GÂNDUL LIVE. Cristian Băcanu, deputat PNL: Nu voi vota niciodată un guvern PSD. PSD este continuatorul comunismului – VIDEO

Publicat: 18/06/2021, 20:44
Actualizat: 21/06/2021, 10:07

Cristian Băcanu, deputat PNL, a vorbit la ediția de vineri, 18 iunie, despre votarea moțiunii de cenzură, inițiată de PSD, posibilitatea organizării unor alegeri anticipate, idee lansată de președintele PSD, pozițiile diferite în spațiul public ale liderilor din coaliția de guvernare privind creșterea alocațiilor, cât și despre prezența premierului Cîțu la nivel local.

Doi deputați PNL, Cristian Băcanu și Gabriela Horga, au votat împotriva ministrului din Guvernul condus de liberalul Florin Cîțu.

Moțiunea PSD împotriva ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a picat marți în Camera Deputaților.

Cristian Băcanu, deputat PNL, a explicat pentru GÂNDUL LIVE, că a fost vorba despre o eroare și nu a vrut în niciun caz să voteze împotriva lui Cristian Ghinea, subliniind că ai lui colegi nu bănuiesc o posibilă colaborare cu opoziția.

 „Am apăsat să votez ”pentru” și apoi nu am mai reușit să revoc, pentru că e un timp alocat în acest sens. Am votat de pe tabletă. Am oferit imediat un comunicat și am explicat că a fost vorba despre o eroare. Un coleg de coaliție m-a întrebat, însă sunt foarte puțini care m-au chestionat dacă am tangențe cu PSD” .

Referitor la scenariul lansat de președintele PSD, Marcel Ciolacu, cu privire la organizarea alegerilor anticipate, deputatul PNL spune că s-a amuzat împreună cu colegii din coaliție.

„Marcel Ciolacu poate încerca să dezbine. A făcut-o și în trecut. Îmi aduc aminte că la începutul anului, exista o anumită retorică diferită față de colegii noștri din coaliție. Ne-am amuzat pentru că încercau să ne dezbine. Ideile acestea ne amuză.

Vă spun din poziția de jurist: este foarte greu să ajungi la alegeri anticipate, în contextul în care președintele României și majoritatea parlamentară nu susțin această idee. Domnul Ciolacu este în opoziție și vine cu această petardă pentru că trebuie să își țină electoratul conectat la realitatea politică”.

Mai mult, acesta exclude o colaborare PNL-PSD, menționând că face parte dintr-o familie cu deținuți politici, PSD reprezentând, din punctul lui de vedere,  „continuarea comunismului”.

„În ceea ce privește teoria privind o așa-zisă colaborare între PNL și PSD, vă spun că o exclud, este imposibil. Nu voi vota niciodată un guvern din care să facă parte PSD.

 „Vin dintr-o familie cu cinci foști deținuți politici”

După 35 de ani de închisoare politică, PSD, din punctul meu de vedere, este continuatorul comunismului”.

Cristian Băcanu, deputat PNL, spune că PSD nu este reformat.

„Nu există formulă reformată în PSD: Ion Iliescu este președinte de onoare, domnul Dâncu vine din niște străfunduri ale PSD-ului, Marcel Ciolacu a defilat atâta timp cu Dragnea, Iordache a fost propulsat la Consiliul Legislativ.

Îi văd în fiecare săptămână . Săptămâna aceasta erau pe cale să intre în greva foamei ca să o apere pe Renate Weber. Îi văd cât sunt de virulenti când vine vorba despre desființarea SIIJ”.

„Pozițiile diferite în ceea ce privește creșterea alocațiilor ar trebui să rămână în interiorul partidului”

„Nu este în regulă să avem trei luări de poziție pe aceeași temă. Ne apropiem de Congres și, din păcate, vedem că aceste discuții ies în spațiul public, deși ar trebui să rămână în interiorul partidului. Ar trebui să renunțăm la discursul dublu.

Ajungem la data de 25 septembrie, iar lucrurile se vor încheia.

Până la urmă, Executivul are sarcina protejării unei discipline bugetare și la supravegherea unui posibil deficit bugetar. Liderii PNL vor ajunge să aibă o poziție comună și nu vom mai vedea poziții distincte”.

 „România nu arată ca un stat neguvernat. Premierul își face treaba foarte bine”

„Erodarea va fi cântărită după patru ani de guvernare. Rezultatele ii vor face pe români mulțumiți. Dacă ne uităm ce se întâmpla cu infrastructura, vedem că licitațiile s-au deblocat. Anul trecut, am semnat o serie de acte normative privind expropierea.”