GÂNDUL LIVE | Virgil Musta, manager al Spitalului „Victor Babeș” Timișoara: „Nu se poate trece direct în faza a doua, cu insuficiență respiratorie” / „Nu există o febră standardizată sau tipică pentru infecția cu noul coronavirus” – VIDEO

Publicat: 17/03/2020, 13:30
Actualizat: 17/03/2020, 17:36

Managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, Virgil Musta, a explicat la GÂNDUL LIVE cum evoluează simptomele infectării cu noul coronavirus, punând accent pe faptul că nu poate apărea direct insuficiența respiratorie, care oricum apare la puține cazuri, ci mai întâi simptome precum: febră (mai mică sau mai mare) și tuse. 

Tratamentul, diferit în funcție de severitatea bolii și vârsta pacientului

„Schemele de terapie se adaptează în funcție de severitatea bolii. Există scheme pentru forme ușoare și există o altă schemă pentru forme mai severe. De asemenea, schemele de tratamente sunt adaptate în funcție de vârsta pacientului pentru că poate o medicație care este permisă la adulți nu este potrivită sau acceptată pentru copii”, a explicat specialistul la GÂNDUL LIVE.

De asemenea, acesta a vorbit și despre cazurile de infectare tratate la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.

„Din fericire, majoritatea pacienților pe care noi i-am avut internați în clinica noastră, și avem o oarecare experiență, au evoluat foarte bine, dar au fost persoane tinere cu simptomatologie ușoară, forme ușoare spre medii, sau chiar asiptomatici. Acest lucru ne-a permis, în urma tratamentului pe care l-am instituit, să negativăm un număr destul de mare de pacienți pe care i-am trimis la domiciliu pentru autoizolare în contiuare pentru 14 zile, cu recomandarea de a mai face un test la 12 zile”, a declarat Virgil Musta.

Febra, simptom comun al virozei și al coronavirusului

„Febra este un mecanism de apărare al organismului, o reacție a organismului la un agent care îl agresează, un organism infecțios, dar și alte proteine care intră în organism pot produce febră. Deci este reacția fiecăruia (n. r. sistem imunitar)”, a explicat specialistul.

Medicul Virgil Musta a explicat și faptul că nu îți poți da seama dacă o persoană suferă de o viroză sau de coronavirus analizând doar simptomul febră.

„Nu există o febră standardizată sau tipică pentru infecția cu noul coronavirus. Am avut pacienți care au fost subfebrili, 37 cu…, au fost și pacienți cu peste 38. Nu poți departanja coronavirusului față de o viroză obișnuită sau gripă prin criteriul febră”, a mai explicat acesta la GÂNDUL LIVE.

Incapacitatea pulmonară nu poate fi primul simptom, apare abia în faza a doua

„Pacienții cu risc, bătrânii sau cei cu patologii asociate, prezintă mai mult risc de a evolua ca forme severe, cu pneumonia aceea,care să ducă la probleme respiratorii și eventual la insuficiență și deces”, a accentuat specialistul.

De asemenea, acesta a explicat că un pacient infectat cu noul coronavirus nu poate prezenta direct insuficiență respiratorie deoarece acest simptom apare abia în faza a doua, mai avansată.

„Această etapă se întâmplă de obicei într-o fază secundară a bolii, care inițial debutează ca o viroză obișnuită, iar după o perioadă de remisiune reaper simptomele respiratorii și apare imposibilitatea de a respira. Evoluția acestei faze este foarte rapidă. Foarte rapid acești pacienți pot intra în insuficiență respiratorie și să necesite echipamente medicale de asistență”, a explica managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.

„Nu, nu se poate trece direct în faza a doua, cu insuficiență respiratorie”

„Prima dată apar siptomele bolii, după care, într-o etapă următoare apare acest tip de patologie de insuficiență respiratorie”, a continuat acesta.

De asemenea, specialistul a accentuat și importanța respectării protocoalelor și a mijloacelor de prevenție pe care oamenii trebuie să le implementeze pentru protejarea lor, dar și a celor din jur, mai ales a categoriilor de persoane mai vulnerabile în fața bolii.

„Noi avem niște protocoale foarte clare și ceea ce este foarte important este ca oamenii să le respecte pentru că, de fapt, adevăratele măsuri în lupta împotriva acestei epidemii sunt măsurile de prevenție. Când ești deja bolnav, riscul există. Atunci trebuie să facem tot posibilul să ne protejăm pe noi și pe cei dragi din jurul nostru, pentru că la un moment dat, dacă numărul de cazuri tot crește, sacrificate vor fi exact persoanele cu risc care pot fi în jurul nostru”, a fost îndemnul medicului.

Numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus COVID-19 a ajuns în România la 184.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York