Autorul Cosmin Neidoni, invitat în cadrul Încotro cartea românească?: „Miza scrisului pentru mine este înțelegerea de sine”

Autorul Cosmin Neidoni, invitat în cadrul Încotro cartea românească?: „Miza scrisului pentru mine este înțelegerea de sine”

Autorul Cosmin Neidoni a fost invitatul Simonei Tănăsescu la Încotro cartea românească?, evenimentul online de carte transmis în fiecare seară de marți pe pagina de Facebook Velvet Story și susținut de Gândul.ro. Având în prezent 8 cărți publicate, Cosmin Neidoni se bucură de atenția cititorilor, scrierile sale purtând o notă filosofică profundă și sensibilă.

„Scriu mereu, în toate cărțile, despre freamătul, neliniștea și bucuriile care decurg din asumarea vieții și a condiției umane în sens metafizic. Am scris despre relația cu eternul feminin, încercând să construiesc un exercițiu de admirație. Am scris despre felul în care percep lumea din jurul meu, încercând să o înțeleg și să mă bucur de ea”, afirma autorul într-un interviu precedent.

Pentru Încotro cartea românească?, Cosmin Neidoni a vorbit despre cărțile sale, despre traducerile de carte la care a colaborat și despre literatura eseistică pe care o admiră și în care își găsește loc și scrierea sa. Simona Tănăsescu a plusat cu mențiunea că genul acesta de literatură beneficiază de susținerea editurilor și își are publicul ei.

„Eu cred că eseistica are reprezentanți veritabili pe scena culturală românească și sunt și edituri care publică eseu. Eu până în primăvara aceasta, când am publicat romanul „Surâsul fetelor din Dublin”, am scris, cu excepția a două cărți de poezie, numai cărți de eseistică. Mie mi-a făcut foarte mare plăcere zona asta de formulă eseistică și am întâlnit prin intermediul acestor cărți cititori foarte faini, un nucleu într-o lentă și permanentă expansiune de care mă bucur foarte mult”, comentează Cosmin Neidoni.

„Trebuie să spun că nu mă socotesc a fi un scriitor, mă onorează foarte mult eticheta asta, dar nu mă iau foarte în serios în calitate de scriitor. Pentru mine prima miză a scrisului este ordonarea gândurilor. Pentru că atunci când te pui să scrii, indiferent că scrii roman, poezie sau eseu, pur și simplu îți ordonezi propriile tale gânduri și de aceea efectul colateral, efectul benefic al actului de a scrie este cosmetizarea. Când spun „cosmetizarea”, cosmos înseamnă ordine și este opusul haosului, este scoaterea din haosul simțirilor și a propriilor idei care vin în stare fragmentară și le dai o ordonare cosmetică. Miza scrisului pentru mine este înțelegerea de sine.”

Timpul nu a fost de ajuns pentru a discuta cu autorul despre toate curiozitățile cititorilor și despre cea mai recent lansată carte, însă întâlnirea s-a încheiat cu promisiuni de viitoare întrevederi. Evenimentul poate fi urmărit integral pe pagina de Facebook Velvet Story și pe YouTube.

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Soția lui Michael Schumacher a scos la vânzare vila de lux din Elveția! Motivul deciziei...
Cum au fost surprinși prinții Harry și William la înmormântarea bunicului lor. Toate camerele tv...
OMS trage un semnal de alarmă privind "super-bacteriile". Bacteriile rezistente la antibiotic ar putea ucide...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Expert în vaccinuri: Vaccinarea în masă ar putea fi „un pas mic împotriva virusului și...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Surpriză mare la Kaufland, se vinde din nou produsul de care românii au fost îndrăgostiți....
Monica Pop face scandal. Ce a observat medicul român: nu a iertat pe nimeni
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Vestea ȘOC a acestei dimineți în România: A FOST ARESTAT! Este BREAKING NEWS
10 fructe și legume pe care nu merită să le cumpărăm BIO. Recomandarea Mihaelei Bilic
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
×