Autorul Cosmin Neidoni, invitat în cadrul Încotro cartea românească?: „Miza scrisului pentru mine este înțelegerea de sine”

Autorul Cosmin Neidoni, invitat în cadrul Încotro cartea românească?: „Miza scrisului pentru mine este înțelegerea de sine”
Publicat: 07/04/2021, 14:00

Autorul Cosmin Neidoni a fost invitatul Simonei Tănăsescu la Încotro cartea românească?, evenimentul online de carte transmis în fiecare seară de marți pe pagina de Facebook Velvet Story și susținut de Gândul.ro. Având în prezent 8 cărți publicate, Cosmin Neidoni se bucură de atenția cititorilor, scrierile sale purtând o notă filosofică profundă și sensibilă.

„Scriu mereu, în toate cărțile, despre freamătul, neliniștea și bucuriile care decurg din asumarea vieții și a condiției umane în sens metafizic. Am scris despre relația cu eternul feminin, încercând să construiesc un exercițiu de admirație. Am scris despre felul în care percep lumea din jurul meu, încercând să o înțeleg și să mă bucur de ea”, afirma autorul într-un interviu precedent.

Pentru Încotro cartea românească?, Cosmin Neidoni a vorbit despre cărțile sale, despre traducerile de carte la care a colaborat și despre literatura eseistică pe care o admiră și în care își găsește loc și scrierea sa. Simona Tănăsescu a plusat cu mențiunea că genul acesta de literatură beneficiază de susținerea editurilor și își are publicul ei.

„Eu cred că eseistica are reprezentanți veritabili pe scena culturală românească și sunt și edituri care publică eseu. Eu până în primăvara aceasta, când am publicat romanul „Surâsul fetelor din Dublin”, am scris, cu excepția a două cărți de poezie, numai cărți de eseistică. Mie mi-a făcut foarte mare plăcere zona asta de formulă eseistică și am întâlnit prin intermediul acestor cărți cititori foarte faini, un nucleu într-o lentă și permanentă expansiune de care mă bucur foarte mult”, comentează Cosmin Neidoni.

„Trebuie să spun că nu mă socotesc a fi un scriitor, mă onorează foarte mult eticheta asta, dar nu mă iau foarte în serios în calitate de scriitor. Pentru mine prima miză a scrisului este ordonarea gândurilor. Pentru că atunci când te pui să scrii, indiferent că scrii roman, poezie sau eseu, pur și simplu îți ordonezi propriile tale gânduri și de aceea efectul colateral, efectul benefic al actului de a scrie este cosmetizarea. Când spun „cosmetizarea”, cosmos înseamnă ordine și este opusul haosului, este scoaterea din haosul simțirilor și a propriilor idei care vin în stare fragmentară și le dai o ordonare cosmetică. Miza scrisului pentru mine este înțelegerea de sine.”

Timpul nu a fost de ajuns pentru a discuta cu autorul despre toate curiozitățile cititorilor și despre cea mai recent lansată carte, însă întâlnirea s-a încheiat cu promisiuni de viitoare întrevederi. Evenimentul poate fi urmărit integral pe pagina de Facebook Velvet Story și pe YouTube.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
FOTO. Anna Lesko, o nouă apariție interzisă! Cum s-a afișat în fața fanilor: i-a căzut...
Sociopații au carismă și atrag ușor oamenii, însă caută să manipuleze. Cum recunoști un sociopat
Răzvan Simion, ATAC la adresa Lidiei Buble?! Ce a putut spune în direct: „De un...
Cum arată și cine este Ștefania, sora mai mică a lui Cristi Borcea! Se știu...
Horoscop SPECIAL. Care sunt cele mai norocoase zodii
Cabluri roase de şoareci în Bucureşti. Rozătoarele au întrerupt funcţionarea unor semafoare
BANCUL ZILEI – Femeile satisfăcute și afaceristul ingenios
Mai mulți români au fost confirmați cu varianta Delta a coronavirusului. În ce orașe circulă...
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
O DRONĂ care a filmat prăbușirea cascadei Bigăr a scos la iveală ceva SUPRINZĂTOR
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Horoscop 18 iunie 2021. Zodia care profită de zilele de weekend
Heidi Klum și-a arătat susținerea pentru Germania în „cel mai mic bikini”. Puține femei ar...
Zile libere de Rusalii 2021. Bucurie mare pentru angajații din România. Cât vor sta acasă
TOATA America este în stare de ȘOC! China, atac frontal după mesajul dat de G7
Exclusiv. Anamaria Prodan și fiul lui Reghe au rupt tăcerea. „Cât sunt în viață, nu...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Veşti bune pentru salariaţi: Angajaţii vor avea parte de o minivacanţă de trei zile şi...