Am intrat în posesia plângerilor depuse împotriva lui Cătălin Tolontan și a altor patru jurnaliști. Primarul Băluță: ”Există suspiciuni rezonabile că au acceptat cel puțin promisiuni de foloase, în schimbul constrângerilor exercitate asupra mea” | DOCUMENT EXCLUSIV

Publicat: 20/05/2021, 12:38
Actualizat: 20/05/2021, 13:18

Jurnalistul Cătălin Tolontan este audiat joi la DIICOT. Alături de alți patru ziariști, acesta a fost chemat de procurori pentru a fi audiat în legătură cu două plângeri penale depuse de primarul Sectorului 4 al Capitalei. Daniel Băluță a formulat în luna martie plângeri la DIICOT și DNA împotriva lui Cătălin Tolontan, coordonator editorial Libertatea, Alexandru Pop, de la News International SA, Mihai Toma, jurnalist Libertatea, Mircea Marian, senior editor Newsweek, și Andrei Sabin Orcan, office manager Newsweek, acuzându-i de ”constituire a unui grup infracțional organizat și șantaj”.

GÂNDUL.RO a intrat în posesia celor două plângeri penale și prezintă, ÎN EXCLUSIVITATE, pasaje din acestea. În acțiunile care însumează peste 100 de file (situația de fapt, considerentele de drept, dar și anexe), primarul Daniel Băluță acuză că, încă din anul 2017, ”diverse persoane, grupuri și structuri mafiote, prin acțiuni de șantaj și amenințare”, au produs în mod repetat amenințări la adresa lui și a familiei sale, fiind defăimat în mass-media și obstrucționat în viața privată.

Mai mult, edilul Sectorul 4 al Capitalei precizează că împotriva sa au fost deschise ”dosare la comandă” și au fost redactate articole ”care i-au prejudiciat imaginea publică”.

Extras din plângerea penală pe care primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a făcut-o la DIICOT

”Mărul discordiei”, o licitație de 27, 6 milioane de lei

Pe 27 ianuarie 2020, Primăria Sectorului 4 a anunțat organizarea unei licitații în valoare de 27,6 milioane lei, având ca obiect ”lucrări de semnalizare rutieră orizontală și verticală”, în baza unui acord-cadru pe patru ani semnat cu un număr maxim de zece operatori economici.

În cadrul acestei licitați au fost depuse trei oferte, din partea a trei asocieri de firme:

  • Asocierea Dumava Semnalizare, Gamida Euromark și Girod Semnalizare Rutieră.
  • Asocierea Vialine Systems și Induna Servimob.
  • Asocierea dintre Lindor Ideal Construct și Comprest SA.

Comisia de licitații a respins ofertele depuse de asocierile conduse de Vialine Systems și Lindor Ideal Construct, fiind admisă doar oferta depusă de Dumava Semnalizare în asociere cu Gamida Euromark și Girod Semnalizare Rutieră, iar rezultatul evaluării a fost publicat pe data de 8 decembrie 2020.

  • Asocierea Vialine Systems SRL – Induna Servimob SRL – Ofertă inacceptabilă în temeiul art. 134 alin. 5 și neconformă în temeiul art. 137 alin. 3 lit. a din HG nr. 395/2016;
  • Asocierea Lindor Ideal Construct SRL – Comprest SA – Ofertă inacceptabilă în temeiul art. 134 alin. 5 și neconformă în temeiul art. 137 alin. 3 lit. a din HG nr. 395/2016;
  • Asocierea Dumava Semnalizare (lider) – Gamida Euromark SRL – Girod Semnalizare Rutieră ofertă câștigătoare.

Ca urmare a respingerii celor două oferte, doar Asocierea Lindor Ideal Construct SRL – Comprest SA a depus contestație la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) împotriva motivelor de respingere comunicate de către autoritatea contractantă, motivele de respingere a ofertei depuse de Asocierea Vialine Systems SRL – Anduna Servimob SRL nefiind contestate.

CNSC a respins ”ca nefondată” contestația depusă de Asocierea Lindor Ideal Construct SRL – Comprest SA. Nemulțumită de decizia CNSC, Asocierea Lindor Ideal Construct SRL – Comprest SA a depus și plângere la Curtea de Apel București. Primarul Daniel Băluță scrie în plângerea făcută la DIICOT că reprezentanții Asocierii Lindor Ideal Construct SRL – Comprest SA ”s-au înteles cu jurnaliștii Alexandru Pop și Mihai Toma””îl constrângă” pentru a-l determina să susțină ”reintegrarea acestei asocieri în procedura de licitație”.

Potrivit primarului Sectorului 4, Alexandru Pop și Mihai Toma ”au procedat la publicarea unor articole defăimătoare, ce mă vizează în mod direct, prin care sunt acuzat că aș fi susținut în cadrul acestei proceduri de licitație Asocierea Dumava Semnalizare, Gamida Euromark și Girod Semnalizare Rutieră. Cătălin Tolontan, coordonator editorial la www.libertatea.ro, ce aparține trustului media Ringier, este autorul moral al articolului publicat de Mihai Toma pe acest site (…) În mod evident, scopul mediat al sus-numiților a fost acela de a obține avantaje materiale injuste pentru societățile excluse din procedura de licitație, existând suspiciuni rezonabile că aceștia au acceptat cel puțin promisiuni de foloase, în schimbul constrângerilor exercitate asupra mea”.

Extras din plângerea penală pe care primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a făcut-o la DNA

Daniel Băluță reclamă o campanie mass-media de denigrare

Primarul Sectorului 4 lansează acuzații grave la adresa jurnaliștilor vizați în plângerea făcută la DIICOT, susținând că viața și imaginea sa au fost grav afectate în urma unor articole defăimătoare.

”Un rol important în afectarea vieții și imaginii subsemnatului l-a avut și îl are presa, prin articolele comandate, de-a lungul anilor, și îndeosebi în ultimul an, viața și imaginea subsemnatului, a familiei mele, au fost grav afectate, editori, reporteri, redactori, au procedat la publicarea unor articole acuzatoare, defăimătoare, în presa scrisă, online, pe rețelele de socializare, ce mă vizează în mod direct”, acuză Daniel Băluță.

Mai mulți jurnaliști, acuzați de primarul Daniel Băluță de ”constituire a unui grup infracțional organizat”

”Prin titlurile articolelor de presă comandate, prin asocierea numelui meu de anumite persoane sau de anumite dosare penale, prin consemnările neadevărate din rechizitorii și ordonanțe, imaginea și viața mea, a familiei mele, au fost grav afectate, a se vedea cu titlu de exemplu: „ ……. Băluță se afișează cu mafia”, ”….. interlopii lui Bebino, membri PSD ai lui Băluță….”, ”minciuna lui Daniel Băluță………” , ”Daniel Băluță a fost surprins de lucrătorii vamali ai Aeroportului „Henri Coandă” având asupra sa sume de bani nedeclarate ……… manifestând un comportament antisocial față de lucrătorii vamali”, ”… banii sunt scoși din România pe ruta auto România – Bulgaria-Turcia….. fie prin intermediul soției edilului ………”

Daniel Băluță, primarul Sectorului 4

”Sunt judecat, abuzat, șantajat, etichetat, defăimat, denigrat și înfierat”

Până în acest moment, nici Curtea de Conturi și nici instanțele de judecată nu au înregistrat și respectiv consemnat prejudicii sau nelegalități în ceea ce privește contractele care fac obiectul dosarului nr. 448/P/2018 și ale celorlalte dosare constituite care îl vizează pe primarul Daniel Băluță.

”Prin intermediul presei, sunt judecat, abuzat, șantajat, etichetat, defăimat, denigrat și înfierat, condamnat și supus oprobiului public, indiferent de acțiunile întreprinse în calitate de edil al Sectorului 4, fiind etichetat drept: «hoț /mincinos / interlop» sau sunt asociat cu diverse persoane/imaginea mea asociată în locuri și/sau alături de anumite persoane, deși aceste asocieri nu au loc”, acuză Daniel Băluță în plângerea penală prezentată, ÎN EXCUSIVITATE, de GÂNDUL.RO.

”Revenind, tratamentul la care sunt supus de procurorul desemnat în acest dosar, astfel cum am menționat mai sus, sesizările, plângerile și reclamațiile înaintate DNA de opozanții politici, articolele scrise de anumite persoane din presă, mă abuzează, îmi afectează viața mea și a familiei mele, nu îmi respectă demnitatea, nu îmi conferă respectul datorat ființei umane și drepturile ei inerente, respectul vieții private și al demnității persoanei umane, îmi afectează imaginea, atât în calitate de Primar al Sectorului 4, cât și de Președinte al Partidului Social Democrat Sector 4, îmi aduc prejudicii într-o manieră gravă, care îmi afectează reputația, onoarea, demnitatea, imaginea și dreptul la respectarea vieții private”

Daniel Băluță, primarul Sectorului 4

Adrian Artene
Director editorial al Grupului de Presă GÂNDUL, care include, printre altele, web-site-urile gândul.ro, cancan.ro, prosport.ro, promotor.ro, csid.ro, mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât