GÂNDUL LIVE. Pădurar atacat de un hoț de lemne cu drujba: „Silvicultorii sunt zilnic expuși la astfel de acțiuni, iar măsurile…”

Redactor:
Madalina Prundea
GÂNDUL LIVE. Pădurar atacat de un hoț de lemne cu drujba: „Silvicultorii sunt zilnic expuși la astfel de acțiuni, iar măsurile…”
Cristian Șipoteanu, intervenție la Gândul Live

Cristian Șipoteanu, unul dintre pădurarii a căror viață a fost pusă în pericol în timp ce urmărea un grup de hoți de lemne, a povestit, la Gândul Live, filmul evenimentelor care au dus la simpla amendare cu 900 de lei a celui care l-a amenințat cu o drujbă electrică.

Pădurarul Cristian Șipoteanu a povestit în detaliu momentele din luna martie 2019, când era de serviciu pe raza cantonului său, numărul 4 Capu-Piscului, din cadrul Bazei Experimentale Mihăești, în punctul Valea Hotarului, pentru asigurarea pazei fondului forestier.

„Îmi amintesc cu emoție de acel moment, a fost o situație deosebită în cariera mea de peste 30 de ani de pădurarie, așa se zice. Mai exact, în luna martie 2019 eram planificat să execut serviciul de pază și patrulare într-o zonă în care se tăiau frecvent ilega arbori și se sustrăgea material lemnos”, a rememorat pădurarul, la Gândul Live.

„Am auzit zgomotele specifice produse de motofierăstrău, urmate de căderea unor arbori, moment în care m-am apropiat de zona de unde unde proveneau zgomotele și am reușit să observ un număr de opt persoane”, a detaliat el, admițând că era o imprudență să acționeze singur.

„Între timp am apelat serviciul de urgență 112, am anunțat șefii ierarhic superiori, și am cerut sprijin, și proprietarii de pădure din zona respectivă –precizez că e o zonă unde fondul forestier este proprietate privată, aflată sub contract de servicii cu unitatea la care îmi desfășor activitatea”, a detaliat Cristian Șipoteanu.

„Am fost siderat de hotărârea instanței de fond”

„Am rămas în așteptare în apropiere, timp în care am reușit să identific două dintre cele opt persoane, timp în care a sosit, mai repede, unul dintre proprietari. Făptuitori, infractori, pentru că a fost dovedită fapta, l-au observat și au încercat să fugă, pe o potecă amenajată pe unde își trăgeau lemnele, caii și către un loc accesibil”, a povestit pădurarul.

„În acel moment, am o cameră video de înregistrare, am pornit-o și m-am îndreptat către ei, fără a exista un schimb de replici între mine și ei. În acel moment, din grup s-a desprins Grancea Vasile, cu un motofierăstrău, și m-a luat la întrebări – că ce caut acolo?, că e pădurea mea? – în timp ce filmam. Asta îl durea, pentru că bănuia că sunt singur și înregistrarea putea constitui ulterior o probă în instanță, pe parcursul cercetărilor”, a detaliat Cristian Șipoteanu.

„Sincer, am fost siderat de hotărârea instanței de fond, motiv pentru care am făcut apel”, a spus Cristian Șipoteanu. În apel, instanța superioară a obligat inculpatul la plata uno daunelor morale în valoare de 10.000 de lei. „Silvicultorii sunt zilnic expuși la astfel de acțiuni, iar măsurile…”, a spus pădurarul, admițând că „mafia lemnului e bine în continuare”.

GÂNDUL.RO lansează un apel public și cere modificarea Codului Penal, așa încât mafia lemnului să fie aspru pedepsită!

Inchide