GÂNDUL LIVE. Nansi Lungu, analist comportamental: „Odată ce a trecut fenomenul, rescriem trecutul în funcție de ultimele informații pe care le avem”

Publicat: 26/05/2020, 15:47
Actualizat: 26/05/2020, 19:10

Analistul comportamental Nansi Lungu a vorbit la Gândul Live despre neîncrederea și comportamentele românilor, în contextul în care mai puțin de jumătate dintre români cred că indicațiile autoritățiilor în stare de alertă sunt respectate, potrivit unui sondaj IRES.

Nansi Lungu spune că neîncrederea este generată de faptul că societatea românească nu mai este învățată să piardă, însă nu trebuie justificată ca filozofie de viață

„Neîncrederea este parțial justificată. Este un mecanism care se autohrănește, este ca și gelozia. Dacă nu am încredere, voi găși pe cineva care să mă dezamăgească.

Problema noastră este lipsa de încredere dată de un curaj și o energie pe care nu mai vrem să o consumăm. Avantajul cooperrii este mai mare decât durerea pierderii. Noi nu mai suntem învățați să pierdem. Am pierdut în prima parte după Revoluție, atât de mult încât să ne dezintegrăm. Este mai dificil să cooperăm. Neîncrederea nu aș pune-o niciodată că fiind justificată ca filozofie de viață.

Ce interesant s-a reflectat încrederea în Guverne, acolo unde Guvernul nu a fost neapărat mai performant. Percepția contează foarte mult, iar lucrul acesta este important. Când ai încredere și pierzi este mult mai bine decât când nu ai încredere sistematică, dar este o discuție sistematică”.

„Odată ce a trecut fenomenul, rescriem trecutul în funcție de ultimele informații pe care le avem”

Analistul comportamental spune că păturile cu mai puține posiilități resimt diferit constrângerile, iar odată ce fenomenul trece, trecutul este rescris în funcție de ultimele informații

„Eu nu aș lasă sub nicio formă impresia că ni s-au limitat drepturile și libertățile, ci că acceptăm cu toții să ni se restrângă drepturile.

Întotdeauna am privit această restrângre, pentru că trăim în medii care favorizează aceatsa restrângere. dar nu toate mediile sunt la fel. Păturile care au mai puține posibilități vor simți în alt mod restrângerile de acest gen. Va exista o neîncredere mai mare, nu va înțelege natura pericolului.   Rescriem trecutul, în economie comportamentală știm bine acest fenomen. Odată ce a trecut fenomenul, rescriem trecutul în funcție de ultimele informații pe care le avem. Uităm că acum două luni de zile căutăm hârtie igienică și mâncare. Cred că societatea merită să spună am făcut ceva”.

„După ce iei măsurile care trebuiesc, nu mai apar fenomenele negative pentru care au fost deja făcute”

Referitor la teoriile conspiraioniste, analistul comportamental, Nansi Lungu spune că după ce sunt luate măsurile care trebuiesc nu mai apar fenomenele negative pentru care au fost făcute.

„Este o problema în epistiomologie. Problema dovezilor ascunse. După ce iei măsurile care trebuiesc nu mai apar fenomenele negative pentru care au fost făcute. Este că și când ai spune «să punem uși blindate avioanelor», înainte de evenimentele din 11 septembrie”.

„Când sunt dinamici atât de mari mă feresc să văd lucruri interesante”

Întrebat ce a fost interesant ca trend în comportament, Nansi Lungu spune că se ferește să observe lucruri interesante a fenomenelor virale cu dinamici complexe, fiind periculos acest lucru

„Când sunt dinamici atât de mari mă feresc să văd lucruri interesante. Aștept să pozez pentru o perioadă mai lungă de timp. IRES face astăzi o poză, mâine altă poză, fiind și implicați în fenomen, fenomenele virale au dinamici complexe, să le vezi pe loc este periculos. Cred că vom vorbi despre comportamentul oamenilor într-un an sau doi. Încă mă aștept că ultima parte a pandemiei va consolida imaginea pe care o credem că a avut-o pandemia.  Cred că faptele pot fi interpretate”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Lino Golden și Delia s-au căsătorit, după doi ani de relație. Imagini de la cununia...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului