Vlad Voiculescu, la GÂNDUL LIVE: Purtarea măștii de protecție peste tot, de luat în considerare. Situația este critică. Avem un semieșec la toate nivelurile – VIDEO

Vlad Voiculescu, la GÂNDUL LIVE: Purtarea măștii de protecție peste tot, de luat în considerare. Situația este critică. Avem un semieșec la toate nivelurile - VIDEO
Vlad Voiculescu, înainte de decizia cu privire la deschiderea școlilor: „Întrebați-mă altceva, vă rog”
Publicat: 09/10/2020, 15:15
Actualizat: 09/10/2020, 17:29

Vlad Voiculescu, viitorul viceprimar al Municipiului București, a vorbit la GÂNDUL LIVE despre situația epidemiologică din București, dar și despre modul în care ar trebui să funcționeze Consiliul General al Capitalei în contextul în care va avea reprezentanți din USR-PLUS, PNL și PMP. De asemenea, acesta a punctat faptul că „situația este critică” în ceea ce privește secțiile ATI din București. 

Viitorul viceprimar al Capitalei a declarat la GÂNDUL LIVE că purtarea măștii de protecție peste tot „este o opțiune care trebuie luată în considerare”.

Vlad Voiculescu: „Situația este deja critică!”

„Vedem că avem un Comitet de Urgență care a propus câteva măsuri deja iar în privința funcției de viceprimar, acesta este ales de consiliu.

Este absolut îngrijorătoare situația actuală, dinamica pare să nu fie una favorabilă. Avem, pare, un eșec, sau un semieșec, la toate nivelurile. Pe de o parte, la nivel convingerii populației să respecte regulile, apoi la nivelul capacității de îngrijire a pacienților noncritici, și în ultimă instanță vorbim de capacitatea noastră de Terapie Intensivă. Doar în ultimele zile 4 pacienți mi-au scris direct că nu au putut fi tratați în București la secțiile de terapie intensivă și au fost transferați la spitale precum Târgu Cărbunești. Nu știu cine și-ar putea închipui că o secție de terapie intensivă din Târgu Cărbunești poate să asigure servicii mai bune decât ar trebuie să asigure pentru toți pacienții care au nevoie spitalele din București.

Este deja foarte mare presiune e secțiile ATI în spitalele din București în care sunt tratați pacienți critici.

Presiunea este enormă. Sunt medici care trebuie să plece acasă pentru că nu mai rezistă, sunt medici care sunt ei înșiși infectați. Situația este deja critică. În general, l-am ascultat pe ministrul Tătaru care spunea poulației că sunt reguli pe care trebuie să le respecte. Cred că întotdeauna există două planuri, au existat de la începutul crizei: pe de-o parte regulile pe care toți ar trebui să le respecte și este obligația autorităților să aducă aminte și să comunice eficient, pe de altă parte, sunt lucruri pe care autoritățile trebuie să le facă – de exemplu, să se asigure că lucruri de bază precum echipamente de protecție există în fiecare secție de terapie intensivă și în fiecare spital în număr suficient și la calitate rezonabilă. Lucrul ăsta încă nu se întâmplă, încă sunt spitale în București în care nu există tot ce este necesar. Lucrul ăsta nu depinde de populație. Recunosc că privesc cu oarecare frustrare cum politicienii și cei care sunt în măsură să pregătească spitalele, să crească capacitatea de testare ș.a.m.d. se referă doar la ceea ce ar trebui să facă populația. Cred că o parte din responsabilitate este la populație, cealaltă parte din responsabilitate este la autorități care: 1. trebuie să facă ceea ce trebuie să facă; 2. să creeze încredere.

Cred că lucrurile sunt cât se poate de clare. (…) Nu cred că există foarte multe persoane în România care dacă au ochi de văzut și urechi de auzit să nu vadă o persoană în jurul lor care să fie afectată de COVID-19. Sigur, sunt în continuare oameni care spun că boli precum cancerul nu există. Probabil că întotdeauna vor exista.

Despre situația din spitalele din subordinea Primăriei Capitalei: „ E un lucru la limita legii și dincolo de limita moralității”

„Informațiile nu sunt transparente. Aflu de concursuri care sunt făcute pe repede înainte în spitale și în instituții care sunt în subordinea Primăriei Capitalei. E un lucru la limita legii și dincolo de limita moralității – atunci când nu mai ai un mandat să faci angajări pe repede înainte în așa fel încât anumiți oameni preferați de un partid sau altul, în cazul nostru de PSD, să fie bine înșurubați în anumite locuri.

Spitalul modular din Pipera, așa cum este, înțeleg că este folosit. Sunt acolo medici de la Victor Babeș. Astfel de unități sunt cu siguranță utile. Cel de la Elias funcționează de asemenea. Foarte posibil, ca dacă lucrurile evoluează în sensul în care pare că evoluează din păcate… Noi toți, toată societatea, sau partea activă a societății, a compensat ceea ce Guvernul nu a fost în stare să facă la începutul anului – au fost milioane de euro donați de către oameni pentru cumpărarea de echipamente de protecție și medicale. De la un punct încolo, punctul în care se înțepenesc lucrurile, nu mai sunt echipamentele și banii, ci sunt resursele umane.

Nu poți să produci un specialist în ATT de pe o zi pe alta. Ceea ce ar fi trebuit să facă Guvernul încă din urmă cu ceva vreme, ar fi trebuit să ceară ajutor internațional. În momentul acesta ar trebui să ne uităm către țările care sunt într-o situație mai bună și au deja personal calificat și exerimentat cu COVID-19 și care ne pot oferi ajutorul. Asta ar trebui să facă un Guvern responsabil”, a explicat viitorul viceprimar al Municipiului București la GÂNDUL LIVE.

Consiliul General al PMB, răscrucea dintre USR-PLUS, PNL și PMP

„Vom coabita foarte bine spunându-ne în mod onest ceea ce e bine să facem pentru cei care ne-au acordat încrederea. Sunt oameni care ne-au acordat încrederea inclusiv în virtutea unei colaborări. Colaborarea trebuie să fie una loială. Loialitatea trebuie să fie în primul rând față de încrederea cetățenilor și dincolo de asta, îmi doresc o colaborare loială, atât cât se poate, și anume că ceea ce ai promis – că vei colabora, asltfel nu se poate forma o majoritate, vei colabora ca să faci lucrurile bune pe care ai zis că le faci. Exact asta îmi propun și sunt sigur că și colegii de la PNL București văd lucrurile exact la fel. Dar asta nu înseamnă că trebuie să faci rabat de la a spune adevărul și ceea ce este necesar”, a mai punctat Vlad Voiculescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Un nou Drum Expres în România. Conexiune mai rapidă spre Bulgaria
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
De ce l-a părăsit Simona Florescu pe Ion Dichiseanu: "Eu stiu foarte bine ce s-a...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...