GÂNDUL LIVE. Cătălin Tolontan, chemat pentru audieri la DIICOT. Adina Anghelescu: Vorbim de niște acuzații extrem de grave / Dan Bucura: Este o pată pe obrazul presei

Publicat: 20/05/2021, 19:33
Actualizat: 20/05/2021, 23:38

Cătălin Tolontan, coordonatorul editorial al publicațiilor Libertatea și GSP, a fost audiat de procurorii DIICOT, într-un dosar în care este acuzat de șantaj și constituire a unui grup infracțional organizat. Adina Anghelescu, editorialist Gândul.ro, și Dan Bucura, jurnalist, au vorbit, în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE, despre acest caz.

Daniel Băluță a formulat în luna martie plângeri la DIICOT și DNA împotriva lui Cătălin Tolontan, coordonator editorial Libertatea, Alexandru Pop, de la News International SA, Mihai Toma, jurnalist Libertatea, Mircea Marian, senior editor Newsweek, și Andrei Sabin Orcan, office manager Newsweek, acuzându-i de ”constituire a unui grup infracțional organizat și șantaj”.

„Trebuie discutat despre tabloul care i-a fost înfățișat astăzi la DNA. Bănuiesc că au avut și probe atunci când s-au făcut dezvăluirile respective. Având în vedere ancheta care se desfășoară, vom vedea și dacă există probe în acest sens. Vorbim de niște acuzații extrem de grave: grup infracțional organizat și șantaj”, a declarat Adina Anghelescu.

„Calomnia nu mai este incriminată, santajul este păstrat”

„Calomnia nu mai este incriminată penal de multă vreme. Pentru șantaj, în schimb, legiuitorul a păstrat de la fomra veche a codului penal, referindu-se la elementul material, doar noțiunea de constrângere, fără a mai face referiri la violență sau amenințări. Poți face constrângere și fără violență sau amenințări.

Pentru șantaj există două variante: constrângerea respectivă cu darea în vileag a unei fapte reale sau nereale, compromițătoare pentru primarul Băluță, pedeapsă care ar ajunge de la 1 la 5 ani. Ar mai fi o variantă, în care ar ajunge de la 2 la 7 ani, dacă constrângerea respectivă a fost comisă în scopul de a dobândi, în mod injust, un folos patrimonial.

În plângerea pe care GÂNDUL.RO a dat-o astăzi în exclusivitate, eu m-am oprit asupra unor aspecte pe care le-a scris domnul Băluță în plângere. Spune că au procedat la publicarea unor articole defăimătoare, care îl vizau în mod direct «prin care sunt acuzat că aș fi susținut în cadrul acestei proceduri de licitație… Cătălin Tolontan, coordonator editorial la www.libertatea.ro, ce aparține trustului media Ringier, este autorul moral al articolului publicat de Mihai Toma pe acest site» – având acuzația de grup infracționat organizat, această infracțiune fiind cea care aduce competența DIICOT-ului. Aici este o chestie interesantă. Ca să vezi ca e un grup infracțional organizat, aici trebuie să existe dovezi și că Tolontan, care este considerat autor moral al articolului, ar fi fost un fel de lider.

Jurnalistul Dan Bucura: Astfel de lucruri nu fac bine

„Știrea de azi m-a mâhnit foarte tare. Este o pată pe obrazul presei. Când vezi că un jurnalist e chemat să dea cu subsemnatul la DNA, DIICOT… te gândești că lucrurile astea nu fac bine.

Este evident că între domnul Tolontan și primăria Sectorului 4 este o chestiune puțin mai mult decât jurnalistică, poate mai mult personală. Am găsit pe Google articole semnate de domnul Tolontan și de colegi de ai săi. Nu știu dacă le-am găsit pe toate. Am găsit 14 sau 15 bucăți în 7 luni. Sunt jurnalist de investigație de 24 de ani și nu am cășunat niciodata pe cineva în halul ăsta. Am scris un articol, două, trei, apoi am lăsat instituțiile statului să își facă treaba. În cel mai rău caz, că am făcut și eu asta, am trimis ce aveam și am sesizat instituțiile statului, dar nu am scris în viața mea 14 articole despre cineva.

Ca jurnalist trebuie să faci puțină muncă de documentare. Știu ca ajut indirect pe altul, dar mă uit și pe cine ajut…

Ultimul lucru pe care vreau să îl subliniez: trei jurnaliști de investigație din trei zone diferite se gândesc în aceeași zi să scrie aceeași anchetă?!”, a declarat Dan Bucura.

Închisoare cu executare pentru un patron de televiziune din România: ”Avea o frică în oase...
Laura Cosoi, mămică pentru a treia oară. Tocmai a făcut anunţul
FOTO. Cum arată azi Simona Sensual, asistenta TV care a luat-o pe calea bisericii și...
Ce semne îți dă corpul când ai saturația de oxigen scăzută. E un simptom fatal...
Motivul real pentru care Roxana Nemeș s-a căsătorit cu Cătălin Hagima. A fost obligată să…
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Horoscop joi, 23 septembrie 2021. O zodie își poate schimba locul de muncă
Măsuri adoptate de CMBSU după ce Capitala a trecut de incidenţa 3 la mie. Mai...
Cele mai bune SUV-uri mici. NOI sau RULATE, mașinile astea merită fiecare bănuț
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
„China a răspândit Covid-19 cu bună știință și a anunțat restul lumii foarte târziu“. Acuzațiile...
Laura Cosoi, mămică pentru a treia oară. Tocmai a făcut anunţul
MISTERUL celebrului CRANIU cu urechi a fost în sfârșit ELUCIDAT după sute de ani. „Este...
Cele mai ciudate marcaje de pe șoselele României. Localnicii se minunează de apariția lor
Prințul Harry și Meghan Markle, decizie surpriză la final de 2021. Ce vor să facă...
ÎNCEPE ADMINISTRAREA DOZEI 3 a VACCINULUI anti-COVID
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
SCENARIUL ROȘU! Lista a fost actualizată și poate fi consultată aici. Ce devine STRICT INTERZIS
Cutremur total! DIVORȚEAZĂ cea mai bogată româncă din lume! A fost măritată cu un super...
Halep a anunțat DESPĂRȚIREA, în luna de miere. „E timpul să încheiem relația”. Șoc în...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...