GÂNDUL LIVE. Sebastian Burduja, depre veștile bune, dar și rele din economie: Pensionarii sărăcesc mai puțin, investițiile au crescut față de anul trecut. În ce industrie sunt reale probleme

Redactor:
Laura Cojocaru

Secretarul de Stat în Ministerul de Finanțe, Sebastian Burduja, a comentat datele furnizate de Institutul Național de Statistică, referitoare la creșterea investițiilor nete în economia românească, dar și la deficitul comercial, unde importurile și exporturile s-au aflat în scădere în primele șapte luni ale anului.

Burduja a prezentat la Gândul Live veștile bune ale INS și anume creșterea investițiilor, ceea ce denotă încredere în economia românească, creșterea salariului mediu, ceea ce înseamnă că populația din România trăiește puțin mai bine față de anul trecut, în ciuda crizei economice cauzate de pandemia de coronavirus și nu în ultimul rând, scăderea inflației, ceea ce înseamnă că românii cu venituri fixe, în special pensionarii, sărăcesc mai puțin.

„Sunt câteva vești bune în datele de la Institutul Național de Statistică. În primul rând această creștere a investițiilor, inclusiv în trimestrul al doilea, când economia românească a fost în lockdown, a fost închisă, avem totuși o creștere față de același trimestru de anul trecut de 0,4%. Asta înseamnă că există încredere în economia românească și atât Statul prin programele implementate, dar și mediul privat au investit în economie”, a explicat Sebastian Burduja creșterea investițiilor în economie.

De asemenea, potrivit INS, salariul mediu net a crescut.

A crescut salariul mediu net. Burduja: Românii o duc puțin mai bine

„A doua veste bună este că salariul mediu net a crescut semnificativ cu 8% față de aceeași perioadă a anului trecut. Asta înseamnă că în medie românii o duc puțin mai bine, deși suntem în cea mai gravă criză economică din ultimele decenii”, a precizat secretarul de Stat în Ministerul de Finanțe.

Nu în ultimul rând, Burduja a amintit că inflația este considerabil mai mică față de anul trecut, când România a fost clasată drept țara cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană.

Inflația mai mică. Veste bună pentru pensionari. Burduja: „Sărăcesc mai puțin”

„Avem o inflație mult mai mică față de anul trecut. Avem undeva la 2,7%, față de o inflație de peste 4% în Guvernarea anterioară. Asta înseamnă practic că mai ales românii cu venituri fixe, pensionarii sunt avantajați. Sărăcesc mai puțin”, a explicat la Gândul Live Sebastian Burduja.

Veștile proaste de la INS. Burduja: Industria chimică românească nu mai e ce era odată

Totuși, datele de la INS, vin și cu vești mai puțin bune, a precizat Sebastian Burduja, explicând în cadrul căror industrii au fost înregistrate probleme:

„Legat de deficitul comercial. Ajungem și la veștile mai puțin bune. Avem un decalaj între export și ceea ce importăm.  Aici este o problemă structruală a acestui deficit. Mai bine de jumătate din deficitul comercial este format din produse chimice și derivate. Industria chimică românească nu mai e ce era odată. De asmenea, industria alimentară. Și aici avem un deficit important. Trebuie să ne gândim la soluții pentru a sprijini industria chimică românească și derivatele ei, respectiv pentru a sprijini agricultura, produsele alimentare românești, astfel încât să nu mai fim nevoiți să importăm de pe alte piețe”, a explicat Burduja.

Secretarul de Stat a recunoscut că Diaspora are un rol estențial în bunul mers al economiei românești și nu numai acum, când mulți s-au întors acasă forțați fiind de împrejurările aduse de pandemia de coronavirus.

Sebastian Buruduja: În general Diaspora a fost un mare susținător al economiei românești

„În general Diaspora a fost un mare susținător al economiei românești. Nu doar acum că au venit în țară în pandemie, ci în fiecare an, inclusiv trimiâțnd bani în țară. Este un lucru bun. Trebuie să știm să-i ținem pe acești oameni acasă. Vom continua să creăm programe să-i intergărm și să-i păstrăm pe românii care s-au întros acasă din Diaspora, în contextul pandemiei”, a precizat Burduja.

Secretarul de Stat a menționat că Guvernul actual a fost prudent cu creșterile veniturilor, pentru ca economia să poată față acestora. De asmenea, Burduja a precizat că tocmai datorită prudenței, a crescut încrederea în economia românească.

Sebastian Burduja: „În economie totul este despre încredere”

„Toată lumea își dorește să trăim mai bine. În același timp în economie totul este despre încredere. Este ușor pentru orice Guvern să crească anumite venituri din pix. Problema e că economia trebuie să fie capabilă să suporte  aceste creșteri”, a precizat secretarul de Stat în Ministerul de Finanțe.

„Datorită politicii foarte prudente a actualului Guvern liberal, nu ne-am aruncat la cheltuieli nesăbuite, am drămuit fiecare leuț, avem un câștig real de încredere în rândul investitorilor. Jp morgan, celebra bancă  de investiții a dat un îndemn de „Cumpără România”, ceea ce e un semnal pozitiv. Raitingurile de țară n-au scăzut deși eram cu sabia lui Damocles deasupra capului, în contextul în care în Parlament majoritatea de acolo ne aruncă diverse bombe. Rata dobânzilor la care se împrumută România în momentul de față este mai mică. De aceea vă spun: Totul este încredere. Creștem veniturile populației, ne ducem cu pensiile și alocațiile până unde ne permite bugetul. Crescând plăcinta vom avea de unde să dăm bani mai mulți și pentru pensionari și alocații, pe termen mediu”,  a adăugat acesta, la Gândul Live. 

Ce mesaje compromițătoare a descoperit Alin Oprea. Cine este personajul celebru cu care soția i-a...
FOTO. Anamaria Ferentz, apariţie hot! Are peste 40 de ani, dar arată ca la 20...
ADIO, Crăciun și Revelion! DECIZIA a fost luată, documentul a fost semnat! TOȚI românii vor...
Vestea zilei în showibz. A NĂSCUT! FELICITĂRI
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Mirel Rădoi, lecție uimitoare primită de la Cosmin Olăroiu. 'Nu înțelegeam ce e cu cărțile...
Trupele nord-coreene au ucis un oficial sud-coreean apoi au ars cadavrul, spune Seulul
Virusologul șef al Germaniei anunță când se va sfârși pandemia
Ce mesaje compromițătoare a descoperit Alin Oprea. Cine este personajul celebru cu care soția i-a...
O femeie a luat decizia să-și schimbe RELIGIA. Nu bănuia nicio clipă că va ajunge...
CREATURA din ocean care îl ÎNGROZEȘTE chiar și pe marele rechin alb. Descoperire ȘOCANTĂ în...
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
Decizia este semnată. A ajuns la Monitorul Oficial. Când se închid școlile
Este DOLIU uriaş în lumea muzicii: Celebra cântăreaţă a murit
Alimentul-minune care de fapt te strică la burtă. 5 mâncăruri care pot face rău la...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
×

Urmăriți Gândul LIVE Gheorghe Dincă a făcut spectacol când a dat ochii cu mama Luizei Melencu, în sala de judecată. A izbucnit în lacrimi și a spus că nu el a ucis fetele. https://www.gandul.ro/19508924 Andrei Baciu, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, se află printre invitații Emmei Zeicescu la ediția Gândul LIVE

Publicată de Gandul pe Joi, 24 septembrie 2020
Gândul LIVE!
Inchide