GÂNDUL LIVE. Dumitru Coarnă, lider sindical SNPPC: „Dacă nu o să scuipați polițiștii, nu le puneți mâna în gât și nu o să le rupeți epoleți, nu o să primiți același tratament”

GÂNDUL LIVE. Dumitru Coarnă, lider sindical SNPPC: „Dacă nu o să scuipați polițiștii, nu le puneți mâna în gât și nu o să le rupeți epoleți, nu o să primiți același tratament”
Dumitru Coarnă, intervenția la Gândul Live
Publicat: 09/04/2020, 13:02
Actualizat: 09/04/2020, 19:02

Dumitru Coarnă, lider al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual consideră că polițistul bucureștea care a reacționat prin forță după ce un bărbat a refuzat să se legitimeze nu și-a depășit autoritatea, acțiunea lui fiind justificată în context.

„Instanța de judecată stabilește cine și ce a greșit. „Dacă dvs. o să aveți declarația și cartea de identitate asupra dvs, nu o să scuipați polițiștii, nu le puneți mâna în gât și nu o să le rupeți epoleți, nu o să primiți același tratament”, a declarat Dumitru Coarnă, la Gândul Live.

„Trebuie să analizăm această situație în contextul acestei epidemii: ora 1 noapte, doi beți cunoscuți în zonele operative, sunt rugați respectuos, legal, să prezinte actul de identitate, răspuns: Ce vrei, mă, băga-mi-aș în mă-ta? Îi pune mâna în gât și îl scuipă. Eu deja am constatat că sunt doi polițiști, sunt membri de sindicat la noi, le-am asigurat apărare, dezvoltăm cercetare penală sau plângere penală pentru ultraj. De acum încolo fiecare face ce vrea cu speța asta”, spune Dumitru Cornă.

În acest caz, Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București s-a sesizat din oficiu și a demarat cercetări prin structura de control intern, urmând a fi dispuse măsuri legale cu privire la modul agresiv în care a acționat polițistul.

„Scuipatul în plină pandemie nu are aceeași valoare juridică ca un scuipat din 2017”

Comentând per ansamblu, societatea românească nu a fost pregătită pentru această pandemie, spune Dumitru Coarnă. Nu e de acord cu comportamentele abuzive, însă, conform regulamentului, o persoană în această situație se conduce la secție, cu folosirea forței, pentru stabilirea identității, spune Coarnă.

Liderul sindical a adus în discuție și lipsa dotărilor polițiștilor, „în afară de un Carpați și pumni” și necesitatea alocării unor mijloace de protecție din partea conducerii MAI.

În plus, Dumitru Coarnă susține o încadrare juridică mai severă a scuipatului. „Scuipatul în plină pandemie nu are aceeași valoare juridică ca un scuipat din 2017”, spune Dumitru Coarnă, adăugând că, moral, ar încadra fapta la tentativă de omor, dacă persoana e depistată pozitiv.

„Mi-e teamă pentru viitor”

„Nu trebuie să funcționăm pe ură, că atunci ajungem la balamuc. Trebuie să îndepărtăm ura în această criză, trebuie să găsim împreună soluții prin care să ieșim din nenorocirea asta. E clar că e o presiune fantastică, eu o simt pe mine, e pe noi toți”, a explicat liderul sindical.

„Mi-e teamă pentru viitor, pentru că nu știm cât vom sta în procedurile astea. Sunt oameni care nu mai au mijloace se subzistență, nu știu dacă vor mai rezista 60 de zile izolați. Avem o întreagă pleiadă veniți de prin afară, o parte dintre ei sunt din cei certați cu legea”, a conchis Dumitru Coarnă.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican