GÂNDUL LIVE. Gabriel Mutu, primarul Sectorului 6: „Parcurile și piețele vor fi redeschise, dar oamenii trebuie să poarte măști de protecție!”

Publicat: 14/05/2020, 12:46
Actualizat: 14/05/2020, 21:20

Gabriel Mutu, primarul Sectorului 6, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că guvernul s-a bâlbâit în privința instaurării stării de alertă, dar primăriile sunt pregătite din timp. Parcurile vor fi deschise în sector, ca și piețele, dar cetățenii vor fi obligați să poarte măști de protecție.

„Vă mulțumesc. Vă spun că din păcate traversăm o perioadă prin care guvernul face o bâlbă caracteristică. Procedura trebuia să înceapă mai demult. Nu vreau să mă gândesc la ceea ce se poate întâmpla. Nu sunt 3 zile obișnuite. Traversăm o perioadă foarte complicată. Nu există nicăieri în lume astfel de situații fără reglementări clare. Mai devreme colegul meu de la sectorul 1, Dan Tudorache, vorbea de redeschiderea parcurilor. Nu vedeți că se bat cap în cap?

Noi deschidem parcurile, am fost pregătiți dinainte. Am luat o decizie ieri prin care poliția locală va asigura practic respectarea măsurilor. Ele sunt respectate. La intrările în toate parcurile din sectorul 6 care se redeschid, pentru că unele nu se redeschid, avem afișe, mesaje prin care explicăm care trebuie să fie comportamentul în parc.

Pe lângă măsurile clasice, avem și locații care nu pot fi accesate. Exemplu: construcții de tip locuri de odihnă cu mese de șah. Până nu se redeschid și celelalte spații, terase, restaurante, alte activități economice, noi nu putem deschide toate locurile publice din sector. Din păcate, comitetul municipal a luat decizia să redeschidă parcurile. Locurile de joacă au dispozitive care obligă autoritatea locală să le dezinfecteze mult mai des. Nu poți face în fiecare seară, pentru că în acel loc vor intra sute de copii. Trebuie mai concentrat.

Dezinfectarea se face în fiecare dimineață, între orele 6-8

Redeschidem parcurile mari din sector, am făcut dezinfectarea, o facem în intervalul 6-8 dimineața, mereu. Toate aleile vor fi dezinfectate. Probabil că va fi o ordonanță pentru starea de alertă, pentru a nu încălca legea. După ce vom aceste decizii, le vom implementa. De mâine dimineață, populația poate accesa parcurile fără restricții. Poliția Locală va fi în parc, astfel încât să le transmitem celor care vin să respecte distanțarea socială, să nu formeze grupuri mai mari de 3 persoane. Este transmisă să se depărteze, să nu se mai întâmple treaba asta. Oamenii sunt stresați, două luni de stat în casă, cu amenzi de sute de milioane…

Dacă persoanele respective au un comportament inadecvat, se pot aplica sancțiuni altele decât cele din starea de urgență. Consumul de alcool este interzis, poate fi sancționat. Pentru cei care încalcă regulile, avem posibilitatea să aplicăm sancțiunile altele decât cele care au fost aplicate în sfera stării de urgență. Dacă vom distribui materiale informative, cred că în proporție de 99% vom avea un comportament civilizat.

De 4 ani am început să aplic măsuri destul de clare pentru cei care au un comportament necivilizat. 90% din problemă am rezolvat-o. Unii nu înțeleg că trăiesc într-o comunitate. Unde îi identificăm îi sancționăm. Le dăm mătura să strângă ce au făcut și îi amendăm. Am crescut amenzile de 10 ori. Aveam 200 de lei, acum sancțiunea e de 2.000 de lei.

Mall-urile mici: se referă la acele piețe agroalimentare, unde avem și activități economice. Avem Piața Crângași, Dr. Taberei, Veteranilor etc.

Masca de protecție este obligatorie!

La nivelul tuturor entităților, primărie, taxe și impozite, absolut toate zonele, unde există interacțiune, am implementat triajul epidemiologic, prin măsurarea temperaturii. Și obligativitatea purtării măștilor.

Fiecare are dreptul să facă tot ce vrea cu viața lui, dacă nu afectează viața celorlalți. Când vrei să interacționezi cu alți angajați, trebuie să respecți ce zic eu: să porți masca. Legislația nu face diferență între copii și adulți. În Primăria S6 toți angajații au fost obligați să poarte măști. Nu am avut niciun caz de Covid-19.

Nu există analize foarte multe că masca te protejează 100%. Dar combate infectarea cu acest Covid. Eu recomand să fie purtată. Peste tot în S6, vor avea măști care pot fi ridicate și purtate, li se va verifica temperatura, vor avea dezinfectant. Dacă nu vrei să trăiești în comunitate, stai retras. Dacă nu te respecți pe tine, măcar pe cel cu care interacționez.

La nivelul Bucureștiului, cu o populație de 4 milioane de oameni, numărul celor infectați este extrem de mic față de alte capitale. Am combătut orice variantă prin care virusul se putea răspândi”, a declarat Gabriel Mutu la GÂNDUL LIVE.

Și alți edili, precum Dan Tudorache, primarul Sectorului 1, Robert Negoiță, primarul Sectorului 3 și Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2, vor lua măsuri similare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Mesajul emoționant pe care l-a ales Narcisa pentru coroana lui Mădălin. Tânăra i-a vizitat mormântul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Decizie pentru cei care primesc pensia PRIN POȘTĂ. Anunțul venit chiar astăzi, 27 APRILIE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Război total după lansarea filmului Buzz House! Reacția lui Selly, după acuzațiile grave la adresa...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator