GÂNDUL LIVE. Valeria Herdea, medic de familie: „Este important să ne vaccinăm pentru a nu ne pune în pericol propriii copii” | VIDEO

Publicat: 08/04/2021, 19:33
Actualizat: 08/04/2021, 21:27

Valeria Herdea, medic de familie, a fost invitata Emmei Zeicescu în cadrul ediției de joi a emisiunii GÂNDUL LIVE.

Întrebată despre vaccinarea cu serul AstraZeneca, despre care mulți se tem ca urmare a informațiilor că acesta ar cauza tromboze, Herdea spune că vaccinarea este în continuare cea mai bună soluție în lupta împotriva pandemiei, iar numărul de cazuri de tromboze este foarte mic în raport cu numărul total de persoane care au fost imunizate cu vaccinul AstraZeneca.

„Traversăm o perioadă de foarte multe incertitudini, incertitudini alimentate, din păcate, de ceea ce se numește «infodemie». Aceasta reprezintă informațiile false care ne inundă viața și care, din păcate, dezinformează complet populația. Sigur, cu toții ne aflăm în fața acestor decizii, dar aș vrea să vă gândiți la un lucru: în Terapie Intensivă sunt peste 1.500 de oameni și în fiecare zi mor peste 150 de oameni.

Responsabilitatea este absolut uriașă, este zdrobitoare de foarte multe ori. Sigur, se discută că la 34 de milioane de doze de AstraZeneca administrate sunt 222 de situații posibil de tromboză și, din păcate, și pierderi de vieți omenești. E regretabil că se întâmplă așa, dar singurul lucru pe care noi îl putem spune în acest moment cu certitudine este ceea ce ne relevă știința. Restul sunt doar discuții paralele”, a spus Valeria Herdea la GÂNDUL LIVE.

Medicul spune că va trebui să depunem eforturi pentru a ieși din această stare de teamă față de vaccinul AstraZeneca. Herdea reamintește că s-a vaccinat și ea și, la rândul său, a avut stări febrile după administrarea vaccinului, dar spune că niciun medicament nu este perfect, iar important este ca umanitatea să continue lupta împotriva pandemiei.

Herdea: Copiii nu sunt protejați. O să stăm să riscăm să ne îmbolnăvim propriii copii?

Medicul adaugă că este important în acest moment ca românii să facă un efort colectiv pentru a depăși pandemia. Ea atrage atenția că în acest moment copiii nu pot fi imunizați, motiv pentru care este important ca adulții să o facă, pentru a-i proteja pe cei mici, chiar dacă aceștia fac, majoritatea, forme ușoare ale bolii.

„Sunt 300.000 de oameni care probabil că au amânat vaccinarea, eu vreau să cred ca oamenii au stat să se gândească. Pentru că din punctul meu de vedere, una este să anulezi, alta este să amâni. Pe de altă parte, sunt convinsă că cei care erau pe listele de așteptare s-au bucurat că merg puțin mai în față. Sunt și în papucii celui care s-a vaccinat, am o familie numeroasă și pe toți i-am încurajat să se vaccineze. Este o mare responsabilitate, dar dacă nu vom face un efort colectiv, nu vom ieși din starea asta. În jurul nostru sunt foarte mulți copii care se îmbolnăvesc, pe capete. Fac forme relativ ușoare, așa e. Dar ei nu sunt protejați. Ce o să facem? O să stăm să riscăm să ne îmbolnăvim propriii copii pentru că nu vrem să ne vaccinăm?”, atrage atenția Valeria Herdea.

Aceasta mai spune că în acest moment există multe persoane care se testează pentru COVID-19, află că sunt infectate și continuă să circule.

Herdea a adăugat, ca o paranteză, că România deține unul dintre locurile fruntașe în Europa în privința unor boli transmisibile, precum tuberculoza.

GÂNDUL LIVE. Valeria Herdea: Presiunea pe medicii de familie este uriașă

Medicul a vorbit și despre ideea ca pacienții să fie vaccinați și în cabinetele medicilor de familie. Ea spune că nu s-a ținut cont de faptul că în cabinetele de medicină de familie se desfășoară campanii de vaccinare de 30 de ani. Mai mult, ea spune că autoritățile cer prea multe lucruri de la medicii de familie, iar aceștia nu fac față presiunii.

„Experiența și vaccinatorul principal în sistemul medical românesc a rămas medicul de familie. Ce nu s-a rezolvat este că noi nu avem acele minunate și ideale circuite pe care cu toții ni le-am dori. Avem același personal limitat, adică un medic și o asistentă care vor face toate lucrurile acestea. Este o presiune uriașă. Da, participăm la acest proces de vaccinare, însă avem nevoie să fim lăsați să facem această vaccinare în programul nostru, nu să ni se ceară condiții ieșite din comun, pentru că nu vom face față”, a adăugat medicul la GÂNDUL LIVE.

Valeria Herdea a mai spus că sistemul de medicină de familie este îngropat în birocrație, iar autoritățile nu se gândesc la acest lucru.

România va continua vaccinarea împotriva SARS-COV-2 cu serul de la AstraZeneca, a declarat președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță, într-o conferință de presă, joi, la Palatul Victoria.

Anunțul lui Valeriu Gheorghiță vine în contextul în care mai multe țări din Europa care utilizează AstraZeneca, iau în calcul să utilizeze un alt vaccin pentru rapel. Totodată,  EMA și OMS au transmis că există o legătură între vaccinul AstraZeneca şi cheagurile sangvine: „Este plauzibilă, încă nu este confirmată”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu a răbufnit: Nu are ce căuta în funcția de președinte al României
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”