GÂNDUL LIVE. Corina Zugravu, medic primar nutriție și boli alimentare: Persoanele supraponderale și obeze reacționează prost la infecții. Este important să ne „călim” organismul, copiii nu mai au azi această șansă | VIDEO

Redactor:
Daniel Matei

Dr. Corina Zugravu, medic primar nutriție și boli alimentare, a explicat la GÂNDUL LIVE relația dintre obezitate și rezistența scăzută în fața unor boli virale precum COVID-19.

Aceasta spune că, în general, persoanele care suferă de obezitate au o imunitate scăzută și reacționează prost atunci când se confruntă cu o astfel de infecție.

„Nu doar SARS-CoV-ului îi «plac» diabetul și obezitatea. Imunitatea scăzută și reactivitatea proastă la infecții virale a pacientului supraponderal și obez nu sunt ceva nou. Numai că până acum am ales să ignorăm această latură urâtă a obezității. Noi de ani de zile ne concentrăm doar pe partea estetică, parte care ar trebui să fie, până la urmă, ultima. De exemplu, se știe că subiecții obezi reacționează foarte prost la gripă. Foarte des gripa e marcată de complicații și de o evoluție proastă la acești pacienți. Explicația este foarte complicată, dar o putem rezuma. Pe de o parte pacientul obez dezvoltă boli de inimă, diabet, pentru că diabetul zaharat de tip II apare la subiecți obezi de cele mai multe ori, iar bolile în cauză te fac să reacționezi prost. Și pe de altă parte  este obezitatea în sine. Chiar dacă ești «obez sănătos», aparatul tău imunitar nu reacționează bine în primul și în primul rând pentru că obezitatea este însoțită de un sindrom inflamator continuu. Un supraponderal sau obez este întotdeauna ca un om cu o răceală ușoară, chiar dacă nu este răcit”, a spus medicul la GÂNDUL LIVE.

 

 

 

Corina Zugravu: Trebuie să facem tot ce putem pentru a avea un stil de viață mai sănătos

Medicul a mai explicat că, deși nimeni nu poate să slăbească de pe o zi pe alta, este important să respectăm unele reguli, precum adoptarea unei alimentații sănătoase.

Totodată, Corina Zugravu a mai explicat și că rezistența organismului la infecții poate fi crescută prin „călire”, însă atrage atenția că această practică nu mai este întâlnită în zilele noastre în cazul copiilor.

„Trebuie să fim foarte atenți și să facem ce ne stă în putere. Nimeni nu este vrăjitor să își schimbe greutatea de azi pe mâine, dar trebuie să facem ce ne stă în puteri. Să mâncăm sănătos, să dormim, să facem mișcare, un lucru foarte important. Încercăm să ne creștem rezistența «călindu-ne», nu știu dacă își mai «călește» cineva copiii, o noțiune care era la modă acum ceva vreme. Metoda este foarte bună, dar, din păcate, copiii noștri nu mai au parte de așa ceva. Oricum, trebuie să facem ce ne stă în puteri în limita unei normalități care întotdeauna a fost relativă”, a spus Corina Zugravu la GÂNDUL LIVE.

 

Loredana Groza, BEATA MANGĂ la ieșirea din club. S-a luat la trântă cu băutura și...
FOTO. Gabriela Prisăcariu, iubita lui Dani Oțil, complet dezbrăcată în pat! I-a înnebunit pe toți!
N-au mai ținut cont de camere! Anna Lesko și George Piștereanu, scene interzise pe TV
Vine prăpădul! Vremea se schimbă drastic în orele următoare
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
ULTIMA ORĂ! Clotilde Armand a amenințat-o pe Gabriela Firea cu închisoarea. Gestul făcut de Firea...
Ce au spus Trump şi Biden despre pandemia COVID-19, economia SUA, schimbările climatice şi conflictul...
Cine a câștigat prima confruntare Trump-Biden. CNN a numit dezbaterea un ”haos”. Momentele cheie
Loredana Groza, BEATA MANGĂ la ieșirea din club. S-a luat la trântă cu băutura și...
N-au mai ținut cont de camere! Anna Lesko și George Piștereanu, scene interzise pe TV
Proiectul ȘOCANT la care chinezii au lucrat în mare SECRET în ultimele luni a ieșit...
Scandal de proporții la Roland Garros! E de neconceput ce se întâmplă! Nu s-a mai...
Simona Gherghe a rămas fără cuvinte. Ce a putut să-i spună un concurent de la...
Klaus Iohannis, decizia momentului anunțată de la Cotroceni. Se întâmplă chiar azi
Secretul unei relații durabile. 7 metode științifice pentru o căsătorie fericită
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Povestea „ultimului dictator din Europa”. Şi cine sunt „minigarhii” care îl ajută să facă miliarde...
Inchide