GÂNDUL LIVE. Gelu Duminică, sociolog: Nu înțeleg graba în ceea ce privește permiterea organizării slujbelor în interiorul bisericilor, dar nu cred că sunt riscuri mai mari decât cele din mall-uri. Mi-au murit patru cunoștințe din cauza pandemiei, pentru mine nu este o glumă – VIDEO

Publicat: 17/06/2020, 13:04
Actualizat: 17/06/2020, 14:49

Sociologul Gelu Duminică a vorbit miercuri, la GÂNDUL LIVE, despre decizia Guvernului de a permite oficierea slujbelor religioase în interiorul bisericilor.

El a declarat că nu înțelege motivul pentru care autoritățile s-au grăbit să permită acest lucru, în contextul în care pericolul reprezentat de noul tip de coronavirus încă există.

„Eu recunosc, am fost în biserică și acum două săptămâni. Într-adevăr, după ora 3. Eram singur, m-am închinat, am dat un acatist, dar nu am sărutat de data asta odoarele sfinte pentru că sunt conștient de riscuri, adică nimic nu m-a oprit să intru în biserică până în momentul ăsta pentru că slujba am preferat să o ascult în cu totul și cu totul alte modalități, astfel încât să previn orice formă de proprie îmbolnăvire și de îmbolnăvire a altora și să mă și închin, pentru că sufletul meu simțea nevoia de lucrul ăsta.

Recunosc că nu înțeleg toată această nebunie de a da drumul la slujbe în biserici astăzi, la fel cum nu înțeleg multe alte măsuri care au fost luate, fie măsuri de natură economică, fie din motive de presiune socială pentru că virusul nu a dispărut”, a spus Gelu Duminică la GÂNDUL LIVE.

Totodată, sociologul a adăugat că în comparație cu decizia autorităților de a permite redeschiderea marilor centre comerciale, aceea de a permite din nou slujbele în biserici nu este mai periculoasă.

„Pot să înțeleg chestiunea cu biserica. În condițiile în care s-a dat drumul la mall-uri, nu înțeleg de ce nu s-ar da drumul la biserici. Care e riscul de infectare în momentul în care mergem în magazine și pe care nu l-am avea în momentul în care mergem la biserică dacă aceleași reguli se aplică? Nu înțeleg graba cu care s-au mișcat lucrurile, în condițiile în care răul încă există, dar, pe de altă parte, nu înțeleg de ce am fi pus o piedică slujbelor în biserică, în condițiile în care pericolul este relativ același ca în magazinele din mall”, a spus sociologul.

Gelu Duminică: Mi-au murit patru cunoștințe din cauza COVID-19. Pentru mine nu e o glumă

În legătură cu persoanele care susțin că noul tip de coronavirus nu există și la mijloc ar fi vorba despre o conspirație, Gelu Duminică a povestit că patru persoane pe care le cunoștea au decedat din cauza COVID-19, motiv pentru care respinge astfel de idei.

„Mie mi-au murit patru cunoștințe, așa că pentru mine chestia asta nu este o glumă, pentru că trebuie să mă uit în ochii familiilor oamenilor aceia care înainte de pandemie erau și care acum nu mai sunt. Și nu pot să le spun că ai lor părinți, frați, au murit pentru din cauza klingonienilor și a lui Bill Gates, pentru că nu cred chestia asta. Niciunul dintre ei nu a murit pentru că oricum era pe moarte”, a spus Gelu Duminică la GÂNDUL LIVE.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că bisericile vor putea oficia slujbe în interior, însă a avertizat că regulile destinate limitării răspândirii coronavirusului vor trebui respectate în continuare. El a explicat că enoriașii vor trebui să respecte în continuare distanțarea socială, vor trebui să poarte în continuare măști, iar lăcașele de cult vor trebui să fie dezinfectate. Măsura a fost salutată de Patriarhia Română.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat, vineri, că nu este momentul pentru ca bisericile să fie redeschise în actualul val de măsuri de relaxare ce au intrat în vigoare din 15 iunie, precum a solicitat Patriarhia Română, și a invocat drept argumente evoluția epidemiologică și transmiterea crescută a virusului în comunitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York