GÂNDUL LIVE. Gabriel Diaconu, medic psihiatru: „Criza sanitară e un altfel de război, dar este un război. Distruge fibra umană” – VIDEO

Publicat: 29/04/2021, 19:15
Actualizat: 29/04/2021, 21:30

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu vorbește la emisiunea GÂNDUL LIVE, în cadrul ediției de joi, 29 aprilie, despre starea de sănătate mentală a populației în perioada pandemiei COVID-19.

Specialistul Gabriel Diaconu susține că pandemia COVID-19, respectiv criza sanitară pe care a declanșat-o, reprezintă un altfel de război, dar unul care are un impact puternic asupra sănătății mentale.

„Emoția care se manifestă în orice criză sanitară la un moment dat este de neputință… S-a rupt ușa cabinetului astăzi. Este vorba de mai mulți colegi de breaslă. Începem să vedem povara presiunii. Sunt pacienți de orice vârstă”, a declarat medicul psihiatru.

Gabriel Diaconu: „Peste 100.000 de români au rămas cu sechele”

De asemenea, acesta a menționat că a făcut psihiatrie de război și a susținut – „criza sanitară e un altfel de război, dar este un război”.

„Un milion de români au trecut prin COVID. Dacă ne uităm când este pace, frecvența tulburărilor de stres post-traumatic într-o populație civilă, care a fost confruntată cu un flagel, este de 10-15%. La momentul de față, undeva la peste 100.000 de români au rămas cu sechele vizavi de faptul că au avut simptome, au fost internați în spitale, mai sunt și cei care și-au pierdut oameni dragi… Dar și oameni cărora le-a trecut glonțul pe lângă ureche (…) cei lângă care s-a întâmplat drama, tragedia”, a susținut Gabriel Diaconu.

Totodată, acesta a vorbit și despre frică, sentiment care probabil i-a acaparat pe mulți oameni în această criză sanitară care durează de peste 1 an.

„Frica îi face pe oameni hiperactivi sau hiperactivi. Dar sunt și alte reacții. Pot fi oameni care sunt complet anesteziați și devin opaci și rezistenți la orice informație vrei să le dai. Intră într-o stare de negare”, a explicat specialistul.

Gabriel Diaconu a susținut că în perioada aceasta, când există vaccinuri anti-COVID-19, iar oamenii pot face ceva pentru a câștiga lupta cu virusului, mulți nu acționează tocmai din cauza fricii.

„Principalii ezitanți nu sunt cei needucați”

În acest context, specialistul a povestit ce s-a întâmplat în cursul săptămânii trecute, când o persoană venise la cabinetul său pentru un interviu de angajare. Persoana respectivă nu era vaccinată și susținea că actualele vaccinuri anti-COVID-19 sunt depășite și că îl așteaptă pe următorul, „de la toamnă”.

„În momentul de față, principalii ezitanți în societatea civilă, în România, nu sunt dintre cei needucați (…) Sunt și oamenii care dacă au citit pe internet cred că e adevărat (…) Acțiunile care sunt antivaccinale nu sunt răsfirate, ci sunt concertate. E același decalog”, a subliniat medicul psihiatru.

Pandemia COVID-19 i-a fragilizat pe oameni

„Ne-a consumat mult (pandemia COVID-19), prin urmare ne-a fragilizat. (…) Adevărul gol-goluț reprezentant de studii pe populații mari arată că această criză distruge fibra umană”, a subliniat spceialistul.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Ce afaceri are Niculina Stoican? Din ce face bani, de fapt. Cifre COLOSALE
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
Femeia nu ştia că este filmată, aşa că şi-a făcut de cap. Soţul ei a...
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Victimele variantei Omicron. Val de spitalizări cu COVID-19 a copiilor mai mici de 5 ani...
Ce afaceri are Niculina Stoican? Din ce face bani, de fapt. Cifre COLOSALE
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
REȚEAUA DIGI RCS – RDS a PICAT, în CONSTANȚA
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Accident rutier cumplit lângă București. Cum s-a produs totul
BOMBA ANULUI de la PFIZER! S-a aflat ce vrea să facă, de fapt: Mai durează...
Efectele neștiute ale celui mai popular analgezic din lume. Afectează comportamentul oamenilor!
Mai aveţi zile de concediu? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de...
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...