față fără niciun fel de rușine. Nimeni n-a uitat imaginile cu sacii în care manevrau buletine. Chiar ieri una din colegele noastre ne povestea ce făcea într-o secție de vot reprezentanta USR, care lua buletinele de la PSD și le punea sub teancul USR la numărătoare”, a spus Călin Popescu Tăriceanu la GÂNDUL LIVE.

Tăriceanu: Atacurile lui Ludovic Orban la adresa Ungariei și Poloniei sunt inacceptabile

Tăriceanu a mai adăugat că România este slab reprezentată la nivel european și l-a criticat pe premierul Ludovic Orban pentru declarațiile acestuia referitoare la Polonia și Ungaria.

„Văd că România este în situația de a rămâne la coada Europei, nu neapărat prin performanța la anumite capitole, ci prin atitudine. România, prin reprezentanții ei cei mai de seamă, mă refer la Iohannis și la Orban, are o figură umilă și servilă în toate instanțele și forurile europene.

Ni s-a vânturat  pe la nas că România are un mare succes că Iohannis a negociat pentru România să obțină 80 de miliarde din planul de redresare economică. Nu a fost niciun succes, suma de 80 de miliarde este exact suma care a fost avansată de Comisia Europeană pe masă pentru România și domnul Iohannis a înghițit-o ca un pelican care înghite un pește. Nu a obținut un leu în plus, față de alte țări care au făcut acest lucru. UE se bazează pe reguli, principii și valori fundamentale, dar cele 27 de țări reprezintă și interesul național, pe care toți și-l apără. Alții deloc. Noi suntem la categoria deloc. România nu este capabilă acolo să aibă un punct de vedere bine definit, care să fie concordant cu interesul național. Mă uit la Polonia și la Ungaria.

Cele două țări nu sunt împotriva adoptării planului de redresare și bugetului european, dar nu vor ca anumite principii care guvernează societățile lor, anumite valori, tradiționale, creștine, nu vor să le abandoneze. Și pentru acest lucru au o poziție fermă. România în ultimii ani nu a avut niciodată o poziție proprie, întotdeauna a fost aliniată. Și acum îl văd pe Ludovic Orban, care face niște declarații care dovedesc lipsa lui de cunoaștere și de experiență în domeniul politicii externe și lipsa lui de diplomație. Atacă inacceptabil țări vecine precum Polonia și Ungaria cu care am avut o istorie comună după Al Doilea Război Mondial, am trecut prin aceleași dificultăți. Declarațiile lui mi se par extrem de nepotrivite la adresa celor două țări. Nu este obligatoriu să ne aliniem celor două țări, dar noi nu avem o identitate”, a spus Tăriceanu.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
ULTIMĂ ORĂ! Oana Roman, în doliu: 'Sper că acolo unde este acum să fie lumină'
FOTO. Imagini incendiare cu fosta soție a lui Marian Drăgulescu! Larisa s-a dezbrăcat în lanul...
Alimente diuretice care combat retenția de apă și te ajută să slăbești
Răzvan Simion, ATAC la adresa Lidiei Buble?! Ce a putut spune în direct: „De un...
Își va continua cariera în Ceruri! Dănuț Radu, fotbalistul din cale afară de cuminte care...
Solstițiu de vară 2021. De unde vine, de fapt, numele acestei zile
Israelul îşi ameninţă adversarii. Ce a transmis premierul Naftali Bennett inamicilor statului
BANCUL ZILEI – Pițipoanca pipăită în autobuz
VIDEO: Incident violent în Bucureşti. Un bărbat și o femeie blochează o maşină şi o...
ULTIMĂ ORĂ! Oana Roman, în doliu: 'Sper că acolo unde este acum să fie lumină'
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Anunțul ÎNSPĂIMÂNTĂTOR pentru toți cei cu mașini pe benzină și motorină. Câți ani mai permite...
7 vedete care au animale de companie neobișnuite VIDEO
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Alexandru Rafila, anunț pentru cei vaccinați cu AMBELE DOZE! Este bomba zilei. Toți românii trebuie...
Miracolul care înspăimântă Rusia. Călugărul mort cu 90 de ani în urmă a luat 10...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...