GÂNDUL LIVE. Traian Bădulescu, consultant în turism: „Ar trebui o supraveghere mai mare, nu ar trebui sancționată o regiune întreagă”. Care sunt recomandările de vacanță în țară

Publicat: 29/06/2020, 13:51
Actualizat: 29/06/2020, 16:36

Consultantul în turism Traian Bădulescu a lăudat, la Gândul Live, campania de promovare a Greciei, ca țară sigură pentru turiști și consideră că și în România este nevoie de o mai mae supraveghere a respectării măsurilor de prevenție pentru împiedicarea răspândirii noului coronavirus. Printre destinațiile din țară pe care le recomandă expertul sunt cele din zona turismului rural, domeniu în care România este renumită la nivel european.

Traian Bădulescu, consultant în turism, invitat la Gândul Live, a recomandat românilor care și-au făcut rezervări, să plece în concediu, dacă acestea sunt în destinații valabile și relativ sigure, cum sunt România, Bulgaria și Grecia.

„Mie îmi place foarte mult și cum s-a promovat Grecia, Grecia și știe să se promoveze pe plan turistic. Grecii s-au promovat ca o destinație sigură și așteaptă din nou turiștii și nu contează că vor avea clar mai puțini turiști în acest an, dar turistul internațional care vine în Grecia va rămâne în minte cu ideea de destinație Grecia”, a explicat Traian Bădulescu, la Gândul Live.

Turismul reprezintă 22% din PIB-ul Greciei, în timp ce în România, potrivit INS, este 1,5%. „Eu cred că e mai mult, nu se declară chiar tot. Consiliul Mondial al Turismului și călătoriilor spune de ani de zile că aportul turismului la PIB e 4,5%, deci de trei ori mai mult, și dacă ne gândim și la aportul indirect, pentru că influnțează foarte mult și alte industrii, industria alimentației, a shopping-ului, mallurile și așa mai departe, putem ajunge la un 10%. Deci cred că e important și în cazul României turismul, mai ales dacă de referim la incoming, la sosirea turiștilor străini”, consideră Bădulescu.

Dincolo de campaniile de promovare, Grecia și Bulgaria, care au deschis și restaurante, au implementat măsuri de prevenție, respectiv distanțare fizică și portul măștilor sau mănușilor, a explicat Traian Bădulescu, la fel și Turcia, care deocamdată nu e deschisă, a început să promoveze resorturile ultra all inclusiv, cu reguli de protecție sporite.

Turiștii ar trebui să fie conștienți și să-și protejeze locația

„Pe umerii personalulul e cea mai mare responsabilitate, ei sunt tot timpul cu măști sau viziere, iar turiștii sunt obligați să respecte regulile, sunt supraveghetori, personal. Asta poate e la noi problema. Ar trebui o supraveghere mai mare. Nu cred că ar trebui sancționată o regiune întreagă. Dar, într-adevăr, ar trebui și turiștii să conștientizeze că, dacă vor să avem turism, să se simtă bine, vor trebui să-și protejeze locația, hotelul, stațiunea, ar trebui să respecte anumite reguli”, a subliniat Traian Bădulescu.

„Să sperăm că nu se va ajunge (la o nouă stare de urgență – n.r.), că dacă va fi o cotă alarmantă, eventual ar fi soluții de neutralizare a regiunilor, a locațiilor unde s-a întâmplat acest lucru, așa cum se procedează în Germania. Dar, despre ce vorbim? În Germania ei respectă strict regulile și noi, dacă am respecta regulile. nu cred că ar mai fi probleme majore și nici nu s-ar mai întoarce COVID-ul, cel puțin nu în forță”, a completat Traian Bădulescu.

Potrivit lui Traian Bădulescu, România are oricum un deficit pe partea de incoming, de atragere a turiștilor stăini, care să vină în România și să lase bani.

„Noi nu atragem, nu suntem competitivi pe partea de turiști de masă, și anume litoral, stațiuni montane cu schi, în special iarna. Ne-au întrecut și bulgarii, care au și un litoral mai lung, ne-au întrecut și austriecii, nu mai vorbim, pe partea de turism montan, grecii au mii de kilometri de plajă, noi doar vreo 70-80, de la Mamaia Nord la Vama Veche, dar, în schimb, România stă foarte bine pe partea de turism cultural, turism de aventură, turism de nișă, ecoturism, turism rural. Pe partea de turism rural suntem în ultimii 20 de ani întotdeauna în top 10 destinații europene, uneori în top 5 în anumite privințe. Și oricum, turiștii străini vor evita să vină în grupuri mari de acum înainte pe renumitele circuite cu autocarele, cu câte 50, 100, 200, clar vor veni pe grupuri mai mici. Așa că eu recomand zonele de nișă, de turism rural, în Transilvania, în nordul Moldovei avem zone frumoase, în zonele de munte, Delta Dunării, o zonă neafectată”, a conchis Traian Bădulescu.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului