GÂNDUL MEU. „Românii dau valoare Europei”, le-a spus Klaus Iohannis membrilor diasporei, în vizita sa la Paris. Ideile cu care a fost așteptat președintele – Corespondență din Franța

Publicat: 11/02/2015, 13:25

Câteva sute de studenți și foști studenți români în Paris au fost invitați să participe la recepția organizată marți de Ambasada României în onoarea președintelui Klaus Iohannis care a dorit să-i întâlnească personal.

„Românii dau valoare Europei. Dacă vrem ca cetățenii români să fie respectați în Europa, trebuie ca noi să îi respectăm. Drumul pe care am pornit împreună ne va duce la România prosperă pe care ne-o dorim cu toții”, le-a spus președintele celor prezenți.

Liga Studenților Români în străinătate, împreună cu Clubul Antreprenorilor Români din Franța, au pregătit o scrisoare pentru președintele Klaus Iohannis, cu câteva propuneri concrete, pentru ca experții români din străinătate să sprijine oficial interesele României, dezvoltând parteneriatele internaționale reciproc avantajoase.

Președintele și prima doamnă, înconjurați de reprezentanți ai Ligii Studenților, la recepția de marți seară// FOTO: Ingrid Vaileanu pentru gândul

„Una dintre recomandări este impunerea de criterii moderne agenției naționale de gestiune a obligațiilor de offset. De fiecare dată când România va achiziționa, cu sume importante, sisteme sau produse complexe, agenția va trebui să favorizeze transferurile de tehnologie înspre România (a se vedea modelul irlandez sau brazilian de gestiune a offseturilor, care în 5 ani, a dus la o tehnologizare masivă a Braziliei cu soluții top of the art)”, a menționat Alexandru Urdaș, președintele Ligii în Franța.

„O parte din tinerii care au plecat din România pentru a-și continua studiile în străinătate decid să se întoarcă, însă o parte decid să rămână în țara unde și-au continuat studiile. Și acești tineri rămân însă strâns legați de România. Ca stat, trebuie să gândim un sistem de a ne aduce înapoi tinerii, încurajându-i să revină în țară sau, în cazul în care decid să rămână acolo, să le creăm punți prin care pot contribui în comunitatea din țară. Dacă decid însă să rămână în țara unde au făcut studiile, îi așteptăm să contribuie cu experiența acumulată și în mediul din țară, creând punți între două state europene, acesta fiind de altfel unul dintre principiile care stau la baza Uniunii. Legăturile dintre statele europene se creează și în acest fel”, declara președintele Iohannis într-un interviu în exclusivitate, acordat înainte de alegeri pentru Interview Francophone, partenerul ziarului gândul în Franța.

Pentru a demonstra concret oportunitățile de colaborare franco-române în domeniul inovației, Liga Studenților Români din Străinătate a invitat deja în ianuarie 2015 la Bucuresti expertul francez de origine română, Dr. Florin Păun (foto), autor și director în inovație în Franța în noile strategii de inovație și antreprenoriat cunoscut la nivel internațional (Springer Encyclopedia).

FOTO: Ingrid Vaileanu pentru gândul

„’Uniți în diversitate’, aceasta este deviza Uniunii Europene. Studenții și foștii studenți biculturali sunt ilustrația perfectă a acestui principiu”, a declarat pentru Interview Francophone ambasadorul Franței în România, Francois Saint-Paul. „Prin capacitatea lor de a crea rețele profesionale și personale care facilitează dialogul, ei contribuie la construcția unui viitor comun european. Europa are nevoie de implicarea acestor noi generatii pentru a realiza obiectivele fixate în strategia Europa 2020: creștere inteligentă, durabilă, inclusivă, dar și pentru a-și stabili prioritățile – ca și economia digitală, joburi, reducerea sărăciei și utilizarea eficace a resurselor și, firește, inovația și cercetarea. Îi încurajez pe foștii studenți români în Franța să devină adevărați ambasadori ai României în Franța și ambasadori ai Franței în Romania”, a mai spus Excelența Sa, François Saint-Paul.

Această resursă umană disponibilă în Europa poate sprijini implantarea și dezvoltarea marilor grupuri franceze în Romania, dar și stategiile lor de inovație și creare de valoare împreună cu IMMuri locale sau noi start-up-uri franceze și europene, ce vizează avantaje reciproce și beneficiază de expertiza pentru a crea valoare, grație noilor strategii de inovație.

Mai multe țări europene sunt pregătite deja să înceapa o nouă etapă în strategiile lor de inovație. Este nevoie de expertiză adaptată pentru a dezvolta procesul de inovație în România, folosind, de exemplu, dispozitive de sprijin precum Creditul Impozit Cercetare pentru marile grupuri, dar și pentru IMMurile și administrațiile publice.

„Actorii inovației în România pot conta pe sprijinul nostru pe termen lung, deoarece ecosistemul românesc este foarte dinamic și bogat în idei inovante MADE IN ROMANIA”, a declarat Abbas DJOBO, directorul international al Alma Consulting.

Think Tank-ul CLUB DE BUCAREST, creat la Paris în 2004, care reunește foști studenți internaționali în Europa și lideri de afaceri și politici internaționali cu scopul de a încuraja noile generații, a anunțat, cu ocazia vizitei președintelui Iohannis la Paris, organizarea unui Forum anual internațional MADE IN ROMANIA. Scopul este de a reabilita brandul MADE IN ROMANIA, sprijinind și încurajând românii, dar și adevărații parteneri internaționali ai României să aleagă calitatea atât în modul de producție, dar și în modul de consum și prestări de servicii în domeniul public sau privat.

Diaspora anunță astfel cu ocazia acestei întââlniri cu noul președinte al României că se poate conta pe ea pentru a crea valoare împreună cu partenerii săi internaționali. Obiectivul commun este de a concretiza proiecte cu avantaje reciproce, grație educației antreprenoriale francofone și a noului challenge al secolului XXI: inovația colaborativă.

AUTOARE: Ingrid Vaileanu, redactor-șef al publicației Interview Franchophone

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Halep, aproape de MARELE VIS. Tatăl său a dat personal vestea fabuloasă
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto