Andrada Rezmuveș – o autoare stylish: „Scriitorul român nu poate trăi din scris”

Andrada Rezmuveș - o autoare stylish: „Scriitorul român nu poate trăi din scris”
Publicat: 15/07/2020, 14:00

Andrada Rezmuveș este o tânără autoare bănățeancă, care scrie cu o forță uluitoare, pe care cu greu i-o bănuiești atunci când îi descoperi finețea sufletească. Scrie de ani buni și a reușit să își transforme visul de adolescent într-un mod de viață, căci nu se poate imagina fără scris și fără poveștile pe care le redă într-un mod absolut original. Are o pană măiastră care îi permite să se joace foarte tare cu cuvântul scris, reușind să surprindă în paginile cărților ei povești reale, nedisimulate.

Ea aduce în prim-plan drama, suferința fără margini, trecându-și personajele prin focuri și furtuni nemăsurate, pentru ca, la final, să reușească să transforme totul într-o adevărată lecție de viață. Suferința este sentimentul pe care iubește să îl exploateze în operele sale, căci i se pare cel mai autentic și cel mai ușor de surprins sub toate formele sale. Alătură acesteia iubirea, sentimentul acela diafan care se naște în suflet de adolescent, și ne arată că putem trece peste orice ne rezervă viața cu perseverență și sprijinindu-ne pe noi înșine.

Cei care o citesc, o consideră Colleen Hoover a României

Personajele sale sunt în mare adolescenți, elevi de liceu, greu încercate de soartă. Poți descoperi lupta acestora cu boala, cu absența dragostei, cu lipsa unor părinți implicați în viețile lor, cu dependențele, cu lipsa unei busole care să le îndrume în viață, dar care, la final, se regăsesc și renasc din propria ființă asemeni păsării Phoenix. Nu omite nimic din ceea ce am putea considera a fi o estetică a urâtului în lume și, de ce nu, în ființa umană, aceasta este marca ei, cea care o scoate în față dintre mulții autori talentați de la noi, dar, la final, știe să întoarcă totul în favoarea lor și să ofere luminița de la capătul tunelului. Cei care o citesc, o consideră Colleen Hoover a României, un Nemesis personal pentru toate aceste aspecte.

A publicat până în prezent patru romane: seria „Îmbrățișează-mi defectele” (2 volume – „Îmbrățișează-mi defectele” și „În brațele tale”, care, din păcate, nu se mai găsesc pe piață), urmată de „Bătăile inimii mele frânte” și „Un final fericit?”, primul volum al seriei Secrete dezlănțuite, ambele publicate la editura Stylished.

Gândul: Bună, Andrada! Mulțumim că ai acceptat să ne primești în universul tău literar.

Andrada Rezmuveș: Bună! Bună ziua tuturor cititorilor cotidianului Gândul! Vă mulțumesc la rândul meu!

Gândul: Când ți-ai descoperit această pasiunea pentru scris și ce te-a determinat să publici mai apoi?

Andrada Rezmuveș: Am descoperit scrisul destul de târziu. Fireşte, îmi plăcea încă de mică să mă joc cu ideile în compunerile şcolare, însă abia la 17 ani mi-am făcut curajul să mă aventurez în scrierea unui roman.

Gândul: Din punctul tău de vedere, care crezi că este cel mai dificil aspect al procesului de publicare? Consideri că ar trebui modificat ceva pentru ca totul să meargă mai ușor ?

Andrada Rezmuveș: Cred că ar fi mult mai simplu dacă lucrurile s-ar întâmpla ca în  străinătate. Adică, odată ce autorul are contract cu o editură, este aprobat și susținut de aceasta fără probleme, indiferent de genul pe care el, scriitorul, alege să îl scrie ulterior, într-un alt roman.

Gândul: Când vine vorba de importanța locului în care publici, sunt păreri și păreri. În opinia ta, cât de importantă este editura pentru succesul unei cărți?

Andrada Rezmuveș: Editura la care publici, incontestabil este foarte importantă! Eu am publicat la două edituri şi da, pot spune nu doar că există diferență, ci că se și vede. O editură dedicată crește vizibilitatea autorului, crește vizibilitatea cărții, astfel încât povestea lui să poată ajunge la un număr cât mai mare de cititori. O astfel de editură își concentrează eforturile în jurul cărții și implicit a scriitorului.

Gândul: În calitate de scriitor, numele îți este cunoscut, iar cărțile tale sunt cerute, au deja un public al lor. Care îți este, să spunem, „ingredientul” prin care sau cu care reușești să îți ții cititorii aproape?

Andrada Rezmuveș: Nu știu să răspund la această întrebare, întrucât mereu am impresia că puteam să ofer puțin mai mult. Sunt oameni care mă citesc pentru ceea ce scriu și oameni care mă citesc pentru a mă descoperi ca persoană/autor. În fiecare roman, obișnuiesc să pun un strop din sufletul meu. Probabil că asta, dacă ne gândim la faptul că acolo unde pui și suflet, omul vede și mai mult, simte.

Gândul: Ce aspect iubești cel mai mult la lumea scrisului, pe de o parte, iar pe de alta, ce te nemulțumește?

Andrada Rezmuveș: Sincer? Mesajele de la cititori sunt preferatele mele! Însă, nu aș putea spune că detest sau că mă nemulțumește ceva anume. Chiar și criticile negative au folosul lor, atât ca publicitate, cât și ca ajutor în dezvoltarea autorului.

Gândul: Abordezi subiecte cu un mare impact emoțional. Personajele tale au tangențe cu drogurile, alcoolul, au un trecut sumbru. Ce anume te-a împins să recurgi la descrierea părților mai puțin frumoase ale lumii și ce mesaj vrei să le transmiți cititorilor tăi?

Andrada Rezmuveș: La început, a fost pentru a explora alte lumi. Pentru a descoperi ce aș simți eu în acele situații, dar, chiar și prin rodul minții, nu a fost ceva plăcut. Am încercat, în fiecare roman, să arăt că există alte căi de supraviețuire, cum ar fi dragostea. Până la urmă, ea este cea care ne salvează pe toți, nu-i așa?

Gândul: Consideri că prin scrierile tale tragi un semnal de alarmă sau că poveștile tale îi ajută și îi vor ajuta pe adolescenți să conștientizeze mai ușor pericolele la care se expun?

Andrada Rezmuveș: Îmi doresc asta! Dar, dacă ești deja prins într-o situație asemănătoare, nu cred că mai poți auzi semnalul de alarmă sau mai poți zări luminița de la capătul tunelului. Ai nevoie de voință și persoane dragi alături. De dragoste si încurajare!

Gândul: Ce părere ai tu despre defecte, de exemplu? Crezi că este bine să ni le acceptăm sau să fugim de ele, să le negăm?

Andrada Rezmuveș: Fiecare avem defecte şi, da, cred cu tărie că ar trebui să le îmbrăţişăm, pentru că ele ne fac cine suntem. Le putem nega, dar care ar fi rostul? La sfârşitul zilei, tot nu putem atinge perfecţiunea.

Gândul: Cum se vede literatura română contemporană prin ochii tăi de scriitor? Ce are din plin și ce îi lipsește?

Andrada Rezmuveș: Îmi place faptul că scriitorii încep să prindă din ce în ce mai mult curaj. Literatura română contemporană variază ca genuri, stiluri de scriere, mod de a transmite sentimentele. Ceea ce-i lipseşte este faptul că nu există proiecte care să susţină autorii. În zilele noastre, chiar şi autorii uită să se susţină unii pe alții, mai ales dacă sunt la edituri diferite.

Gândul: Se poate trăi din scris în România?

Andrada Rezmuveș: Nu, în niciun caz nu se poate trăi din scris în România! La noi, scrierea cât și orice altă formă de artă, rămâne la nivel de hobby. O cale, dacă vreți, de a evada din cotidian. Nu putem include scrisul într-un nomenclator al meseriilor. Scrisul este, mai mult decât orice, o plăcere a sufletului.

Gândul: Care este cel mai mare vis al autorului Andrada Rezmuveș?

Andrada Rezmuveș: Visul meu, la fel ca al oricărui alt autor, este să pot ajunge prin intermediul poveștilor mele în sufletele a cât mai multor cititori! Să-i pot purta prin situaţii plăcute şi mai puţin plăcute, iar la finalul lecturii să ajungă să simtă golul acela în piept, deoarece au terminat romanul. Să își dorească să citească mai mult și mai mult.

Gândul: Multumim încă o dată, Andrada pentru acest interviu și îți dorim mult succes în continuare!

Andrada Rezmuveș: Și eu vă multumesc mult! Mi-a făcut deosebită plăcere să răspund întrebărilor voastre!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...