GÂNDUL LIVE | Ministrul Mediului Costel Alexe, despre mirosul înțepător din București: Nu miroase a petrol sau cauciuc. Au ars bazinele de acumulare a unei foste ferme de porci – VIDEO

Publicat: 08/04/2020, 12:09
Actualizat: 08/04/2020, 19:06

Cetățenii Bucureștiului au reclamat faptul că aerul din oraș și în comunele din împrejurimi este irespirabil, însă Ministrul Mediului Costel Alexe a adus clarificări în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE susținând că au ars bazinele de acumulare a unei foste ferme de porci din cauza unui incendiu de vegetație necontrolat. 

„Nu miroase nici a petrol, nici a cablu ars, și nici a cauciuc. E percepția olfactivă. Și eu, ca și dumneavoastră și alți cetățeni bucureșteni, am resimțit acest miros înțepător încă de la primele ore ale dimineții.

Ca urmare a unui incendiu, pe o suprafață semnificativă, de 30.000 de metri pătrați, 3 ha de vegetație, în zona periferiei, în Ilfov, au ars mocnit batalurile, mai exact bazinele de acumulare, a unei foste ferme de porci, iar arderea acestora generând un miros înțepător, specific, resimțit de către locuitorii din vecinătate.

De la primele ore ale dimineții, comisarii Gărzii de Mediu i-au informat pe cei de la ISU care s-au deplasat în zonă și au acționat la stingerea incendiului. Cred că în momentul de față este lichidat, dar direcția și viteza vântului au favorizat propagarea mirosului spre București”, a explicat Costel Alexe potrivit sursei citate.

De asemenea, acesta a anunțat că a informat prefecturile să aibă grijă în această prioadă în ceea ce privește incendiile de vegetație.

„Pe parcursul săptămânii trecute și săptămâna aceasta am transmis adrese oficiale către toate instituiile prefecturilor din ară să aibă grijă în această perioadă ca împreună cu primarii, cu polițiile locale, să gestioneze și să monitorizeze aceste incendii de vegetație pentru că au fost cazuri în care aceste incendii necontrolate, din păcate, cauzate de anumiți cetățeni iresponsabili, au ajuns în fond forestier și au ars suprafețe de pădure, au ars rezervații naturale. Acest incendiu (n. r. de la marginea Bucureștiului) a ajuns în curtea acestei ferme de porci aflate în faliment și au ars aceste dejecțiie animale uscate de-a lungul timpului”, a declarat ministrul la GÂNDUL LIVE.

Ministrul Mediului a precizat că toți cei care sunt vinovați vor fi sancționați.

„Evident, se identifică astăzi proprietarii, cei care au în momentul de față fosta fermă după intrarea ei în insolvență și faliment, toți cei responsabili vor fi sancționați conform legii.

Fac un apel către populație, mai ales în vremea aceasta de pandemie. Altfel de gesturi pot cauza prejudicii foarte importante, nu doar materiale, ci mai ales de mediu, care se pot răsfrânge asupra sănătății noastre.

În primul rând trebuie să lucrăm la mentalitate, la educația fiecăruia dintre noi. La finalul săptămânii trecute, m-am deplasat către Iași, către casă, și nu a fost comună pe lângă care să trec și să observ aceste incendii de vegetație. Am făcut apel către primării și cred că și ei, la rândul lor, comunică cu populația, au acțiuni de conștientizare, petnru că aceste incendii, după ce au loc, trebuie stinse. Nu toate primăriile au mașini de pompieri, servicii de stiauții de urgență, și suntem în situația în care un astfel de gest iresponsabil față de mediu poate să coste foarte mult”, a conchis acesta.

Poliția s-a autosesizat în cazul incendiului de la Periș, care a poluat Capitala, iar în acest moment sunt luate în calcul mai multe ipoteze de lucru. În același timp, pompierii asistă nepuntincioși cum focul arde mocnit, în condițiile în care, în zonă, nu există surse de apă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ILEGAL în România! N-ai voie să deții aceste ANIMALE acasă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii