GÂNDUL LIVE. Monica Anisie despre redeschiderea școlilor: ”Așteptăm să ne transmită Ministerul Sănătății și Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență care este momentul în care să fim în siguranță”

Publicat: 23/04/2020, 14:20
Actualizat: 23/04/2020, 19:16

Ministrul Educației, Monica Anisie, a vorbit la GÂNDUL LIVE despre redeschiderea școlilor și despre măsurile speciale luate în sistemul de învătământ în această perioadă. Ministrul Educatiei subliniază că se așteaptă ”ca Ministerul Sănătății și Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență să anunțe care este momentul în care să există siguranță pentru elevi și studenți ”, pentru a se putea întoarce la cursuri, iar ”reînceperea trebuie gândită în mod gradual ”.

„Măsură reluării cursurilor presupune să găsim metodele de siguranță, astfel încât să nu existe niciun pericol pentru elevi sau studenți, dar și pentru cadrele didactice. Vorbim despre o perioada în care am desfășurat o activitate în mediul online, cursurile au continuat, iar decizia de reîntoarcere la cursuri trebuie să o luăm în cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Am ținut întotdeauna la siguranță elevilor, studenților și cadrelor didactice.

În momentul în care ni se spune că suntem în siguranță și suntem pregătiți să îi trimitem pe elevi sau studenți să-i trimitem la cursuri, atunci vom reîncepe. Această reincepere trebuie să gândim o deschidere graduală, astfel încât să nu îi punem în pericol pe elevi sau pe studenți.

La Ministerul Educației am gândit mai multe scenarii, în funcție de ce se va întâmplă zilele acestea, toată lumea așteaptă când este atins vârful pandemiei, în funcție de ce ni se va spune de la Ministerul Sănătății, vom face publice aceste scenarii,în așa fel încât să nu punem în pericol pe elevi sau pe studenți”.

Monica Anisie face apel  la părinți să se gândească la sănătatea copiilor, iar pe cadrele didactice îi roagă să continue cursurile online și să fie un sprijin emoțional pentru copii

„Copii doresc să se joace. De aceea, în cadrul Ministerului Educației gândim aceste măsuri de prevenire și siguranță pentru aceștia, dar și pentru cadrele didactice. Mulți dintre elevi vin cu mijloacele de transport în comun, iar cadrele didactice fac naveta. Trebuie să găsim măsuri pentru a oferi siguranță. De aceea, fac un apel la părinți să se gândească la sănătatea copiilor, iar pe cadrele didactice îi rog să continue cursurile online și să fie un sprijin emoțional pentru copii”.

Monica Anisie refuză să comenteze declarațiile Gabrielei Firea și subliniază că nu vor fi luate măsuri care pun în pericol elevii și studenții

„Eu nu comentez declarațiile doamnei primar general, Gabriela Firea. Mă gândesc la sănătatea și siguranța copiilor și nu voi lua măsuri care să-i pună în pericol. De aceea în toată această perioada am căutat să luăm măsuri pentru ei”.

„Profesorii s-au mobilizat din prima clipă  Trebuie să recunoaștem că am făcut față într-o perioada pe care nu am mai trăit-o și nu am știut cum să reacționăm”

„Fiecare profesor s-a străduit și trebuie să fim conștienți că este o perioada grea. Că atare, profesorii s-au mobilizat din prima clipă. Trebuie să recunoaștem că am făcut față într-o perioada pe care nu am mai trăit-o și nu am știut cum să reacționăm. Prin urmare, cadrele didactice s-au străduit în această perioadă și fac apel să continue în acest mod, pentru a finaliza anul școlar, în felul acesta să oferim posibiltatea școlilor să își închidă situația școlară”.

Referitor la învățământul pre-școlar, Monica Anisie spune că „trebuie găsite soluții ”

„Învățământul pre-școlar este unul special și trebuie să gândim măsuri diferite. Spațiul gradinitiei era un loc unde părinții își lăsau copii în perioada cât se aflau la serviciu. Trebuie să găsim soluții. La Ministerul Educației foarte  mulți părinți ne-au scris că nu mai vor să își aducă copii în cadrul gradinitei, dar în același timp sunt mulți părinți care nu au altă posibilitate dacă se întorc la serviciu.

Nu pot spune că părinții pun presiune. Am răspuns nevoilor acestora. Lucrurile vor reveni la normal și să sperăm că vom trece peste această situație dificilă”.

„Așteptăm să ne transmită Mnisterul Sănătății și Comitetul Național pentru Situații de Urgență care este momentul în care să fim în siguranță”

„Așteptăm să ne transmită Mnisterul sănătății și Comitetul Național pentru Situații de Urgență care este momentul în care să fim în siguranță. Nu putem spune noi  când e momentul să ne întoarcem la școală, atâta timp cât specialiștii din sănătate trebuie să o facă.

Toată lumea ar trebui să intreleaga acest lucru. Toate statele din UE au luat măsuri speciale. Și noi trebuie să luăm măsuri speciale, dar care să ni se potrivească.(…). Trebuie să gândim că suntem într-o situație spciala, pentru că așa este situația prin care trecem. Acest an școlar îl vom încheia într-un mod atipic, pentru că așa este situația” .

Referitor la învățământul online și continuarea acestuia în viitor, Monica Anisie spune că „măsurile pentru următorul an școlar trebuie gândite pentru a dezvoltă învățarea online.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom