Ovidiu Raețchi, deputat PNL, la GÂNDUL LIVE: S-au făcut de râs! PSD-ul și-a închis posibilitatea de a depune orice moțiune de cenzură de succes – VIDEO

Ovidiu Raețchi, deputat PNL, la GÂNDUL LIVE: S-au făcut de râs! PSD-ul și-a închis posibilitatea de a depune orice moțiune de cenzură de succes - VIDEO
Ovidiu Raețchi, deputat PNL, la GÂNDUL LIVE: S-au făcut de râs! PSD-ul și-a închis posibilitatea de a depune orice moțiune de cenzură de succes
Publicat: 01/09/2020, 13:40
Actualizat: 01/09/2020, 14:35

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi a explicat la GÂNDUL LIVE de ce Executivul nu a avut emoții în privința moțiunii de cenzură care ar fi trebuit să intre în dezbatere și la vot luni, 31 august. De asemenea, acesta a făcut câteva precizări referitoare la decizia grupului de minorități naționale și cea a UDMR de a nu asigura cvorumul necesar votării moțiunii. 

Ovidiu Raețchi a punctat și faptul că în scenariul în care PSD-ul ar fi avut șanse ca moțiunea să fie votată ar fi fost probleme de constituționalitate.

„Vedeam cum liderii PSD și ProRomânia încep să își împartă vinovăția pentru eșecul moțiunii care uuma să fie votată peste 2-3 zile”

„Se prefigura de peste weekend această variantă. Vedeam cum liderii PSD și ProRomânia încep să își împartă vinovăția pentru eșecul moțiunii care uuma să fie votată peste 2-3 zile, deci era limpede că sunt probleme.

Pe de altă parte, așa cum l-am văzut declarând și pe președintele PNL Ludovic Orban, moțiunea asta avea de la început probleme de acuratețe constituțională pentru că a fost o moțiune depusă într-o sesiune extraordinară, ori procedura standard a Parlamentului este că Guvernul poate fi dărâmat de două ori în interiorul unui act parlamentar, adică în sesiunile ordinare.

Moțiunea este practic cel mai important moment de a verifica, de a controla, și de a dărâma Guvernul, iar acest moment nu poate veni, conform constituției, conform logicii parlamentare, decât de două ori pe an pentru că nu poți în fiecare săptămână să creezi o potențială criză politică. E o nucleară, cum îi place presei să spună. Faptul că cei de la PSD au încercat să folosească această armă decisivă și strict delimitată constituțional într-o sesiune extraordinară, specială, cu dedicație, este un lucru care ridică mari probleme. Pentru că așa poți să ai 15 moțiuni pe an, nu trebuie decât să convoci o sesiune extraordinară de o săptămână, să depui în acea perioadă o moțiune, o citești luni, o supui la vot miercuri, poate de data asta trece. Deci moțiunea chiar dacă ar fi avut niște sorți de izbândă, teoretic, am fi avut mari probleme de constituționalitate la ea. (…) Această moțiune din sesiunea extraordinară a dispărut de pe agendă pentru că sesiunea s-a terminat ieri, astăzi suntem deja în sesiunea ordinară a Parlamentului. Deci nu mai poate fi discutată.

Dacă vor să depună o nouă moțiune de cenzură, mă tem că se vor face de râs cum au făcut ieri, pentru că nu văd ce s-ar putea schimba într-o lună. Cu cât ne apropiem de alegerile parlamentare cu atât e mai absurd să dai jos Guvernul.

Dacă își exclud parlamentarii care au lipsit așa cum amenința ieri, cifra tot aia de ieri va fi. Tot nu va putea să asigure cvorumul. Deci PSD-ul și-a închis ieri posibilitatea de depune orice moțiune de cenzură de succes pe termenul Cabinetului Orban”, a explicat deputatul PNL la GÂNDUL LIVE.

De ce minoritățile naționale și UDMR-ul nu au asigurat cvorumul?

„UDMR-ul și grupul minorităților erau cele două variante care le dădeau speranțe celor de la PSD, că vor putea măcar să facă cvorum. Grupul minorităților, tradițional, e împărțit cam jumătate-jumătate din punct de vedere al profilului ideologic – jumătate votează cu dreapta, jumătate cu stânga, pentru că fiind pe criteriul minorității nu au bloc identitar. La fel și în cazul UDMR. Se pare totuși că semnalele noastre au fost mai bune decât semnalele lor și ei (n.r. PSD) au sperat până în ultima clipă că îi pot convinge pe cei de la UDMR.

Însă ceea ce mi se pare important de spus și cred că a fost elementul decisiv este faptul că astfel de grupuri parlamentare, grupul UDMR, grupul minorităților naționale, sunt foarte interesate de stabilitate pentru că nu sunt partide politice standard care vor să se prezinte oricând la alegeri, la alegeri anticipate. Ambele au nevoie de alegeri în liniște, la termen, și nu tulburate de un alt context. UDMR-ul, după cum ați văzut, mereu joacă la pragul electoral de 5%, mereu apare cu 4,5% la urne. Nu cred că risca să dea senzația de o Românie instabilă într-un context de pandemie pentru că risca să piardă câteva mii de voturi care sunt decisive pentru a intra în Parlament”, a mai explicat Ovidiu Raeșchi.

Ce negocieri a purtat PNL-ul înainte de moțiune

„Cu siguranță există negocieri. Asta este logica moțiunii de cenzură. În momentul în care tabăra Guvernului și cea a Opoziției negociază cu blocurile parlamentare, dar și om la om pentru a convinge pe toată lumea că stabilitatea sau schimbarea este varianta mai bună. Și noi am fost acum câteva luni în situația de a convinge parlamentarii că Guvernul Dăncilă nu este cel mai bun. Categoric au existat negocieri, dar faptul că ambele decizii, și la nivel UDMR, și la nivelul minorităților naționale, au fost decizii în bloc, mai ales la nivelul blocului minorităților naționale… ne arată că au fost decizii luate în structurile de conducere, parlamentare, și nu a contat acea negociere om la om. Dar și acestea sunt importante, mai ales dacă ești un partid ca PNL-ul, care este un partid în minoritate în Parlament, care trebuie să lupte din greu pentru fiecare vot și care trebuie să lupte pentru supraviețuire. Și atunci sigur că încerci să explici fiecărui parlamentar în parte, mai ales dacă face parte din circumscripția ta. Eu, spre exemplu, am încercat să le explic parlamentarilor de București de ce ar fi absurd să schimbăm Guvernul, care înseamnă mii și mii de modificări în teritoriu, de noi numiri, de căutat alternative, deci e o luptă fantastică la nivel teritorial să schimbi un Executiv întreg cu câteva luni înainte de alegeri și ești în plină pandemie”, a puncat deputatul PNL.

De cealaltă parte, Florian Bodog, senator PSD, susține că de fapt PNL are majoritate în Parlament, catalogând-o drept una „toxică”.

„Vorbim despre o situație neplăcută, generată de faptul că partenerii noștri au ales să răspundă apelului PNL, care, disperat să își asigure poziția guvernamentală… Mă refer la toți cei care nu au intrat în sală. Și dacă toți parlamentarii PSD erau la vot, nu era cvorum. Măcar cu ocazia asta aș face o concluzie amară, sper că Iohannis s-a convins că nu există o majoritate PSD în Parlament și majoritatea toxică e făcută de PNL și acoliții lor. Mă rog, acestea sunt reacții la cald. Lucrurile vor fi discutate în structurile de conducere ale partidului și cred că vor fi tranșate corect”, a declarat senatorul PSD la GÂNDUL LIVE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Podul prăbușit din Baltimore: 2 victime, recuperate din apă