GÂNDUL LIVE. Viorica Dima, ANM. „Instabilitatea este în extindere”. Care sunt zonele vizate de avertizarea cod portocaliu a meteorologilor

Redactor:
Madalina Prundea

Viorica Dima, meteorolog ANM, a detaliat, la Gândul Live, principalele avertizări emise pentru mai multe județe din țară și pentru București. Mai multe zone din țară sunt sub cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată și ploi abundente.

Viorica Dima, meteorolog ANM, a detaliat, la Gândul Live, principalele fenomene și zonele vizate de instabilitatea atmosferică miercuri și în zilele următoare.

„Spre seară, la noapte, așteptăm ca și aici, în sud-est, inclusiv în zona Capitalei să avem parte de aspecte ale instabilității”

„Instabilitatea deja s-a resimțit și este în extindere, deja a cuprins bună parte din țară, spre seară, la noapte, așteptăm ca și aici, în sud-est, inclusiv ăn zona Capitalei să avem parte de aspecte ale instabilității, vorbim despre frecvente descărcări electrice, vijelii, viteze de vând 60-70 km/oră”, a detaliat Viorica Dima, la Gândul Live.

ANM a emis o avertizare cod portocaliu, în intervalul 20 mai, ora 13:00 – 21 mai, ora 06:00, privind instabilitate atmosferică accentuată și ploi abundente.

În acest interval, în Oltenia, local în Muntenia, în sudul Banatului și în zona Carpaților Meridionali, instabilitatea atmosferică va fi accentuată. Vor fi vijelii, grindină, descărcări electrice și va ploua torențial, astfel încât, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40…50 l/mp și izolat 60…70 l/mp.

Mare parte din țară este sub informarea meteorologică cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, de marți ora 13:30 până joi ora 21:00.

O nouă informare se referă la intervalul  21 mai, ora 06:00 – 21 mai, ora 23:00, când sunt estimate manifestări de instabilitate atmosferică.

Astfel, în intervalul menționat, în sudul, centrul și sud-estul țării, precum și în zonele montane vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp.

Inchide