GÂNDUL LIVE. Gabriel Mutu, primarul Sectorului 6: „Parcurile și piețele vor fi redeschise, dar oamenii trebuie să poarte măști de protecție!”

Publicat: 14/05/2020, 12:46
Actualizat: 14/05/2020, 21:20

Gabriel Mutu, primarul Sectorului 6, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că guvernul s-a bâlbâit în privința instaurării stării de alertă, dar primăriile sunt pregătite din timp. Parcurile vor fi deschise în sector, ca și piețele, dar cetățenii vor fi obligați să poarte măști de protecție.

„Vă mulțumesc. Vă spun că din păcate traversăm o perioadă prin care guvernul face o bâlbă caracteristică. Procedura trebuia să înceapă mai demult. Nu vreau să mă gândesc la ceea ce se poate întâmpla. Nu sunt 3 zile obișnuite. Traversăm o perioadă foarte complicată. Nu există nicăieri în lume astfel de situații fără reglementări clare. Mai devreme colegul meu de la sectorul 1, Dan Tudorache, vorbea de redeschiderea parcurilor. Nu vedeți că se bat cap în cap?

Noi deschidem parcurile, am fost pregătiți dinainte. Am luat o decizie ieri prin care poliția locală va asigura practic respectarea măsurilor. Ele sunt respectate. La intrările în toate parcurile din sectorul 6 care se redeschid, pentru că unele nu se redeschid, avem afișe, mesaje prin care explicăm care trebuie să fie comportamentul în parc.

Pe lângă măsurile clasice, avem și locații care nu pot fi accesate. Exemplu: construcții de tip locuri de odihnă cu mese de șah. Până nu se redeschid și celelalte spații, terase, restaurante, alte activități economice, noi nu putem deschide toate locurile publice din sector. Din păcate, comitetul municipal a luat decizia să redeschidă parcurile. Locurile de joacă au dispozitive care obligă autoritatea locală să le dezinfecteze mult mai des. Nu poți face în fiecare seară, pentru că în acel loc vor intra sute de copii. Trebuie mai concentrat.

Dezinfectarea se face în fiecare dimineață, între orele 6-8

Redeschidem parcurile mari din sector, am făcut dezinfectarea, o facem în intervalul 6-8 dimineața, mereu. Toate aleile vor fi dezinfectate. Probabil că va fi o ordonanță pentru starea de alertă, pentru a nu încălca legea. După ce vom aceste decizii, le vom implementa. De mâine dimineață, populația poate accesa parcurile fără restricții. Poliția Locală va fi în parc, astfel încât să le transmitem celor care vin să respecte distanțarea socială, să nu formeze grupuri mai mari de 3 persoane. Este transmisă să se depărteze, să nu se mai întâmple treaba asta. Oamenii sunt stresați, două luni de stat în casă, cu amenzi de sute de milioane…

Dacă persoanele respective au un comportament inadecvat, se pot aplica sancțiuni altele decât cele din starea de urgență. Consumul de alcool este interzis, poate fi sancționat. Pentru cei care încalcă regulile, avem posibilitatea să aplicăm sancțiunile altele decât cele care au fost aplicate în sfera stării de urgență. Dacă vom distribui materiale informative, cred că în proporție de 99% vom avea un comportament civilizat.

De 4 ani am început să aplic măsuri destul de clare pentru cei care au un comportament necivilizat. 90% din problemă am rezolvat-o. Unii nu înțeleg că trăiesc într-o comunitate. Unde îi identificăm îi sancționăm. Le dăm mătura să strângă ce au făcut și îi amendăm. Am crescut amenzile de 10 ori. Aveam 200 de lei, acum sancțiunea e de 2.000 de lei.

Mall-urile mici: se referă la acele piețe agroalimentare, unde avem și activități economice. Avem Piața Crângași, Dr. Taberei, Veteranilor etc.

Masca de protecție este obligatorie!

La nivelul tuturor entităților, primărie, taxe și impozite, absolut toate zonele, unde există interacțiune, am implementat triajul epidemiologic, prin măsurarea temperaturii. Și obligativitatea purtării măștilor.

Fiecare are dreptul să facă tot ce vrea cu viața lui, dacă nu afectează viața celorlalți. Când vrei să interacționezi cu alți angajați, trebuie să respecți ce zic eu: să porți masca. Legislația nu face diferență între copii și adulți. În Primăria S6 toți angajații au fost obligați să poarte măști. Nu am avut niciun caz de Covid-19.

Nu există analize foarte multe că masca te protejează 100%. Dar combate infectarea cu acest Covid. Eu recomand să fie purtată. Peste tot în S6, vor avea măști care pot fi ridicate și purtate, li se va verifica temperatura, vor avea dezinfectant. Dacă nu vrei să trăiești în comunitate, stai retras. Dacă nu te respecți pe tine, măcar pe cel cu care interacționez.

La nivelul Bucureștiului, cu o populație de 4 milioane de oameni, numărul celor infectați este extrem de mic față de alte capitale. Am combătut orice variantă prin care virusul se putea răspândi”, a declarat Gabriel Mutu la GÂNDUL LIVE.

Și alți edili, precum Dan Tudorache, primarul Sectorului 1, Robert Negoiță, primarul Sectorului 3 și Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2, vor lua măsuri similare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Alex Ashraf se revoltă după acuzele aduse de Oana Zăvoranu! A rupt tăcerea: 'Eu am...
FOTO. Imagini incendiare cu actrița care l-a refuzat pe fotbalist! Cum arată femeia
Momentul în care DJ Lalla a fost găsită moartă pe plajă, surprins de camere video....
Cum face amor, la menopauză, Naomi Watts: Când scapi de...
Andre Bîrleanu şi-ar fi bătut şi violat iubita de 22 de ani. Alte două foste...
La câți KM se schimbă uleiul la diesel, față de motoarele pe benzină?
VIDEO. S-a aflat cauza morții Laurei Roșca, alias DJ Lalla. "În urma autopsiei, așa s-a...
Se dau 1.500 de lei de persoană! Banii intră direct pe card. Cine sunt beneficiarii
Două mașini de Poliție sunt implicate într-un accident rutier. Una a ajuns în șanț
Biden, despre blocajul guvernamental care ar putea arunca America în haos: ,,mingea este la republicanii...
O prezentatoare din România a început să plângă în direct, în această dimineață. Femeia primise...
Ce au VĂZUT când au DESCHIS mormântul celui mai PUTERNIC ÎMPĂRAT al Chinei?
Marele ACTOR român a MURIT! Doliu naţional: Ne unim în rugăciuni
Ciolacu, planuri mari în fotbal. Vrea să reînvie o echipă de tradiție
Ultimul mesaj al Laurei Roșca (DJ Lalla), înainte să fie găsită fără suflare pe o...
BANCUL ZILEI. Două tipe foarte frumoase discută în club: Dragă de când s-a cuplat cu...
Fanii Vacanta Mare sunt distrusi! Costel a murit… ce declaratii tulburatoare au fost spuse