GÂNDUL LIVE. Camelia Roiu, medic ATI, în izolare: Mi se pare o greșeală colosală să nu securizezi mai întâi spitalele. / Sunt într-o nesiguranță totală

Publicat: 06/04/2020, 12:55
Actualizat: 06/04/2020, 19:13

Camelia Roiu, medic ATI la Spitalul de Arși, una dintre eroinele Colectiv, se află în izolare după ce a a intrat în contact cu un pacient de la Suceava, ulterior confirmat cu noul coronavirus. Medicul urmează să revină în spital, chiar dacă nu i se va face testarea de la finalul celor 14 zile de izolare, și a mărturisit, în emisiunea Gândul Live de luni, că nu știe ce o așteaptă și se simte în nesiguranță totală.

Camelia Roiu a povestit, la Gândul Live, cum a ajuns să intre în izolare, după ce a tratat un pacient din Suceava. Ea a semnalat situația conducerii spitalului, după ce a văzut pe Facebook ce se întâmplă în acea zonă, dar directorul medical i-a spus că DSP nu îl testează pentru infecția cu noul coronavirus, și asta deși era datoria lor, ca autoritate, spune Camelia Roiu.

„Incredibil, pentru că nu era simptomatic și, conform protocoalelor lor, nu intra în categoria de testare. Atunci, un coleg de-al meu și-a folosit relațiile personale și a sunat medicii de la Matei Balș, care ne-au putut ajuta cu testare. Eu am primit seara respectivă răspunsul că pacientul este pozitiv și că de a doua zi voi intra în izolare”, a explicat Camelia Roiu, în emisiunea Gândul Live.

„În momentul în care au anunțat la Digi că medicul anestezist de la Gerota, care intrase în contact cu m,ilițianul respectiv a murit am primit foarte multe mesaje în care oamenii mă întrebau cum mă simt și mi-au spus că doctorița respectivă am murit. În momentu acela chiar am simțit frica morții, fără niciun fel de patetism. M-am simțit complet descoperită, neputincioasă și neavând efectiv cum să mă apăr”, s-a destăinuit medicul.

Camelia Roiu mărturisește că a avut un deja-vu, ca în momentele ce au urmat tragediei de la Colectiv, când a fot implicată în salvarea supraviețuitorilor și a rupt tăcerea privind măsurile luate de autorități. „Ca și atunci, ni se spunea că suntem în control, că suntem pregătiți, că avem echipamente, că este totul pregătit, noi, de fapt, nu eram absolut deloc pregătiți. Și atunci, într-adevăr, este neputința că tu nu poți să faci nimic și depinzi de unii care îți hotărăsc viața, care acționează ca niște diletanți și ne pun în pericol viețile tuturor”, spune Camelia Roiu.

„Suntem țara cu procentul cel mai mare de personal medical infectat. Or, asta mi se pare criminal, pentru că singura sursa umană vitală din spitale în momentul acesta este personalul medical. Mi se pare o greșeală colosală să nu securizezi mai întâi spitalele. Adică, după părerea mea, trebuia testat orice intra în spital, orice pacient, pentru că astfel reușeai să-ți securizezi spitalele și să nu devină focar de infecție și personalul medical, și pacienți ideja internați acolo. Asta a fost o greșeală colosală”, consideră Camelia Roiu.

„În plus, pentru a securiza spitalele, Camelia Roiu consideră că responsabilii trebuia să se gândească la o metodă de triaj de izolare. „Spitalele modulare consider că îndeplineau aceste condiții. Plus că aceste spitale nu ar fi fost contaminate cu flora multirezistentă, știți foarte bine, din spitalele noastre. Mi s-ar fi părut o soluție viabilă”, a afirmat medicul ATI.

Camelia Roiu a explicat că nu va fi testată din nou, în a 13-a, a 14-a zi, așa cum spun protocoalele, care se schimbă în funcție de capacitatăților de testare, și se va întoarce la spital.

„Nu mă simt în siguranță, după cum probabil niciun cetățean al acestei țări nu se simte în momentul acesta. Sunt într-o nesiguranță totală, nu știu ce mă va aștepta acolo, dacă voi avea echipament de protecție, sunt multe nesiguranțe”, a conchis medicul ATI.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat este obligat de instanță să-și plătească soția pentru toată munca depusă în casă,...
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a...
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Mureș a fost prins de polițiști în timp ce îşi viola fiica
Cu EA a înlocuit-o Pescobar pe Larisa Popa! Cine este noul manager de la Taverna...
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Cum a sărbătorit Vladimir Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. Liderul de la...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
Vremuri tulburi pentru aceste zodii. Urmează decizii radicale
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
„Este un adult cu propriile planuri”. Cum se înțeleg, de fapt, Teo Trandafir și fiica...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
În urmă cu 59 de ani s-a stins din viaţă liderul comunist Gheorghe Gheorghiu Dej