VIDEO | Acordurile de la Minsk și războiul din Ucraina. Cristian Diaconescu: ”Niciuna dintre părți nu a respectat angajamentele din 2014” 

Publicat: 08/03/2022, 21:47
Actualizat: 08/03/2022, 21:48

Războiul din Ucraina se leagă și de prevederile acordurilor de la Minsk, nerespectate nici de Ucraina, care trebuia să recunoască autonomia regiunilor Donețk și Lugansk, inclusiv o suveranitate care să le permită să blocheze perspectiva de integrare în NATO, nici de Rusia, care trebuia să își retragă trupele și intervențiile din Donbas, a spus Cristian Diaconescu, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială ”Războiul din Ucraina”, transmisă live de Gândul.

Întrebat dacă se aștepta ca Rusia să atace Ucraina, Cristian Diaconescu a spus: „Nu. Nu existau foarte multe semnale din această perspectivă. Agențiile britanice și americane, în momentul în care au aflat informațiile, au aruncat pe piață știrile pentru a transmite un mesaj de descurajare, dar Putin se pare că a mers mai departe”.

„Totul se leagă de vestitele acorduri de la Minsk. În 2014, Rusia a intrat militar în Ucraina și atunci germanii și francezii au organizat Grupul de la Minsk, împreună cu Rusia și Ucraina, tocmai pentru o negociere, și au făcut două acorduri.

Acele două acorduri conțineau, pe de o parte, asumarea de către Kiev a recunoașterii autonomiei asupra Donețk și Lugansk, inclusiv a unei suveranități lărgite, astfel ca aceștia să se pronunțe în politica externă, deci să blocheze perspectiva de integrare în NATO a Ucrainei și, pe de altă parte, Federația Rusă să își retragă trupele, influența, intervențiile, mai mult sau mai puțin mascate sub steag fals, din Donbas”, a explicat Cristian Diaconescu.

Fostul ministru susține că nici Rusia și nici Ucraina nu s-au achitat de acordurile de la Minsk, iar Vladimir Putin ar fi mizat înainte de a ordona invadarea Ucrainei că americanii sunt ocupați cu situația din zona Indo-Pacifică, iar europenii sunt divizați.

„Niciuna dintre părți nu s-a achitat de aceste obligații. În aceste condiții, probabil speculând momentul, Putin s-a gândit că americanii s-au retras din Afganistan și sunt foarte prinși în zona Indo-Pacifică, China, iar europenii sunt foarte divizați, pentru că 40% din gazul rusesc ajunge în Uniunea Europeană – Finlanda este dependentă 99%. Probabil  s-a gândit că americanii, pe de o parte, nu sunt interesați să se disperseze pe mai multe fronturi, iar europenii sunt divizați, și atunci a acționat de o asemenea manieră”, a spus Cristian Diaconescu.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult