GÂNDUL LIVE. Sebastian Burduja, depre veștile bune, dar și rele din economie: Pensionarii sărăcesc mai puțin, investițiile au crescut față de anul trecut. În ce industrie sunt reale probleme

Publicat: 10/09/2020, 14:07
Actualizat: 10/09/2020, 16:35

Secretarul de Stat în Ministerul de Finanțe, Sebastian Burduja, a comentat datele furnizate de Institutul Național de Statistică, referitoare la creșterea investițiilor nete în economia românească, dar și la deficitul comercial, unde importurile și exporturile s-au aflat în scădere în primele șapte luni ale anului.

Burduja a prezentat la Gândul Live veștile bune ale INS și anume creșterea investițiilor, ceea ce denotă încredere în economia românească, creșterea salariului mediu, ceea ce înseamnă că populația din România trăiește puțin mai bine față de anul trecut, în ciuda crizei economice cauzate de pandemia de coronavirus și nu în ultimul rând, scăderea inflației, ceea ce înseamnă că românii cu venituri fixe, în special pensionarii, sărăcesc mai puțin.

„Sunt câteva vești bune în datele de la Institutul Național de Statistică. În primul rând această creștere a investițiilor, inclusiv în trimestrul al doilea, când economia românească a fost în lockdown, a fost închisă, avem totuși o creștere față de același trimestru de anul trecut de 0,4%. Asta înseamnă că există încredere în economia românească și atât Statul prin programele implementate, dar și mediul privat au investit în economie”, a explicat Sebastian Burduja creșterea investițiilor în economie.

De asemenea, potrivit INS, salariul mediu net a crescut.

A crescut salariul mediu net. Burduja: Românii o duc puțin mai bine

„A doua veste bună este că salariul mediu net a crescut semnificativ cu 8% față de aceeași perioadă a anului trecut. Asta înseamnă că în medie românii o duc puțin mai bine, deși suntem în cea mai gravă criză economică din ultimele decenii”, a precizat secretarul de Stat în Ministerul de Finanțe.

Nu în ultimul rând, Burduja a amintit că inflația este considerabil mai mică față de anul trecut, când România a fost clasată drept țara cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană.

Inflația mai mică. Veste bună pentru pensionari. Burduja: „Sărăcesc mai puțin”

„Avem o inflație mult mai mică față de anul trecut. Avem undeva la 2,7%, față de o inflație de peste 4% în Guvernarea anterioară. Asta înseamnă practic că mai ales românii cu venituri fixe, pensionarii sunt avantajați. Sărăcesc mai puțin”, a explicat la Gândul Live Sebastian Burduja.

Veștile proaste de la INS. Burduja: Industria chimică românească nu mai e ce era odată

Totuși, datele de la INS, vin și cu vești mai puțin bune, a precizat Sebastian Burduja, explicând în cadrul căror industrii au fost înregistrate probleme:

„Legat de deficitul comercial. Ajungem și la veștile mai puțin bune. Avem un decalaj între export și ceea ce importăm.  Aici este o problemă structruală a acestui deficit. Mai bine de jumătate din deficitul comercial este format din produse chimice și derivate. Industria chimică românească nu mai e ce era odată. De asmenea, industria alimentară. Și aici avem un deficit important. Trebuie să ne gândim la soluții pentru a sprijini industria chimică românească și derivatele ei, respectiv pentru a sprijini agricultura, produsele alimentare românești, astfel încât să nu mai fim nevoiți să importăm de pe alte piețe”, a explicat Burduja.

Secretarul de Stat a recunoscut că Diaspora are un rol estențial în bunul mers al economiei românești și nu numai acum, când mulți s-au întors acasă forțați fiind de împrejurările aduse de pandemia de coronavirus.

Sebastian Buruduja: În general Diaspora a fost un mare susținător al economiei românești

„În general Diaspora a fost un mare susținător al economiei românești. Nu doar acum că au venit în țară în pandemie, ci în fiecare an, inclusiv trimiâțnd bani în țară. Este un lucru bun. Trebuie să știm să-i ținem pe acești oameni acasă. Vom continua să creăm programe să-i intergărm și să-i păstrăm pe românii care s-au întros acasă din Diaspora, în contextul pandemiei”, a precizat Burduja.

Secretarul de Stat a menționat că Guvernul actual a fost prudent cu creșterile veniturilor, pentru ca economia să poată față acestora. De asmenea, Burduja a precizat că tocmai datorită prudenței, a crescut încrederea în economia românească.

Sebastian Burduja: „În economie totul este despre încredere”

„Toată lumea își dorește să trăim mai bine. În același timp în economie totul este despre încredere. Este ușor pentru orice Guvern să crească anumite venituri din pix. Problema e că economia trebuie să fie capabilă să suporte  aceste creșteri”, a precizat secretarul de Stat în Ministerul de Finanțe.

„Datorită politicii foarte prudente a actualului Guvern liberal, nu ne-am aruncat la cheltuieli nesăbuite, am drămuit fiecare leuț, avem un câștig real de încredere în rândul investitorilor. Jp morgan, celebra bancă  de investiții a dat un îndemn de „Cumpără România”, ceea ce e un semnal pozitiv. Raitingurile de țară n-au scăzut deși eram cu sabia lui Damocles deasupra capului, în contextul în care în Parlament majoritatea de acolo ne aruncă diverse bombe. Rata dobânzilor la care se împrumută România în momentul de față este mai mică. De aceea vă spun: Totul este încredere. Creștem veniturile populației, ne ducem cu pensiile și alocațiile până unde ne permite bugetul. Crescând plăcinta vom avea de unde să dăm bani mai mulți și pentru pensionari și alocații, pe termen mediu”,  a adăugat acesta, la Gândul Live. 

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”