Marina Almășan a lansat cartea cu nr. 18 – „Pe cămilă, prin Tunisia” (Jurnal de călătorie): „Tunisia este o poveste și deopotrivă o poezie”

Marina Almășan a lansat cartea cu nr. 18 – „Pe cămilă, prin Tunisia” (Jurnal de călătorie): „Tunisia este o poveste și deopotrivă o poezie”
Publicat: 09/11/2023, 10:42
Actualizat: 09/11/2023, 10:43

Marina Almășan a lansat cea de-a optsprezecea carte – „Pe cămilă, prin Tunisia” (Jurnal de călătorie) -, iar evenimentul a avut loc luni, 6 noiembrie, la Clubul Diplomatic din București. Alături de realizatoarea TV s-au aflat prieteni, iubitori ai cărților și ai culturii, în general, dar și ambasadorul Tunisiei la București.

Gheorghe Dinică, fost ambasador al României în Tunisia, a declarat că Marina Almășan a realizat un ”lucru extraordinar” prin această carte.

Jurnalul de călătorie „Pe cămilă, prin Tunisia”, prefațată de jurnaliștii Cora Muntean și Adrian Artene, dar și de Constantin Tudor, Însărcinat cu afaceri a.i. la Tunis, îi este dedicat regizorului Luminița Dumitrescu, prietenă de peste 30 de ani a Marinei Almășan. Cartea este ilustrată de Marian Grigore, iar coperta poartă semnătura caricaturistului Costel Pătrășcan.

”Da, Luminița Dumitrescu, această carte îți este dedicată! Nu ești originară din Tunisia, nu ai nicio crescătorie de cămile, nu ești nici superiorul meu sau patronul care-mi plătește leafa, nu există vreo astfel de legătură între tine și gestul meu.

Pur și simplu ești omul cel mai apropiat mie, din TVR. Și unul dintre cei mai apropiați, din viață.

Am 33 de ani împărțiți cu tine, am “crescut” sub ochii tăi și miai fost sprijinul de bază, tot atâția ani, în profesie; ne-am spus mereu cele mai intime taine, ne-am știut bucuriile și tristețile, ne-am enervat împreună și ne-am cocoțat în al nouălea cer împreună, când am clădit izbânzi”, a mărturisit Marina Almășan.

Ia-o pas la pas, cunoaște-o în toate ale sale și vei sfârși prin a te îndrăgosti de ea”

Pentru Marian Almășan, Tunisia este și poezie, dar și poveste, o țară  care trebuie descifrată ”la pas” și care îi face pe vizitatori, în cele din urmă, să se îndrăgostească de ea.

„Tunisia reprezintă istorie, tradiții, Tunisia este o poveste și deopotrivă o poezie, pe care, pentru a o descifra, trebuie să-ți deschizi mintea și sufletul, să nu fii numai dornic de bronz, ci și curios din fire.

Ia-o pas la pas, cunoaște-o în toate ale sale și vei sfârși prin a te îndrăgosti de ea. Iar ea te va aștepta cuminte, în fiecare an în același loc, cu același zâmbet seducător și aceleași brațe deschise”, spune Marina Almășan.

”Mizez pe înțelepciunea oamenilor, indiferent de sângele care le curge prin vine”

Înainte de a lansa cea de-a optsprezecea sa carte, Marina Almășan nu și-a ascuns îngrijorarea, subiectul fiind unul ”sensibil” în contextul tensiunii crescânde din Orientul Mijlociu.

A fost chiar întrebată dacă nu se ”teme” să facă o astfel de lansare de carte, în acest moment, dar a spus că ”mizează pe înțelepciunea oamenilor”.

Subiectul e tare sensibilCa de obicei, mi-am gândit lansarea  pe un show, în care să strecor elemente ale culturii musulmane. Am invitat soliști din această zonă geografică, am o prezentare de parfumuri arăbești, am belly-dance. Și, firește, nenumărate personalități mioritice.

Cineva m-a întrebat dacă nu mi-e teamă să fac această lansare, în aceste zile atât de inflamate. Și parcă mi-a strecurat ceva neliniște în suflet. Mizez, însă, pe înțelepciunea oamenilor, indiferent de sângele care le curge prin vine: culturaarta, până la urmă și turismul, nu trebuie să fie influențate de politic.

Iar popoarele – oamenii simpli, cei ce luptă pentru supraviețuire și duc un trai onest – nu sunt decât niște biete victime ale istoriei. Sper, din toată inimaca România să rămână un loc sigur, care să fie atins cât mai puțin de aripa dezastrelor mondiale”, declara Marina Almășan înainte de eveniment. (alte detalii AICI)

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
E ilegal pentru cei cu CASA la CURTE. Nu poți face asta vecinului. Faci închisoare
Viața la bloc. Cum pot fi diminuate sumele plătite la întreținere
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?