Bogdan Hrib, invitat în cadrul evenimentului Încotro cartea românească?: „Visez evenimentele de carte ca dincolo, festivaluri literare la care plătești să vezi autorul”

Bogdan Hrib, invitat în cadrul evenimentului Încotro cartea românească?: „Visez evenimentele de carte ca dincolo, festivaluri literare la care plătești să vezi autorul”
Publicat: 31/03/2021, 14:06
Actualizat: 31/03/2021, 14:58

Bogdan Hrib, scriitor și editor, a fost pentru a doua oară invitatul Simonei Tănăsescu în cadrul Încotro cartea românească?, eveniment online transmis în direct pe pagina de Facebook Velvet Story și susținut de Gândul.ro, care propune, în fiecare zi de marți, întâlnirea cu un autor român, persoane din industria cărții sau pasionați de lectură. Atacând subiecte interesante, precum târgurile de carte și evenimentele de lansare de carte care s-au mutat în mediul online în ultimul an sau sondajele care îi trimit pe români pe un loc codaș la cumpărarea de carte, discuțiile s-au întins pe aproape două ore, cu participarea activă a celor ce i-au urmărit.

În urma celui mai recent târg de carte, organizat de Libris, Bogdan Hrib a susținut părerea unui coleg autor care spunea „mai bine un târg de carte online decât deloc”. Chiar dacă au fost înregistrate multe vizualizări pentru întâlnirile în direct cu autorii străini sau români invitați în cadrul târgului, Bogdan Hrib menționează că „visez evenimentele ca dincolo, festivaluri literare la care plătești să vezi autorul.”

Abordând subiectul sondajelor, Bogdan Hrib comentează, „Din toată socoteala reiese că sunt un milion trei sute de mii de cititori în România. Eu susțin că sunt mai puțini; acum vreo zece ani erau vreo opt sute și ceva de mii de cititori-cumpărători. Pentru că din nefericire noi nu putem compara toate datele, nu știm exact ce fac bibliotecile județene – care încă mai cumpără carte – care e cantitatea totală de cărți cumpărate și în același timp nu știm nici câte din ele au fost împrumutate și nu știm dacă din cele împrumutate de copii și adulții, aceștia chiar le citesc. Eu nu zic despre aceste sondaje că sunt bune sau sunt rele, nu îmi dau seama, și aici e marea întrebarea: cum facem să promovăm proactiv.”

„Mi se pare că apar niște generații care au nevoie de rețete, care nu mai au nevoie de povești, care au nevoie de cărți de nonficțiune. Care vor să știe cum să fie tineri toată viața, să se îmbogățească repede, să fie fericiți, neapărat, să aibă noroc în dragoste și multe alte sfaturi de genul ăsta. Poate unele sunt bune, dar apar atât de multe cărți… nu mai zic de rețete de antreprenoriat, traduse din autori americani, care mie mi se par riscante pentru cei care le citesc, pentru că nu poți să compari climatul economic. Dar faptul că cititorii au nevoie acum de rețete, de povești mestecate și coroborat cu faptul că producția de film e o explozie teribilă, mă face să cred că oamenii au nevoie de povești gata mestecate, în nonficțiune și film, pentru că în film nu îți mai pui foarte mult imaginația la încercare. A citi o carte înseamnă a-ți imagina ce se petrece în cartea aia și e mai complicat. Poate e o problemă cu cei care nu mai doresc să își exercite imaginația, curiozitatea. Unde se pierde dorința omului de a citi?”

Simona Tănăsescu și Bogdan Hrib au continuat discuțiile și au reușit să atragă atenția urmăritorilor. Evenimentul integral este disponibil pe pagina de Facebook Velvet Story și pe YouTube.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Legea care se va aplica în toată România. Ordin de la UE. Toți românii au...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cristina Cioran victorie în fața lui Alex Drobrescu. Ce a decis instanța
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu