GÂNDUL LIVE. Sebastian Burduja, secretar de stat la Finanțe: „Trecem de la un model populist în care statul dădea oamenilor pești, la un model liberal în care statul dă oamenilor undițe”

Publicat: 21/05/2020, 13:51
Actualizat: 22/05/2020, 11:25

Sebastian Burduja, secretar de stat la Finanțe, a detaliat , la Gândul Live, soluțile gândite la nivelul Executivului pentru susținerea și restartarea economiei, pe termen scurt și lung, și instrumentele la care acces România pentru a acorda ajutoare financiare celor afectați de criza provocată de noul coronavirus.

„Niciun efort financiar nu e prea mare pentru a salva vieți, pe termen scurt, și standarde de viață, adică joburi. Pe termen scurt, asta e prioritatea guvernului, și nu numai a Gurvernului României, ci și la nivel european”, a afirmat Sebastian Burduja, la Gândul Live.

De altfel, așa cum a precizat și oficialul de la Ministerul Finanțelor, o bună parte a acestor finanțări vin de la nivel european, prin câteva instrumente gândite de Comisia Europeană, precum „SURE”, prin care se alocă bani fiecărei țări exact pentru susținerea unor asemenea măsuri.

Beneficiile pe care le avem sunt mult mai mari decât costurile

„Asta nu înseamnă că România nu trebuie să contribuie la aceste instrumente, dar, cred că și premierul a exprimat foarte corect ieri, beneficiile pe care le avem, fiind una dintre țările mai puțin dezvoltate la nivelul Uniunii, sunt mult mai mari decât aceste costuri, decât acești bani pe care trebuie să îi investim în instrumentele europene”, a detaliat Sebastian Burduja.

Premierul a anunțat miercuri o serie de măsuri gândite de Executiv pentru a ajuta angajații afectați de criza din economie cauzată de pandemia de COVID-19, făcând referire la programul UE „SURE”. „Este vorba despre un program prin care UE ajută statele membre pentru a finanța măsurile active de ocupare a forței de muncă. Practic, putem spune azi că România are garanția că va beneficia de finanțare europeană pentru a pune în practică măsurile de ocupare gândite de Guvern. România trebuie să ofere o garanție până la 400 de milioane de euro”, a spus premierul, care a anunțat că statul va acorda un procent de până la 30% din salariul brut companiilor care vor oferi locuri de muncă cetățenilor români.

În plus, primul ministru a anunțat, miercuri seara, intenția Guvernului PNL de a mări pensiile la 1 septembrie, dar numai dacă sunt îndeplinite anumite condiții. Este nevoie, în primul rând, să avem o prognoză pozitivă de la organismele internaționale.

Planuri pe termen scurt și pe termen lung

„Pe termen scurt vorbim de salvarea joburilor și de salvarea companiilor care au dificultăți. În momentul în care ei sunt dispuși să angajeze forță de muncă, cu acest sprijin de la stat, de 45% sau 35%, în funcție de măsura specifică, atunci aceste companii pot să reia ciclul economic. Pe termen scurt, asta e soluția”, a spus Sebastian Burduja.

„Pe termen lung – iar aici rețineți că cel mai important pilon de relansare economică a României sunt investițiile – trecem de la un model populist în care statul dădea oamenilor pești, la un model liberal în care statul dă oamenilor undițe. Și pentru a da oamenilor undițe, adică locuri de muncă, acces la oportunități, la scoli, la spitale, la modalități de petrecere a timpului liber, adică standarde de calitate a vieții înalte, avem nevoie de aceste investiții. Ceea ce înseamnă foarte concret: autostrăzi, căi ferate rapide, înseamnă aeroporturi decente în care și românii din diaspora să vină mai ușor acasă, dar și investitorii străini să ajungă aici într-o destinație în care să fie dispuși să-și bage banii și să crească această țară împreună cu noi”, a detaliat Sebastian Burduja.

„Aici e secretul și de fapt nu e niciun secret, pentru că orice țară care s-a dezvolat a investit cu prioritate în infrastructură, lângă o autostradă vine și o fabrică, și un institut de cercetare și poți astfel să-și crești econimia”, a conchis oficialul Ministerului Finanțelor, care a detaliat planurile de dezvoltare a infrastructurii în zona Moldovei.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Șase pași pentru un gazon perfect. Sfaturile unui grădinar
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este, de fapt, relația dintre Mariana Ionescu Căpitănescu și sora sa, Marcela Fota, dincolo...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel...