GÂNDUL LIVE. Medicul nutriționist Mihaela Bilic, despre masa de sărbători: Orice masă stropită cu alcool va îngrășa mai tare. Zahărul și alcoolul au un element comun | VIDEO

GÂNDUL LIVE. Medicul nutriționist Mihaela Bilic, despre masa de sărbători: Orice masă stropită cu alcool va îngrășa mai tare. Zahărul și alcoolul au un element comun | VIDEO
GÂNDUL LIVE. Medicul nutriționist Mihaela Bilic, despre masa de sărbători: Orice masă stropită cu alcool va îngrășa mai tare. Zahărul și alcoolul au un element comun | VIDEO
Publicat: 23/12/2020, 12:43
Actualizat: 23/12/2020, 14:28

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit miercuri la GÂNDUL LIVE despre masa de sărbători și a atras atenția asupra exceselor alimentare, dar și asupra combinației dintre alcool și alimente.

Ea susține că, în general, „orice masă stropită cu alcool va îngrășa mai tare” și recomandă atenție în ceea ce privește consumul de alcool.

„După cum se spune în nutriție, doza face otrava. Organismul nostru știe să digere grăsimea și, culmea, după ce ani de zile am acuzat grăsimea ca fiind răul din viața noastră, acum ne dăm seama că, de fapt, zahărul este cel păcătos, iar grăsimile, chiar dacă au calorii multe, nu ne îmbolnăvesc.

Alcoolul are o chimie specială cu organismul nostru și spun asta pentru că la nivel de sistem nervos ne dă, într-adevăr, în primă fază, o stare de euforie, de bine, ne ia inhibițiile și atunci, cum spune un proverb, «in vino veritas», deci afli cine ești după ce bei un pahar sau două de alcool ca să scapi de inhibiții. Însă ce trebuie știut este că imediat după aceste 2-3 pahare, care să spunem că au un efect pozitiv, alcoolul inhibă, este o substanță toxică pentru toate celulele din organism și atunci, în faza a doua, accentuează tristețea, melancolia. Deci atenție mare: după faza de euforie vine una de tristețe. Iar din punct de vedere fizic, la nivel de ficat și de metabolism, alcoolul se metabolizează exclusiv în ficat, el schimbă metabolismul către sinteza de grăsimi. Orice masă stropită cu alcool va îngrășa mai tare. Zahărul și alcoolul au un element comun, și anume molecula de fructoză, pe care o avem și în sucul de fructe. Deci indiferent că vorbim despre alcool, suc de fructe sau produse dulci, ele vor îngrășa mai mult decât caloriile pe care le conțin. Deci sunt dușmanii siluetei și ne obosesc ficatul.

Cât anume alcool putem consuma este dependent de o enzimă din ficat care se numește alcool dehidrogenază, ea neutralizează alcoolul, iar organismul, în momentul în care primește alcool nu are alt obiectiv decât să îl scoată cât mai repede din sistem. Felul în care îl elimină este prin urină și atunci ar fi bine ca fiecare pahar de alcool să fie însoțit de două pahare de apă ca să avem, să spunem așa, transportorul prin care să îl putem elimina, plus că alcoolul produce o deshidratare a organismului, deci hidratați-vă bine când beți alcool, ca să fie ușor și pentru corp să îl scoată din sistem”, a spus Mihaela Bilic la GÂNDUL LIVE.

Mihaela Bilic: Nu trebuie să consumăm din fiecare aliment într-o singură zi

Nutriționistul Mihaela Bilic mai spune că existe unele tipuri de alcool care ar fi de preferat să fie consumate în detrimentul altora.

„Dintre toate formele de alcool, cele mai puțin păcătoase sunt șampania, prosecco și vinul. Aici avem o cantitate mică de alcool, dar avem și foarte multe alte substanțe. Nu au mult zahăr. Din punct de vedere metabolic, pentru cele 80 de calorii avem starea de bine asigurată, silueta protejată și în cazul vinului roșu și un efect protector cardiovascular, dar când depășim trei pahare deja nu mai putem avea aceste beneficii”, spune ea.

Totodată, Mihaela Bilic mai atrage atenția asupra faptului că este important să consumăm alimentele cu moderație și să înțelegem că nu este necesar să mâncăm din toate felurile de mâncare într-o singură zi.

„Moderația este un lucru spre care toți aspirăm, dar mai greu îl dobândim. Suntem oameni, deci suntem prin definiție extremiști și dezechilibrați. În momentul în care vorbim de masa de sărbători avem această frenezie că avem voie să mâncăm orice, că vedem noi de la 1 ianuarie. Numai nutriționist să nu fii în luna ianuarie, pentru că atunci toate păcatele trebuie spălate. Îi îndemn pe consumatori să mănânce din toate, dar nu tot la aceeași masă. Nu avem doar o zi în care le putem consuma, ci avem toată perioada de la Crăciun până la Anul Nou și chiar până la 7 ianuarie, când subiectul central este mâncarea, deci nu se întâmplă nimic, nu e ca și cum dacă a bătut miezul nopții și a trecut ziua de Crăciun ni s-au luat bucatele de pe masă. Avem 10 zile în care doar despre mâncare va fi vorba, deci nu vă speriați, luați-o ușurel. Cu cât le împărțim mai mult pe zile, cu atât nu riscăm să facem o indigestie și să nu ne tihnească Crăciunul. Și atunci aș spune să mâncați preparatele la mese diferite și cumva întindeți-le, repartizați-le pe perioada unei zile. Practic, pofta se satisface prin cantitate mică, puțin din toate.”, a mai spus Mihaela Bilic la GÂNDUL LIVE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers