EXCLUSIV | Marcel Vela la Gândul LIVE, despre cazurile de violență domestică: Actuala legislație are multe lacune / Cum vor funcționa brățările electronice în situația ordinelor de protecție

Redactor:
Gândul

Ministrul de Interne susține că actuala legislație în ceea ce privește cazurile de agresiune are foarte multe lacune. Marcel Vela a vorbit într-o intervenție telefonică la Gândul LIVE despre sistemul brățărilor electronice care va fi introdus cu scopul de a monitoriza respectarea ordinului de protecție, survenite în cazurile de violență domestică.

„Împreună cu mai mulți colegi parlamentari Florin Cîțu, Alina Gorghiu, Predoiu și doamna Presadă am inițiat un proiect legislativ pentru înființarea, organizarea și funcționarea sistemului informatic de monitorizare electronică, în termeni consacrați, celebrele brățări electronice”, a declarat Marcel Vela la Gândul Live.

Ministrul de Interne a explicat cum va funcționa mecanismul de monitorizare:

„Prin proiectul nostru am propus și un mecanism de monitorizare care permite delimitarea clară a responsabilităților autorităților statului. Pe de o parte vor fi organe de supraveghere abilitate de legislație care să exercite atribuții de supraveghere și un alt palier, organul de intervenție, cei care vor interveni în cazul producerii unei alerte, pe principiul cel mai apropiat organ de ordine publică”, a declarat Ministrul Afcerilor Interne.

Ministrul susține că statul va avea capacitatea de implementare în mod real a acestui sistem, pentru că acesta se va organiza pe două paliere. „Declanșarea alertei în cadrul sistemului informatic de monitorizare  se face automat și nu ar necesita personal amplu say sofisticat, iar principiul celui mai apropiat organ de ordine publică este foarte simplu”, a declarat Marcel Vela.

În actuala legislație sunt multe lacune

Ministrul de Interne susține că actuala legislație are multe lacune, în ceea ce privește situația violenței domestice, sau a altor tipuri de agresiuni. Vela a amintit fatul că, în prezent, dacă o victimă își retrage plângerea, atunci agresorul este considerat nevionvat.

„O persoană agresată, dacă își retrage plângerea, ceea ce se întâmplă de obicei, cel care a fost în situația de a fi anchetat și prins după cercetări realizate de organul de poliție, a părăsit zona de anchetă zâmbind superior polițiștilor. Legislația este improprie și incorectă”, a declarat Marcel Vela.

Se propune introducerea unei noi infracțiuni

În proiectul legislativ există o reglemantare care poate pune pe gânduri un posibil infractor, atrage atenția Minsitrul de Interne.

„Se propune în legislație introducerea unei noi infracțiuni: este vorba despre încălcarea legii de către persoana aflată fie în arest la domiciliu, fie cu restricție de deplasare.  Cei care încalcă condițiile impuse de ordinul de protecție sunt pasibili să fie anchetați conform infracțiunii de evadare”.

Așadar, când autoritățile  vor descoperi un posibil infractor că încalcă, de exemplu, ordinul de protecție în cazul violenței domestice, omul legii are certitudinea că ancheta se va finaliza ca infracțiune de evadare.

Ministrul de Interne a afirmat că până la sfârșitul lunii, CES ar trebui să dea avizul pe modificarea legislativă.

Inchide