GÂNDUL LIVE. Marius Budăi: Opțiunea de a munci până la 70 de ani este „un măr otrăvit împachetat frumos”. Cristian Seidler: Presiunea pe fondul de pensii vine și din criza forței de muncă – VIDEO

GÂNDUL LIVE. Marius Budăi: Opțiunea de a munci până la 70 de ani este „un măr otrăvit împachetat frumos”. Cristian Seidler: Presiunea pe fondul de pensii vine și din criza forței de muncă - VIDEO
Subiectul proiectului de lege privind interzicerea cumulului pensie-salariu, dezbătut la Gândul Live / Sursă FOTO: colaj Mediafax Foto
Publicat: 10/06/2021, 18:50
Actualizat: 10/06/2021, 23:48

Deputatul PSD Marius Budăi, fost ministru al Muncii, și deputatul USR Cristian Seidler au discutat în cadrul ediției de joi, 10 iunie, a emisiunii GÂNDUL LIVE despre proiectul de lege privind interzicerea cumulului pensie-salariu în cazul persoanelor angajate la stat.

Marius Budăi a susținut că este de acord cu această măsură în cazul persoanelor care se pensionează anticipat la vârste precum 45-50 de ani, după ce au lucrat în sistemul de stat, iar după pensionare vor să lucreze din nou la stat, însă subliniază faptul că proiectul de lege de fapt, în opinia acestuia, le „răpește” oamenilor un drept în funcție de opțiunea pe care o aleg.

Marius Budăi: Această opțiune le răpește oamenilor un drept

„Este extrem de deranjant. Această opțiune eu o văd ca pe un măr otrăvit împachetat frumos. Legea pensiilor spune că la data îndeplinirii vârstei standard de cotizare, 65 de ani la bărbați, și cel puțin a stadiului minim de cotizare, noi avem dreptul la pensie. Dacă eu optez să lucrez în continuare, această opțiune este de fapt renunțarea la un drept. Dacă optez să am pensie, nu mai am dreptul să lucrez la stat, dacă optez să lucrez, renunț la dreptul la pensie. Sunt două drepturi garantate de stat. Sunt de acord cu această măsură în cazul pensilor anticipate la 40 de ani (…) și apoi să rămâi tot în sistem. Dacă ajungem la opțiunea de a-i ține până la 70 de ani, blocăm, de partea cealaltă, accesul tinerilor în sistem”, a declarat Marius Budăi, fost ministru al Muncii.

Cristian Seidler: Presiunea pe fondul de pensii vine și din criza forței de muncă

De cealaltă parte, deputatul USR Cristian Seidler susține că în România criza forței de muncă nu se va opri în curând, fapt care duce la presiunea pe sistemul de pensii.

„În România am avut și vom avea o criză a forței de muncă. Asta înseamnă că sunt o mulțime de locuri de muncă neocupate pentru că nu avem populație care să vrea să lucreze. Vorbim de câteva sute de mii de locuri de muncă la nivel național. Vorbim și de îmbătrânirea populației, aspect care are partea pozitivă deoarece crește speranța de viață. Presiunea pe fondul de pensii vine pe de-o parte din acest aspect, dar și din cauza numărul scăzut de intrări pe piața forței de muncă. Și atunci, faptul că dai posibilitatea unor pensionari să rămână activi și dincolo de vârsta de 65 de ani nu văd cum ar putea să fie un aspect negativ”, a declarat Cristian Seidler.

Rămânerea în activitate până la 70 de ani, o opțiune

De asemenea, Cristian Seidler a explicat faptul banii care sunt folosiți pentru plata pensiilor în prezent nu sunt cei pe care oamenii i-au dat statului „pentru păstrare” de-a lungul acitivității, ci sunt de fapt banii angajaților din prezent, excepție fiind banii din Pilonul II și III.

„Dincolo de ceea ce se contribuie, statul, de la bugetul de stat, mai pune sume, nu mici, pentru a putea fi plătite pensiile, care nu spun că sunt foarte mari, am doi părinți pensionari, dar asta este ce poate statul astăzi, cu numărul de angajați”, a transmis deputatul USR.

Deputatul PSD Marius Budăi a amintit de datele Eurostat care arată că speranța de viața a bărbaților din România este de 70 de ani și 6 luni.

„Dacă eu mă angajez la 20 de ani și contribui până la 70 de ani, deci 50 de ani, și mai trăiesc 6 luni ca să iau pensie, atunci de ce să mai contribui ăia 50 de ani?”, s-a întrebat Marius Budăi.

În acest context, Cristian Seidler a subliniat faptul că prin proiectul de lege oamenilor li se oferă posibilitatea de a rămâne în activitate până la 70, punctând că omul „nu este obligat, poate rămâne și doar un an”. De asemenea, acesta a precizat că aproximativ 20.000 de persoane pensionate lucrează la stat în prezent.

PSD va depunde amendamente la proiectul de lege

Totodată, deputatul USR a explicat că de fapt „nu vorbim despre o interzicere a dreptului, ci despre o suspendare a lui, iar statul are dreptul să ia această măsură pentru alte deziderate de ordin social”, făcând referire la decizii anterioare ale Curții Constituționale a României (CCR), care au fost luate în vedere la redactarea textului de lege.

Deputatul PSD a anunțat că partidul din care face parte va veni la dezbaterea din Parlament privind proiectul, care are loc luni, cu amendamente la proiectul de lege.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
FOTO. Sorana Cîrstea a eclipsat până și Turnul Eiffel! Apariție wow la Paris a iubitei...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
Bombă! Cine este bărbatul care a plătit 80.000 de euro pentru o partidă de amor...
Bomba anului: Simona Halep se mărită cu Toni Iuruc! Avem dovada: campioana radiază de fericire...
Ea este noua iubită a lui Pepe. Şi-au făcut publică relaţia cu un sărut pătimaş
Avertisment al Chinei pentru G7: Zilele în care grupurile „mici” de ţări decideau soarta lumii...
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
Răspunsul lui Francisc Doboș, după ce IPS Teodosie a spus că la ortodocși „vine lumina”...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Horoscop duminică, 13 iunie. Scorpionii petrec timp cu persoana iubită
Produsul care revine la Lidl după un an. A fost interzis până acum
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
TRAGEDIE cumplită în politică! S-a stins din viaţă chiar ieri. Acum au făcut anunțul teribil
Șoc pentru Anca Neacșu de la ASIA. ”4 ani la închisoare?!”
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...