Autoarea Delia Mitroi: „Ca scriitoare, mă reprezintă foarte mult reveria, optimismul și descătușarea”

Autoarea Delia Mitroi: „Ca scriitoare, mă reprezintă foarte mult reveria, optimismul și descătușarea”
Publicat: 04/06/2021, 14:00

Delia Mitroi s-a născut pe 18 iunie 1991, la Craiova.  Este absolventă a Facultății de Litere din București, secția Studii Europene. De 10 ani, locuiește în București și este fascinată de „orașul-junglă”.  În trecut, scria articole pe teme culturale, sportive, sau de politică externă pentru diverse ziare online și pentru blogul său personal.

„O floare, un zâmbet, un fluture, culoarea cerului, o melodie frumoasă, marea, un râu, oameni care surâd pe stradă, toate sunt aspecte care îmi schimbă dispoziția într-o secundă și mă fac fericită. Iubesc călătoriile, cărțile, filmele bune și meciurile de fotbal de calitate. Sunt o fire impulsivă și pasională, o luptătoare, ambițioasă și perseverentă. Nu sunt adepta perfecțiunii, căci din punctul meu de vedere ea nu există, este doar o iluzie. De aceea, în romanele mele, conturez personaje voit imperfecte, care se confruntă mereu cu situații-limită, personaje care iubesc, care greșesc, care suferă, care nu sunt ideale, ci autentice”, mărturisește Delia Mitroi.

Gândul.ro: Bună, Delia și bine te-am găsit! Apreciem că acorzi din timpul tău pentru a ne răspunde la câteva întrebări.

Delia Mitroi: Bună! Vă mulțumesc și eu pentru acest interviu.

Gândul.ro: Ce trebuie să cunoască cititorii despre autoarea Delia Mitroi?

Delia Mitroi: Cititorii dumneavoastră trebuie să știe că sunt o persoană modestă, comunicativă, deschisă față de opiniile și de impresiile lor. De asemenea, cred cu tărie că ascensiunea mea în cariera literară depinde foarte mult de percepția cititorilor asupra operelor mele și de aprecierile primite din partea lor.

Anul trecut, în timpul pandemiei, pe când omenirea se afunda într-o depresie covârșitoare, eu am avut puterea de a profita de timp pentru a mă redescoperi și a mă reinventa. Astfel, m-am întors la prima mea dragoste, creația literară, lăsându-mă purtată pe aripile inspirației într-un mod în care nu o mai făcusem anterior. Rezultatul a venit rapid și mi-a schimbat viața. Pe 28 ianuarie 2021, mi-am lansat primul roman.

Gândul.ro: Când ai debutat și cu ce carte? Ce ne poți spune despre ea, despre genul literar pe care îl abordezi și despre procesul tău de scriere, în general?

Delia Mitroi: Am debutat în ianuarie 2021 cu cartea „Rivali în fotbal și în dragoste”, publicată la editura Coresi Publishing House. Este un roman care are în centru relațiile de dragoste și competiția acerbă din lumea fotbalului, o poveste fictivă despre rivalitate, glorie, trădări și suferințe în rândul celor mai celebri jucători de fotbal din lume. Genul literar abordat este cel epic, în speță romanul. Pot să spun că pentru mine procesul de scriere este unul agreabil, natural, bazat foarte mult pe imaginația mea bogată, dar și pe experiențele reale ale celorlalți oameni.

Gândul.ro: De unde dorința de a scrie? Ce te-a impulsionat să publici și ce te inspiră în continuare să o faci?

Delia Mitroi: Dorința de a scrie a apărut încă din copilărie, cam din perioada în care am descoperit primele cărți. După ce am terminat de scris romanul meu de debut, am trimis  fragmente și inclusiv capitole întregi unor apropiați. Constatând bucuria, entuziasmul și încurajările lor, m-am decis să-mi public lucrarea. Recenziile celor care mi-au lecturat romanele, feed-back-urile lor pozitive, speranțele și așteptările cititorilor de la mine mă inspiră să scriu tot mai mult și să continui să public.

Gândul.ro: Cea mai recentă apariție pe care o semnezi este „Iubito, te-am jucat la Poker!”, publicată la Editura Petale Scrise. Ce înseamnă această carte pentru tine și de unde a pornit povestea ei?

Delia Mitroi: Pentru mine, cartea „Iubito, te-am jucat la Poker!” a fost încă de la început o provocare. Dacă în prima mea operă am abordat un subiect care îmi este bine cunoscut, fotbalul, aici am avut din start multe întrebări lipsite de răspuns, pentru care a trebuit să lucrez mai mult, să mă documentez, efectiv. Dintotdeauna m-au atras poveștile de iubire tumultuoase din anturajul Mafiei și secretele din spatele grupărilor de crimă organizată. Întrucât în România ideea de Mafie este cumva picată în derizoriu, am vrut să improvizez, creând personaje pe alocuri romantice, puternice, captivante, atrăgătoare din toate punctele de vedere. În plus, am mutat o bună parte din acțiune pe teritoriul Italiei, patria de origine a Mafiei.

Gândul.ro: Ce te reprezintă ca scriitor? Unde te imaginai la început de drum și ce te bucură astăzi?

Delia Mitroi: Ca scriitoare, mă reprezintă foarte mult reveria, optimismul și descătușarea. Aceste trei stări mă cuprind de fiecare dată când mă așez la calculator, gata să schițez un nou capitol dintr-o carte.

M-am visat, probabil ca orice scriitor debutant, pe primele locuri în preferințele publicului și în topul vânzărilor de carte din România. Pot spune că nu am avut timp să-mi dau seama de o diferență între năzuințele mele de la început de drum și cele din prezent. Și asta fiindcă nu s-au schimbat substanțial. Am scris primele două romane în mai puțin de cinci luni, profitând la maximum de timpul liber pe care mi-l lăsa jobul meu de 8 ore.

Gândul.ro: Ce a însemnat pentru tine să publici? Cum au fost întâmpinate cărțile pe piață?

Delia Mitroi: Pentru mine, a publica este o mare oportunitate, dar și o mare responsabilitate. Prin romanele mele, am primit șansa de a ajunge la sufletul cititorilor. Ambele cărți au fost bine primite pe piață, cu entuziasm și cu interes din partea cunoștințelor mele, dar și a celor care iubesc literatura în general. Din fericire, nu am avut până acum reacții negative și asta m-a impulsionat să continui să creez literatură cu aceeași frenezie ca la început.

Gândul.ro: Crezi că, în viitor, ai putea adopta și un alt gen literar, situat la polul opus față de ceea ce ai scris până în prezent?

Delia Mitroi: Deja mi-am încercat abilitățile în a scrie poezie. Însă recunosc că proza mă atrage și mi se potrivește mai tare, așa că, deocamdată, mă voi opri la acest gen literar. Cât privește categoria de roman preferată, cred că îmi vine ca o mănușă romanul de dragoste, ”thriller romance-ul” sau „drama literară”, dacă ar fi să utilizez o clasificare specifică cinematografiei. M-am gândit, totuși, ca într-o zi, poate peste câțiva ani, să încerc să scriu și literatură gotică. Iar asta ar fi, poate nu la polul opus cu ceea ce scriu acum, dar oricum la mare distanță.

Gândul.ro: Cum îți caracterizezi stilul de a scrie?

Delia Mitroi: Stilul meu de a scrie este captivant prin definiție. Acțiunea este de cele mai multe ori alertă, derulată pe mai multe planuri, iar fina analiză a personalității protagoniștilor trimite la ideea de bildungsroman. Îmi place să utilizez într-o proporție echilibrată toate cele trei moduri de expunere: narațiunea, dialogul și descrierea. De asemenea, ador să țes răsturnări spectaculoase de situație și să redau senzația de imprevizibilitate în evoluția acțiunii și a personajelor.

Gândul.ro: Ce alte proiecte literare ai în lucru sau plănuiești pentru viitor? Cititorii s-ar bucura și dacă le-ai transmite un mesaj.

Delia Mitroi: Actualmente, lucrez cu drag și mult entuziasm la un proiect literar la care visam de ceva vreme. Este vorba despre un roman de dragoste istoric, cu influențe SF, pentru care a fost din nou necesară o cercetare minuțioasă. Nu dezvălui mai mult, pentru a stârni curiozitatea cititorilor dumneavoastră și interesul față de viitoarele mele volume.

Le mulțumesc tuturor celor care și-au rupt o mică parte din timpul lor să citească despre mine și despre cărțile mele. Doresc să le transmit pe această cale să-și îndrepte atenția și către autorii români contemporani, pentru a avea șansa de a descoperi noi stiluri și abordări literare ce i-ar putea surprinde într-un mod mai mult decât plăcut.

Dacă doriți să discutăm despre cărți sau activitatea voastră din domeniul literar, dacă aveți o carte pe care vreți să o prezentăm, acestea fiind publicate în rubrica Gânduri printre cărți, nu ezitați să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail – [email protected] , care să conțină numele și un număr de telefon, precizând în subiect – în atenția Simonei Tănăsescu și Alinei Dinu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului