GÂNDUL LIVE. Raed Arafat, despre situația sistemului sanitar în timp de pandemie: Trebuie să ne adaptăm unei situații de aflux masiv de pacienți. Nu putem spune că nu mai primim pe nimeni în spitale | VIDEO

Publicat: 04/11/2020, 12:50

Secretarul de Stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat, a postat marți, pe pagina sa de Facebook, o serie de explicații referitoare la ordinul prin care solicită tuturor spitalelor și Unităților de Primiri Urgențe din România să îi preia pe toți pacienții aduși cu ambulanța.

Astfel, oficialul a explicat că, deși înțelege că spitalele sunt supuse unor presiuni uriașe, este nevoie de adaptarea modului de lucru.

„Chiar dacă suntem într-o situație de presiune maximă asupra unităților de primiri urgențe și asupra camerelor de gardă, există proceduri care ne permit să adaptăm modul în care lucrăm acolo. Greu, e adevărat, dar să adaptăm situația unei situații de aflux masiv de pacienți. Asta e denumirea pe care o folosim în medicina de dezastre.

Ordinul nu face decât să reîntărească ceea ce prevede legea și să explice clar, pentru a proteja pacienții, dar și personalul medical, anumite măsuri care trebuie să fie luate sau nu pot fi luate”, a explicat Arafat.

Raed Arafat: Un spital nu își poate pur și simplu închide porțile, iar ambulanțele să se plimbe de la un spital la altul

Secretarul de stat a mai explicat că ordinul încearcă să evite acele situații în care ambulanțele sunt nevoite să transporte un pacient la mai multe spitale deoarece instituțiile saitare nu au locuri suficiente.

Arafat adaugă că o ambulanță blocată într-o asemenea activitate reprezintă o resursă blocată.

„În niciun caz nu putem să spunem «s-a terminat, am închis poarta, am închis ușa și nu mai primim pe nimeni, stați în stradă, căutați-vă alt spital» (…), când o ambulanță, dacă începe să se plimbe între spitale, este o resursă de intervenție blocată, de care avem nevoie. Poate că altă persoană acasă are probleme grave, are o urgență gravă sau avem un accident rutier și noi nu putem trimite ambulanța respectivă pentru că ea se plimbă între spitale pentru că un spital închide poarta, următorul închide poarta și ambulanța trebuie să caute spitalul care să accepte pacientul”, a mai spus Arafat.

„Începând cu data prezentului ordin, toate Unitățile de Primiri a Urgențelor (UPU)/UPU-SMURD Compartimentele de Primiri a Urgențelor (CPU) au obligația de a prelua toți pacienții aduși de către ambulanțele aparținând serviciilor de ambulanță publice sau SMURD, indiferent de situația locurilor disponibile în secțiile spitalelor de care aparțin”, se arată în Ordinul 4649281 din 2 noiembrie 2020.

De asemenea, șeful DSU a atras atenția că „unitățile sanitare nu au dreptul să restricționeze accesul ambulanțelor la structurile de primiri urgențe sau camera de gardă”.

Acesta subliniază faptul că pacientul trebuie preluat „în cel mai scurt timp posibil”, personalul structurilor de urgență având obligația „să-i asigure asistență medicală de urgență”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna