Klaus Iohannis, la ședința CSM: Majoritatea parlamentară s-a dedicat trup şi suflet adoptării unor legi menite să-i apere pe infractori

Klaus Iohannis, la ședința CSM:  Majoritatea parlamentară s-a dedicat trup şi suflet adoptării unor legi menite să-i apere pe infractori
Klaus Iohannis, la ședința CSM: Majoritatea parlamentară s-a dedicat trup şi suflet adoptării unor legi menite să-i apere pe infractori
Publicat: 03/12/2020, 13:50
Actualizat: 03/12/2020, 13:55

Procesul de reparare a legilor justiţiei a început, dar procesul nu a fost finalizat din cauză că majoritatea parlamentară este ostilă unor reforme reale ale sistemului judiciar, spune Klaus Iohannis la ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM): „S-a şi dedicat trup şi suflet adoptării unor legi menite să-i apere pe infractori”.

„Ne revedem într-un context total atipic pentru întâlnirile de prezentare a raportului de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii, în acest an marcat de pandemia de COVID-19, care a afectat întreaga lume. Confruntaţi cu o criză sanitară de o amploare fără precedent, cu implicaţii în toate domeniile vieţii sociale, am fost cu toţii nevoiţi să ne adaptăm. Răspunsul la această situaţie dramatică, în care pe primul loc se află, evident, sănătatea românilor, nu a fost şi nu este unul deloc simplu. În aceste vremuri dificile, misiunea justiţiei de a asigura respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor a rămas însă la fel de actuală şi de importantă”, afirmă Klaus Iohannis la şedinţa anuală de bilanţ a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Iohannis: Măsurile impuse pentru protejarea sănătăţii publice au determinat, inevitabil, modificări semnificative în derularea activităţilor curente din justiţie

„Amânarea cauzelor aflate pe rol ori creşterea volumului de muncă al instanţelor şi parchetelor, ca urmare a limitării activităţii acestora, reprezintă doar două astfel de consecinţe resimţite la nivelul întregului sistem judiciar. În mod evident, este nevoie de un efort comun pentru depăşirea acestei perioade şi sunt convins că magistraţii înţeleg cel mai bine acest lucru. Această perioadă a fost însă şi o oportunitate pentru accelerarea procesului de digitalizare a instanţelor şi parchetelor, în toate formele sale, o îmbunătăţire care altfel s-ar fi produs într-un ritm mai lent. Constrângerile actuale au dovedit utilitatea noilor tehnologii pentru simplificarea şi uşurarea activităţii în sistemul judiciar, în avantajul tuturor participanţilor la actul de justiţie şi, mai ales, al cetăţenilor, în calitate de beneficiari ai acestui serviciu public”, apreciază şeful statului.â

„Majoritatea parlamentară s-a dedicat trup şi suflet adoptării unor legi menite să-i apere pe infractori”

„Prin votul exprimat la referendumul din 2019, românii au transmis clasei politice un puternic semnal că independenţa justiţiei şi buna sa funcţionare nu sunt lucruri negociabile şi reprezintă coordonatele dezvoltării unei Românii europene. Românii au dat, totodată, un mesaj clar şi pentru continuarea luptei anticorupţie şi suntem datori să răspundem onest tuturor acestor solicitări legitime ale cetăţenilor.

Procesul de reparare a legilor justiţiei, de creare a unui cadru legislativ coerent, stabil şi de implementare a recomandărilor MCV, ale Comisiei de la Veneţia sau ale GRECO a început deja. Motivul pentru care acest demers nu s-a finalizat însă este bine cunoscut: o majoritate parlamentară care nu numai că nu a făcut niciun secret din faptul că este ostilă unor reforme reale ale sistemului judiciar, dar care s-a şi dedicat trup şi suflet adoptării unor legi menite să-i apere pe infractori. O majoritate parlamentară care, chiar şi după sancţiunea dură primită în 2019 din partea românilor, nu s-a sfiit să voteze măsuri contrare interesului public ori să întârzie adoptarea unora extrem de necesare”, afrimă preşedintele Iohannis.

În opinia şefului statului, legislaţia în domeniul justiţiei trebuie să fie rezultatul unor dezbateri ample purtate în următorul Parlament, „cu o altă majoritate, construită în jurul unor forţe politice profund ataşate valorilor democratice”.

„Susţinerea de către CSM a implementării recomandărilor organismelor europene este una deosebit de valoroasă”

„Profesioniştii din sistemul judiciar, asociaţiile profesionale şi Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să fie parte din acest proces, pentru ca normele să reflecte realitatea socială, nevoile stringente ale sistemului judiciar, astfel încât acesta să funcţioneze în mod optim pentru democraţia noastră. În acest context, susţinerea de către Consiliul Superior al Magistraturii a implementării recomandărilor organismelor europene, în beneficiul întregului sistem judiciar, este una deosebit de valoroasă.

Nu îmi pot imagina acest demers fără implicarea CSM. Vocea dumneavoastră este extrem de importantă şi, de aceea, mă aştept să aveţi intervenţii profesioniste şi obiective. Sistemul judiciar aşteaptă de la Consiliul Superior al Magistraturii un rol activ, o abordare constructivă şi matură, lipsită de partizanat, care să construiască un larg consens în sistemul judiciar asupra temelor cele mai arzătoare din justiţie. Cum ne dorim să arate justiţia din România în următorii ani? Ce obiective ne propunem să atingem pe termen scurt, mediu şi lung? Cum se va îmbunătăţi acest serviciu public prin raportare la cetăţean şi la interacţiunea acestuia cu instanţele şi cu parchetele? Răspunsurile sunt la noi, toţi cei chemaţi să punem umărul la dezvoltarea României, fiecare în limitele trasate de Legea fundamentală”, transmite Klaus Iohannis.

De asemenea, Iohannis apreciază că este nevoie de acţiune instituţională, de colaborare, asumare, de leadership şi de perseverenţă pentru schimbările profunde de care are nevoie sistemul judiciar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O teorie controversată răstoarnă tot ce știam despre Univers. Am trăi, de fapt, într-un vid...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu....
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Rămâi fără certificat de înmatriculare. Toți șoferii sunt verificați. Nu scapă nimeni
Băsescu, previziuni pentru Capitală: Firea nu are nicio șansă
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
"Aștept cu nerăbdare". Florin Piersic, noi declarații despre starea sa de sănătate. Dorinţa arzătoare a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Ce se întâmplă dacă zbori deasupra unui cutremur?
×