GÂNDUL LIVE. Sebastian Burduja, secretar de stat la Finanțe: „România este în fața celei mai mari oportunități de dezvoltare din ultimii 30 de ani”

Redactor:
Madalina Prundea

Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a detaliat, la Gândul Live, ce reprezintă cele 80 de miliarde de euro pe care România le-a obținut în urma negocierilor din cadrul reuniunii Consiliului European de la Bruxelles, la care a participat președintele Klaus Iohannis.

„Cea mai mare parte este reprezentată de granturi, efectiv sunt bani gratis pe care Uniunea Europeană îi pune la dispoziția României, noi trebuie doar să fim în stare să îi atragem. O parte, cam o treime, sunt și împrumuturi, dar împrumuturi la un cost mult mai mic decât România – și orice alt stat european și regiunea noastră – ar putea avea pe piața liberă”, a explicat Sebastian Burduja, la Gândul Live.

Aceste 80 de miliarde ne pot asigura finanțarea pentru infrastructură

„Sunt condiții extrem de bune și România este în fața celei mai mari oportunități de dezvoltare din ultimii 30 de ani. Aceste 80 de miliarde ne pot asigura finanțarea pentru infrastructura de bază, de transport, infrastructura conectivă, infrastructura educațională, școlile, mai ales din mediul rural, infrastructura din domeniul energetic – gazul românesc în casele românilor, infrastructura de sănătate – spitalele regionale, și toate investițiile pe care acest guvern le-a gândit în Planul de relansare economică „Reclădim România” au, iată, o sursă de finanțare, după un efort de negociere într-adevăr remarcabil pe care l-a dus președintele Iohannis”, a detaliat secretarul de stat de la Finanțe.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți, la finalul summit-ului vital de la Bruxelles, rezultatul negocierilor care au durat toată noaptea anterioară pe tema Fondului de relansare economică post-pandemie.

„Am ajuns la un acord foarte important pentru Europa, extrem de important pentru România. Iată că după discuții foarte complicate, după 4 zile și 4 nopți de negociere am obținut pentru România 79,9 miliarde euro, pentru proiectele europene, o sumă impresionantă. Negocierile ne permit acum să trecem la etapa următoare, vom folosi această sumă de 80 de miliarde (euro) pentru a reface infrastructura, pentru a moderniza marile sisteme publice. Este foarte important de știut că o parte semnificativă din acești bani vor fi folosiți pentru relansarea economică”, a declarat șeful statului.

Inchide