GÂNDUL LIVE. Sebastian Burduja, secretar de stat la Finanțe: „Principala monedă în această criză economică, și nu numai, este încrederea”. 65% din solicitările prin IMM Invest au fost pentru investiții

Publicat: 13/05/2020, 15:25
Actualizat: 13/05/2020, 20:15

Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice Sebastian Burduja a transmis, într-o intervenție la Gândul Live, un mesaj către antreprenorii români, oricât de creativi ar fi, pe care îi asigură de sprijinul din partea statului. Un semn pozitiv, subliniază secretarul de stat, este că mare parte din antreprenorii care au solicitat finanțare prin programul IMM Invest vor să facă investiții.

Cum să faci un plan de dezvoltare, ca antreprenor în vremuri de incertitudine? Este întrebarea la care secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice Sebastian Burduja a fost invitat să răspundă în ediția de miercuri a emisiunii Gândul Live.

„Principala monedă în această criză economică, și nu numai, este încrederea. Încrederea pe care o au acești antreprenori în ei înșiși, în produsele lor, în alte produse și servicii, în furnizori, dar și în instituțiile statului și în mecanismele pieței”, a explicat Sebastian Burduja.

„Vrem să redăm această încredere mediului economic”

„Ca guvern de orientare liberală, ca partid liberal, noi sigur că ne dorim un stat cât mai mic, cât mai inteligent, un stat care să se dea la o parte din calea antreprenorilor și să-I lase să producă. Însă, atunci când suntem o piață unică și alte state pompează miliarde și zeci de miliarde de euro în firmele lor, România nu poate sta pe margine. Acesta este primul mesaj: vrem să redăm această încredere mediului economic și este o perioadă în care antreprenorii, oricât de creativi ar fi, au nevoie de pârghii în plus din partea statului pentru a avea încredere și a recăpăta încrederea în businessul lor”, a detaliat secretarul de stat în Ministerul Finanțelor.

„Nu știu cine va câștiga, dar știu cine va pierde, și anume fiecare român. Și antreprenorii, pentru că ei pun în mișcare rotițele economiei, dau locuri de muncă, plătesc salarii, nu dorm nopțile ca să își mențină businessul în picioare în această perioadă. Nu am nicio așteptare de la un Parlament dominat în continuare de o majoritate toxică”, a spus Sebastian Burduja, despre contextul dezbaterilor politice privind măsurile economice de luat după ieșirea din starea de urgență.

Un astfel de proiect a fost anunțat, weekendul trecut, de Partidul Social Democrat. Documentul PSD conține „28 DE MĂSURI economice și sociale PE TERMEN SCURT ȘI MEDIU PENTRU: Repornirea economiei, Protejarea locurilor de muncă, Protejarea puterii de cumpărare, Stimuli economici”.

„Există din partea antreprenorilor români optimism și dorința de a se reinventa post-coronavirus”

În ceea ce privește decizia CCR, care a declarat constituționale prevederile privind starea de alertă, Sebastian Burduja a salutat-o, apreciind ca, în caz contrar, „cred că am fi fost singura țară din lume care să nu poată să impună instrumente prin care să protejeze sănătatea cetățenilor, e clar în Constituție că statul trebuie să protejeze”.

„Am spus, nu am așteptări nici de la Parlament, de la majoritatea toxică de acolo, nici de la Curtea Contituțională, care, din punctul meu de vedere, s-a decredibilizat masiv în ultima perioadă. Am însă așteptări – și de unde provine sursa mea de optimism – este antreprenorul român”, a spus Sebastian Burduja.

În acest sens, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor a spus că în cadrul programului IMM Invest, 65% din firmele care au aplicat pentru finanțare au cerut finanțare pentru investiții, nu capital de lucru. „Asta înseamnă că există în piață, din partea antrepenorilor români, unde și eu am așteptări, acest optimism și această dorință de a se reinventa în contextul post-coronavirus și de a fi competitivi la nivel european și global”, a conchis Sebastian Burduja, la Gândul Live.

Conform reglementărilor, pentru IMM–urile care solicită credite/linii de credit pentru capital de lucru, finanțările pot ajunge până la 5.000.000 lei, garantate până la 80% în cazul întreprinderilor mijlocii și până la 1.000.000 lei, cu garantare de maxim 90%, în cazul întreprinderilor mici și micro. Durata finanțării pentru capital de lucru este de maxim 36 de luni, cu posibilitatea de prelungire pentru încă 36 de luni, rată dobânzii fiind Robor la 3 luni +2,5 %/an. În cazul ambelor tipuri de credite, dobânda, costurile de acordare, monitorizare și administrare a garanțiilor acordate în numele și contul statului, vor fi suportate de la bugetul de stat, până la dată de 31.12.2020, cu posibilitate de prelungire.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Cine e Mihaela, fata de 24 de ani care s-a aruncat de la etajul 15!...
De ce boală ar fi suferit, de fapt, Costel Corduneanu. Fostul luptător se afla pe...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Schimbare în CODUL RUTIER din România. Când au voie șoferii să facă DEPĂȘIRI pe drumurile...
Suveranistul Luis Lazarus, candidatul lui Șoșoacă, ia bani grei de la o multinațională
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Test de cultură generală. Roșiile sunt fructe sau legume?