GÂNDUL LIVE. Pot femeile însărcinate să iasă în spațiile publice? Sfaturile specialiștilor pentru viitoarele mămici

Publicat: 13/04/2020, 12:34
Actualizat: 13/04/2020, 14:43

Viitoarele mame trec printr-un stres suplimentar, în timpul epidemiei de coronavirus, dar medicii atrag atenția că ele nu sunt o categorie vulnerabilă și că trebuie să respecte aceleași reguli generale de izolare și prevenție.

Este sigur ieșitul în spații publice pentru viitoarele mămici, în timpul epidemiei de COVID-19? Recomandarea medicilor este să respecte regulile generale, dar să nu se streseze suplimentar.

„Ar trebui liniștite femeile însărcinate, pentru că ele nu sunt considerate, față de populația generală, o categorie cu risc în ceea ce privește contactarea acestui virus. În acest sens, măsurile general valabile sunt valabile și pentru femeile însărcinate, adică izolarea și prevenția – spălarea pe mâini și purtarea măștii, având în vedere că s-a demonstrat că acest virus are o transmitere respiratorie în general”, a explicat doctorul Gheorghe Gică, medic specialist obstetrică ginecologie în cadrul MedLife, la Gândul Live.

Este un virus nou, admite doctorul, iar prevenția în această fază este cea mai sigură. Pe de altă parte, nu este prima epidemie prin care au trecut specialiștii Medlife.

„Fiind un virus nou, despre care nu știm foarte multe lucruri și nu știm cum o să evolueze, atunci prevenția este cea mai bună. Noi mai avem experiența unor alte epidemii de coronavirus, MERS și SARS și acolo s-a văzut că evoluția femeilor însărcinate cu aceaste infecții este de obicei asimtomatică sau că au o evoluție, totuși, bună. Doar 8% reprezintă forme medii și 1%, forme critice”, a explicat doctorul Gheorghe Gică, medic specialist obstetrică ginecologie în cadrul MedLife.

Din punctul doctorului de vedere este obligatorie purtarea măștii, atât la ieșirea din izolare din casă sau la vizitele medicului, la controalele uzuale, la obstetrician.

În ceea ce privește perioadicitate controalelor, doctorul subliniază necesitatea acestora, dar respecând măsuri sporite de siguranță.

„În acest context, medicina clasică nu ar trebui să se oprească. Adică controalele obișnuite, ecografii cu morfologie fetală, ar trebui să fie obligatorii pentru a fi siguri de evoluția sarcinii, în schimb se pot face anumite ajustări. Adică intervalele ar trebui mărite între vizitele la medic, la vizita la medic, intervalul dintre programări ar trebui mărit astfel încât să nu se facă o aglomerare la nivelul cabinetului, unele gravide ar putea fi rugate să aștepte în mașină dacă e aglomerat în cabinet și astfel să ne luăm toate măsurile de precauție”, a detaliat doctorul Gheorghe Gică.

La Medlife există opțiunea de testare a femeilor însărcinate, ori înainte de o vizita la medic la o ecografie importantă, cum este morfologia, și toate femeile însărcinate care ajung să fie internate în cazul nașterilor sunt testate cu o zi înainte de naștere, în cazul nașterilor programate, cezariană sau declanșarea nașterii programat, iar nașterile naturale venite în urgență sunt testate la internare. În plus, tot personalul medical din spital este testat periodic, la 6-10 zile, a explicat specialistul.

„Cel mai important în maternitățile Medlife este că s-au făcut circuite speciale pentru femeile suspecte de această infecție, în funcție și de rezultatele testelor care apar ulterior internării, a mai fost limitat accesul vizitatorilor, care este foarte important, atât pentru personal, cât și pentru femeile însărcinate, astfel încât în maternitate să intre doar femeile care au nevoie de meternitate”, a conchis medicul Gheorghe Gică.

O viitoare mămică este și Dana Rogoz, care a povestit, la GÂNDUL LIVE, că bucuria unei noi nașteri este imensă, dar și presărată cu incertitudine, în această perioadă marcată de pandemia de coronavirus. Actrița precizează însă că este o mămică puternică și are toată susținerea din partea soțului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
Florin Piersic, OPERAT de urgență! Diagnosticul pus de medici, după ce i s-a făcut rău
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
UNGURII vor să schimbe regulile în toată Europa. Se PREGĂTEȘTE deja decizia: Trebuie să încetăm
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Florin Piersic, dus de urgență la spital! Marelui actor i s-a făcut rău în timpul...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cele mai populare destinații în minivacanța de 1 mai și Paște