VIDEO | Cât de mari sunt riscurile ca România să fie atacată? Cristian Diaconescu: ”Dacă Ucraina va fi cucerită, Rusia se apropie de frontieră, dar nu va face pasul spre noi”

Publicat: 08/03/2022, 20:23

România nu va fi atacată de nimeni. Dacă Ucraina va fi cucerită, Rusia s-ar putea apropia de frontieră, dar nu va face pasul spre România, a spus fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială ”Războiul din Ucraina”, transmisă live de Gândul.

Fostul ministru a analizat pașii pe care i-a urmat Vladimir Putin, în încercarea de a ține Ucraina cât mai departe de orice apropiere de Alianța Nord-Atlantică.

„Planul lui Putin, de la bun început, a fost pe două direcții, una fiind să determine neutralitatea Ucrainei și acest stat să aibă o conducere politică ce nu dorește în NATO și în Uniunea Europeană, deci nu dorește în Occident. Planul 2 a fost o reîmpărțire a sferelor de influență în Europa de Vest, conform Ialta 2.

Ambele variante i-au fost respinse și, pentru că au fost respinse, a trecut la următoarea etapă, și anume incursiunea militară, agresiunea împotriva Ucrainei, sperând: 1) că armata ucraineană se va purta ca în 2014 (în războiul ruso-ucrainean – nr.r), adică se vor retrage, vor lăsa armele jos și vor intra într-o frățietate cu forțele ruse invadatoare – și atunci a căzut Donbas și Crimeea a fost ocupată; 2) faptul că la Kiev se va înlocui regimul politic de astăzi cu un guvern marionetă care să se întoarcă spre Occident și să spună «Noi nu vrem în NATO»”, a spus Cristian Diaconescu.

Niciuna dintre variantele pe care liderul de la Kremlin le-a gândit nu au funcționat, determinându-l astfel să atace Ucraina, pentru a-și duce la îndeplinire planul, considerând că opțiunea militară va fi ușoară.

„Ambele variante au eșuat și a trebuit Putin să se implice într-un război de uzură, un război foarte complicat, cu o rezistență extrem de serioasă, cu perspectivele unei insurgențe extinse și mai ales cu o solidaritate pe care nu a calculat-o nimeni nici la Moscova, nici în Occident”, a mai spus fostul ministru de Externe.

Primele reacții după invadarea Ucrainei au pus Rusia în fața sancțiunilor economice și a delimitării Occidentului de Federația Rusă.

„Toți s-au delimitat de Federația Rusă și de reprezentanții acestui stat. Într-o astfel de situație, ai o problemă economică formidabilă, motiv pentru care astăzi se discută doar de o posibilă ieșire spre Transnistria, adică spre gurile Dunării”, a adăugat fostul ministru de Externe.

Cristian Diaconescu a subliniat foarte clar că România nu este atacată de nimeni și nici nu va fi atacată de Rusia, chiar dacă va cuceri Ucraina.

„Pe noi nu ne atacă nimeni, dar o apropiere periculoasă există. Suntem departe de război. Dacă Ucraina va fi cucerită, Rusia se apropie de frontiera României, dar nu va face pasul spre România”, a spus fostul ministru de Externe.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
David Beckam, în război cu un actor cunoscut. Miza este uriașă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri