Care sunt simptomele care trebuie luate în considerare după administrarea vaccinului și vor necesita „sfaturi medicale rapide”

Care sunt simptomele care trebuie luate în considerare după administrarea vaccinului și vor necesita „sfaturi medicale rapide”
Foto: Unsplash.com
Publicat: 08/04/2021, 10:01

Dr. June Raine, director executiv al Agenției de Reglementare a Medicamentelor și Produselor de Sănătate (MHRA), a prezentat astăzi o listă de simptome care ar trebui să determine publicul să se prezinte pentru sfaturi medicale rapide.

Simptomele care trebuie luate în considerare după administrarea vaccinului

Dr. June Raine a spus: „Oricine are simptome la patru zile după vaccinare sau mai mult ar trebui să solicite sfatul medicului prompt, o nouă apariție a unei dureri de cap severe sau persistente sau a vederii încețoșate, dificultăți de respirație, dureri în piept, umflarea picioarelor, dureri abdominale persistente sau într-adevăr vânătăi neobișnuite ale pielii sau pete punctiforme dincolo de locul injectării”, potrivit metro.co.uk.

EMA: Reacțiile adverse care apar nu sunt neașteptate

Dr. Sabine Straus, președinta Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), a declarat că reacțiile adverse care apar nu sunt neașteptate.

Ea a spus: „Știm că lansăm vaccinări la scară foarte mare, (în) foarte mulți oameni sănătoși, iar dificultatea este că veți vedea evenimente care apar, unele dintre ele întâmplător, iar altele ca acesta ar putea fi un efect advers efectul vaccinului.”

Emer Cooke, directorul executiv al autorității de reglementare, a adăugat: „Situația evoluează pe măsură ce avem mai multe informații disponibile, pe măsură ce sunt disponibile mai multe vaccinuri și pe măsură ce sunt identificate diferite grupuri de risc.

Ne putem aștepta să apară noi informații și recomandări pe măsură ce trece timpul.”

EMA a declarat că a găsit 18 cazuri de coagulare a sângelui raportate din vaccinul AstraZeneca din Uniunea Europeană și Marea Britanie care au fost fatale.

Dr. Sabine Straus, șeful Comitetului de evaluare a riscurilor la farmacovigilență (Prac) al EMA, a declarat că nu poate determina vârsta și sexul ca factori de risc pentru efectele secundare „foarte rare”.

Vorbind miercuri la briefingul EMA privind vaccinul AstraZeneca referitor la cazurile de evenimente tromboembolice, ea a spus:

Comitetul a efectuat o revizuire detaliată a 62 de cazuri de tromboză a sinusului venos cerebral (CVST) și 24 de cazuri de tromboză venoasă splanchnică (SVT) ), în baza de date a medicamentelor din Uniunea Europeană. Începând cu 22 martie, 18 dintre aceste cazuri au fost fatale.

Concluzia noastra este că aceste tulburari de coagulare sunt efecte secundare foarte rare ale vaccinului.”

Cele opt simptome de care trebuie să fii atent

  • Debut nou al unei dureri de cap severe sau persistente
  • Vedere neclară
  • Respirație scurtă
  • Dureri în piept
  • Umflarea picioarelor
  • Dureri abdominale persistente
  • Vânătăi neobișnuite ale pielii
  • Puncte punctiforme dincolo de locul injectării
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase