GÂNDUL LIVE. Raed Arafat, despre vaccinare: Eu recomand vaccinarea, dar nu putem obliga oamenii / Vaccinarea a salvat sute de mii de vieți | VIDEO

GÂNDUL LIVE. Raed Arafat, despre vaccinare: Eu recomand vaccinarea, dar nu putem obliga oamenii / Vaccinarea a salvat sute de mii de vieți | VIDEO
Raed Arafat vine cu noi explicații despre certificatul verde. Când rămâne valabilă schema cu două doze / Foto: GÂNDUL LIVE
Publicat: 05/06/2020, 13:26
Actualizat: 05/06/2020, 16:43

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat, a vorbit vineri la GÂNDUL LIVE despre importanța vaccinării în prevenirea bolilor infecțioase.

El a spus că, spre exemplu, el se vaccinează în fiecare an antigripal și a adăugat că recomandă populației să se vaccineze. Arafat recunoaște, însă, că în acest moment oamenii nu pot fi obligați să se imunizeze.

„Cine nu se vaccinează, își asumă. Eu mă vaccinez antigripal în fiecare an. Unii se vaccinează, alții nu, dar acolo deja e asumată situația. Eu personal aș recomanda populației să se vaccineze. Unii vor refuza și vom începe iarăși cu ideea că vaccinurile au în ele nu știu ce și tot felul de teorii ale conspirației. Nu poți să iei omul și să-l forțezi să se vaccineze. Dar la un moment dat va fi o recomandare și va fi o recomandare foarte clară. Sigur, dacă apare un vaccin care este testat și recomandat, vaccinarea va fi o soluție. Eu nu vorbesc despre vaccinare în general, ci vorbesc de această boală, de COVID-19. Când va apărea un vaccin, normal că se va face recomandarea ca lumea să se vaccineze. Vor fi organizate fără discuție campanii de vaccinare”, a spus Raed Arafat la GÂNDUL LIVE.

Totodată, șeful DSU a explicat că au existat oameni reticenți în privința vaccinării și în cazul epidemiei de gripă porcină din 2009, când au existat și atunci decese în rândul populației aflate în grupele de risc.

„Am mai trecut prin asta în 2009. Oamenii trebuie să fie vaccinați, copiii trebuie să fie vaccinați când merg la școală. Sunt lucruri dovedite științific, indiferent cine iese și spune că nu e bine. Dar noi în 2009 am avut o gripă, iar gândul nostru a fost că vom avea situația de acum. Din fericire, atunci nu a fost o situație atât de dramatică precum cea de acum, a fost sub control. Dar s-a pus problema vaccinului și s-a fabricat vaccinul atunci la Cantacuzino. Am exportat în Macedonia și în Moldova. Când s-a pus problema să vaccinăm a fost o rezistență destul de mare. Și acolo era o mortalitate ridicată, mai ales în rândul gravidelor dacă îmi aduc aminte bine, bătrânii, am avut mortalitate și acolo și totuși nu toată lumea a vrut să se vaccineze”, a adăugat Arafat.

Arafat: Există tendința ca unele persoane să asculte opinii neavizate. Vaccinarea a salvat sute de mii de vieți

Oficialul a mai explicat că, deși există o tendință ca unele persoane să asculte informații neavizate despre vaccinuri, de multe ori lansate pe rețelele sociale, cel mai important este să ascultăm de sfaturile specialiștilor atunci când tratăm subiecte precum vaccinarea.

El a adăugat că vaccinarea a salvat sute de mii de oameni și a dat exemplu eradicarea variolei cu ajutorul vaccinului.

„Noi uităm repede și de multe ori citim și ascultăm lucrurile explicate pe rețelele de socializare de către unele persoane și personaje care vin și îți explică lucrurile fără să te duci să asculți părerea specialiștilor, epidemiologilor, virologilor și părerea oficială e întotdeauna văzută sub semnul unor nereguli, conspirații sau că cineva îți ascunde ceva. Această problemă nu este numai în România, această problemă o vedem peste tot. Antivaccinarea, ca mișcare, nu este numai în România. O găsiți în Franța, pentru asta premierul francez a ieșit și și-a asumat legea vaccinării obligatorii în fața Parlamentului, explicând de ce, în baza unor analize. În mai multe țări acest curent împotriva vaccinării există. Totuși, în condițiile infecțiilor și bolilor contagioase, eu cred că vaccinarea a salvat nu mii, sute de mii de vieți de când există. Avem boli care nu mai există datorită vaccinării. Gândiți-vă la o epidemie de variolă, de exemplu, sau de o problemă care să fie chiar cu un procent foarte mare de morți. Vaccinarea a jucat un rol major în combaterea variolei”, a spus șeful DSU la GÂNDUL LIVE.

Raed Arafat: Nu există dovezi că vaccinul împotriva TBC ar avea vreun efect asupra COVID-19

Totodată, Raed Arafat a explicat că deși au fost zvonuri potrivit cărora populația din România ar fi mai ferită de COVID-19 datorită vaccinului împotriva tuberculozei (TBC), nu există dovezi științifice în acest sens.

„Nu există nicio dovadă că vaccinul împotriva TBC are vreun rol în privința COVID-19. Astea sunt teorii care au fost lansate pentru a găsi explicații, dar trebuie dovedite științific, trebuie studiate. Au putut să înșele cu fake news-urile una dintre cele mai prestigioase jurnale medicale din lume, să publice un studiu care era fals. Deci acest lucru s-a întâmplat în perioada asta. Până unde putem merge?”, a explicat Arafat.

Șeful DSU a mai explicat că pandemia de COVID-19 este un semnal de avertizare că omenirea trebuie să se pregătească mai bine pentru asemenea situații în viitor.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?