GÂNDUL LIVE. Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2 despre Planul Urbanistic Zonal: Vom avea 30 de hectare de noi spații verzi / Circulația în sector și în București va fi fluidizată | VIDEO

GÂNDUL LIVE. Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2 despre Planul Urbanistic Zonal: Vom avea 30 de hectare de noi spații verzi / Circulația în sector și în București va fi fluidizată | VIDEO
GÂNDUL LIVE. Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2 despre Planul Urbanistic Zonal: Vom avea 30 de hectare de noi spații verzi / Circulația în sector și în București va fi fluidizată | VIDEO
Publicat: 04/06/2020, 13:36
Actualizat: 04/06/2020, 16:07

Viceprimarul Sectorului 2, Dan Cristian Popescu, a vorbit joi la GÂNDUL LIVE despre noul Plan Urbanistic Zonal (PUZ) al sectorului, despre care a explicat că se axează pe creșterea suprafeței de spații verzi.

Totodată, viceprimarul a explicat că noul PUZ include lucrări care ar urma să fluidizeze traficul, atât în Sectorul 2, cât și la nivelul întregului oraș.

„Vorbim despre cel mai mare parc din București, în Valea Saulei, deci 74 de hectare. În total, la nivelul sectorului vor fi peste 169 de hectare de parcuri noi amenajate. Sunt foarte multe terenuri publice care devin parcuri. În acest moment ele sunt terenuri folosite impropriu, dar care pot fi amenajate și pot să devină parcuri. Zona lacului Plumbuita, până la zona intrării autostrăzii, acolo se poate face un parc mai mare decât parcul Herăstrău. Pe lângă aceste parcuri care vor fi amenajate sunt și foarte multe pasaje, foarte multe traversări, străzi noi care vor ușura circulația în sector și în București”, a declarat Dan Cristian Popescu la GÂNDUL LIVE.

Dan Cristian Popescu a mai declarat că Primăria Sectorului 2 preferă construirea de noi parcuri pe domeniul public, dar și că se așteaptă ca ansamblurile noi de locuințe din sector să ducă la extinderea spațiilor verzi.

„Este adevărat că sunt foarte multe terenuri care au plecat din domeniul public în domeniul privat. Atunci când amenajezi parcuri, cel mai util și cel mai logic este să faci un parc pe domeniul public, pentru că dacă îl faci pe un domeniu privat trebuie să expropriezi terenul, ceea ce generează costuri foarte mari. Noi am luat în primul rând în calcul amenajarea lor pe domeniul public. Ansamblurile de locuințe pot fi făcute doar pe domeniul privat dacă sunt private. Și ele vor genera din nou spațiu verde, pentru că orice dezvoltare, prin lege, trebuie să amenajeze 30% spațiu verde”, a spus viceprimarul la GÂNDUL LIVE.

Edilul a adăugat că, potrivit noului PUZ, realizat de specialiști din cadrul Facultății de Arhitectură, suprafața totală a spațiilor verzi din Sectorul 2 va crește cu 30%.

„Planul urbanistic a fost realizat de specialiștii de la Facultatea de Arhitectură, nu de Primărie. Trebuie să evităm să avem construcții începute și neterminate. Ele trebuie ori demolate, ori continuate. Lucrurile trebuie să fie făcute legal, iar PUZ are la bază doar lucruri legale. Vom avea 30 de hectare de spații verzi în plus față de ce avem astăzi”, a spus acesta.

Avocat: S-a lucrat foarte mult pentru sporirea capacității de transport și pentru dezvoltarea rețelelor edilitare

Reprezentantul firmei care a elaborat PUZ-ul, Alexandru Moldoveanu, a dat detalii din acest document, la GÂNDUL LIVE.

„Este o documentație de urbanism inițiată și finanțată de o autoritate publică locală de la nivelul Sectorului 2. Este un PUZ, un plan urbanistic zonal, orientat în special pe partea de investiții publice și pe dezvoltarea economică, socială a sectorului. S-a lucrat foarte mult pentru identificarea celor mai bune soluții de sporire a capacității infrastructurii de transport, de sporire a capacității tehnico-edilitare – adică rețelele de apă, canal – pentru dezvoltarea sectorului, dar și pe dezvoltarea transportului în comun, în special transportul în comun nemotorizat, pe tramvai, prin dezvoltarea a peste 18.000 de metri liniari de linii noi de tramvai, astfel încât să scadă cât mai mult cu putință traficul rutier motorizat, care produce poluare”, a detaliat avocatul.

Totodată, avocatul Alexandru Moldoveanu a explicat că sunt prevăzute 15 noi pasaje în sectorul 2, pentru decongestionarea traficului în zonele cele mai aglomerate.

„În același sens, s-au prevăzut 15 noi pasaje, atât peste marile căi rutiere aglomerate, dar și peste salba de lacuri, care în prezent se traversează doar în două, trei locuri, astfel încât să reducem presiunea pe acele puncte care la orele de vârf devin adevărate noduri ale circulației rutiere ore în șir”, a explicat Alexandru Moldoveanu.

Potrivit avocatului, un lucru nou în PUZ-ul de sector este intenția, în premieră, de a revitaliza calea ferată de centură, care asigură legătura cu toate celelalte zone ale Bucureștiului, dar acum nu e folosită la capacitatea ei pentru transportul de călători.

În plus, a spus Moldoveanu, s-au propus pentru Sectorul 2 șase eurogari, deservite de 6 park-and-ride-uri, pentru a-i ajuta pe șoferi.

„Sunt doi poli mari de dezvoltare pentru sectorul 2, care vor contribui la creșterea calității vieții. Unul dintre ei există și este poate cel mai mare din București în prezent, cel din zona Pipera – Bulevardul Dimitrie Pompeiu – Șoseaua Fabrica de Glucoză, și care se dezvoltă în continuare, dar acum este și un pol emergent, în zona Gării Obor. La nord și la sud de Gara Obor, pe fostele platforme industriale, în prezent în cea mai mare parte dezafectate (…), s-a propus o reorganizare a circulației și o refuncționalizare a întregii zone astfel încât să se asigure o dezvoltare în special pe partea de industrii creative și servicii, dar și locuire”, a spus avocatul.

Este o creștere clară a suprafeței spațiilor verzi, iar criticile aduse s-au bazat pe informații scoase din context și comparând cifre din categorii diferite, fără să existe o legătură clară, a precizat Alexandru Moldoveanu.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?