GÂNDUL LIVE. Gabriel Diaconu, psihiatru: Gheorghe Dincă este un criminal ordinar / Dacă există dreptate, acest om va ajunge după gratii – VIDEO

Redactor:
Gandul

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu a vorbit la GÂNDUL LIVE despre începerea procesului lui Gheorghe Dincă, bărbatul acuzat că ar fi ucis două tinere din Caracal.

Gabriel Diaconu a explicat că, din punctul său de vedere, dacă există dreptate în România, Gheorghe Dincă va ajunge la închisoare și a adăugat că prezumția de nevinovăție este un concept care se aplică în fața instanței, nu neapărat la nivel social.

„Prezumția de nevinovăție se aplică doar în fața instanței, a legii, nu neapărat a lumii sau a societății. De aceea discutăm despre astfel de fapte, pentru că ceea ce ne mână pe noi în luptă e dreptatea pentru victime, pentru cei care nu se mai pot apăra. Drept urmare, victimele lui Dincă cer de la noi să ne păstrăm un pic orizontul de dreptate și moralitate. Legea spune că el e nevinovat până este demonstrat contrariul, dar asta e, până la urmă, o expresie. Ce trebuie să le readucem aminte oamenilor este că aceste fete au fost omorâte cu cruzime, cu violență, aceste fete au fost supuse unor exerciții de sadism sexual, corpurile lor au fost desecrate de persoana care le-a ucis. Dacă este să se facă dreptate, acest om va ajunge după gratii și va plăti pentru fapta lui”, a spus medicul psihiatru Gabriel Diaconu la GÂNDUL LIVE.

Gabriel Diaconu: România duce lipsă de specialiști în anumite domenii

Medicul psihiatru a mai spus pentru GÂNDUL LIVE că în perioada anchetei de după crimele de la Caracal, a ieșit la iveală faptul că România duce lipsă de specialiști în criminalistică. El a adăugat că, din punctul său de vedere, există dovezi clare privind vinovăția lui Dincă.

„Autoritățile, cei de la Institutul Național de Criminalistică, au reusit sa faca un ping-pong abil cu făptuitorul și au putut face și un exercițiu de performanță criminologică și criminalistică în tot ceea ce înseamnă patologie și antropologie medico-legală. România a trebuit să răspundă multor întrebări. Atunci am aflat că sunt specialități de tip forensic de care noi ducem flagrant și profund lipsă. Am vorbit la vremea respectivă inclusiv cu echipa de geneticieni care a evaluat probele de la Caracal și din câte știu probatoriul este impecabil. Oricât o să încerce apărarea să demonstreze că au fost vicii de procedură, proba genetică e probă genetică. Și mărturia lui Dincă e mărturia lui Dincă”, a spus Diaconu la GÂNDUL LIVE.

Diaconu: Gheorghe Dincă este „un criminal ordinar”

Specialistul a declarat că, din punctul său de vedere, Gheorghe Dincă este „un criminal ordinar” și că acesta a dat dovadă de un comportament deviant.

„Acest om, dacă va fi condamnat, nu va rămâne decât un criminal ordinar, pentru că să comiți astfel de crime odioase este în cheia ordinarului. Extraordinar e felul în care intrăm în mintea unui om profund bolnav. Și am toată compasiunea pentru toți oamenii profund bolnavi, mai puțin cei care omoară alți oameni. Dincă a devenit subiect de interes public și prin prisma participației lui voluntare la asta. Putem comenta pe baza acelor lucruri pe care Dincă le-a dorit în ochiul public. Este un om care va rămâne memorat de către opinia publică pentru niște fapte îngrozitoare. Vorbim de o persoană cu multiple parafilii, tulburări ale comportamentului sexual, unele dintre care coimplică sadism și sado-masochism, vorbim de o persoană cu dificultăți severe în a stabili relații cu alți oameni, înstrăinată de familia sa, care în anii dinaintea faptelor comise a alunecat într-un comportament deviant observat de vecini și de familie. A știut foarte bine ce a facut, și-a pregătit crimele, a avut vise erotice pe tema asta. Este o persoană care se excită în prezența unor stimuli care nouă ne provoacă greață, dar pe el îl excită sexual”, a declarat Gabriel Diaconu pentru GÂNDUL LIVE.

Gabriel Diaconu: Nu trebuie să stigmatizăm persoanele cu afecțiuni psihice în baza faptelor lui Dincă

Medicul a atras atenția și asupra faptului că persoanele care suferă de afecțiuni psihice nu ar trebui să fie discriminate sau stigmatizate în baza faptelor lui Gheorghe Dincă. Totodată, el a spus că o eventuală condamnare a acestuia ar putea aduce liniște familiilor victimelor.

„Ceea ce merită observat este că se vorbește frecvent de felul în care nu ar trebui să victimizăm sau să stitgmatizăm persoanele cu psiho-patologie pentru că nu sunt periculoase. Un om ca Dincă periclitează înțelegerea noastră despre tot ce înseamnă boală psihică pentru că problemele lui psihiatrice sunt secundare personalității lui. Este un om care are în urmă un lung lanț de comportament antisocial și care a degenerat pe axa criminală. Dar din acest punct de vedere, a le spune pe nume faptelor lui este reabilitativ pentru toți ceilalți bolnavi psihic care nu au ridicat niciodată mâna asupra altei persoane. Toți oamenii care în mod nedrept sunt judecați ca fiind din aceeași zodie cu Dincă, de fapt nu au nicio treabă cu el. Relevant pentru familia acestor fete este că justiția le poate oferi un sentiment de închidere a unei etape din viața lor”, a spus Gabriel Diaconu la GÂNDUL LIVE.

Procesul lui Gheorghe Dincă a început miercuri

Miercuri începe procesul în care Gheorghe Dincă este acuzat de uciderea a două tinere. Gheorghe Dincă, suspectul presupuselor crime de la Caracal, a fost trimis în judecată în urmă cu patru luni, dar până acum Tribunalul Olt doar a verificat legalitatea și temeinicia arestătii sale preventive.

Mai mulți oameni din Slatina au protestat în fața Tribunalului Olt și le-au susținut pe famiile Alexandrei și Luizei, cele două adolescente despre care se crede să au fost răpite și ucise de Ghoerghe Dincă.

Oamenii s-au adunat în fața Tribunalului Olt pentru a le susține pe familiile Măceșanu și Melencu.

Multe dintre persoanele prezente au mai participat și în trecut la protestele organizate de famiile celor două adolescente date dispărute în 2019. Atât membrii famiilor Melencu și Măceșanu, cât și susținătorii acestora, susțin strămutarea dosarului de la Tribunalul Olt.

ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit în Vama Veche o virgină din București
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu Dincă. Este strigător la cer. Părinții fetelor ucise...
Restaurant deschis în pandemie. Ce a decis să facă un chef cu banii de la...
Un influencer urmărit de 1 milion de oameni a murit de COVID-19, deși era convins...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit în Vama Veche o virgină din București
Cântăreață din România, mesaj sfâșâietor de pe patul de spital: “Rugați-vă cu mine”
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Strategia lui avea să aducă sfârșitul....
ULTIMA ORĂ: Ce se va întâmpla cu Gheorghe Dincă, chiar MÂINE. Familiile victimelor nu mai...
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Când viaţa bate filmul. Cum au ajuns doi tineri de la vânzarea de jocuri piratate,...
Inchide