Recomandare de carte. „Bătălia de la Socola” de Cătălin Ioniță – o poveste în care comedia se trezește la spitalul de nebuni

Recomandare de carte. „Bătălia de la Socola” de Cătălin Ioniță - o poveste în care comedia se trezește la spitalul de nebuni
Publicat: 25/09/2020, 14:00

În contextul actual, potrivirea unei cărți de ficțiune cu realitatea curentă poate fi senzațională, tranșantă sau spumoasă. Scriitorul este capabil să stârnească simpatii sau antipatii față de anumite tipologii de personaje, umor la întâlnirea cu situații familiare și interes pentru o latură a vieții mai mult sau mai puțin cotidiene, implicând cititorul într-o poveste vivantă. Să ai parte de o lectură care te captivează nu doar prin alăturarea făcută cu pricepere a unor subiecte solide, ci și cu o fluiditate a acțiunii, un ritm ce incită și uimește, este de departe semnul unei cărți bune. 

Cătălin Ioniţă este un autor cu cel puțin un atu valoros: scrie comedie. Prima lui carte, lansată recent sub numele unei noi edituri – StoryCraft Publishing, deschide orizontul spre apariții promițătoare pe piața de carte românească. „Bătălia de la Socola” se mulează pe genul literar ca o mănușă, ideea de bază și intriga creată venind ca o provocare imposibilă de a nu realiza ilarul momentelor.

Autorul bucură cu un stil unitar, un curs al evenimentelor antrenant și o construcție în care a ascuns multe elemente satirice savuroase. Pentru un debut, atât Cătălin Ioniţă cât și editura au atins așteptările și au ridicat ștacheta cu un prag mai sus.

“Eu sunt Gabi, domnule director. Sunt internat aici. Am venit să vă rog să mă ajutați. Colegul meu Corbu a fost prins de turci. Trebuie să-l eliberați!”

“Ești nebun?”, urlă Spineanu, holbându-se la el. 

Gabi dădu din cap amărât.

“M-au mai întrebat și alții pe aici. Eu nu cred, deși uneori o mai iau razna!”

Acțiunea cărții este la fel de imprevizibilă ca subiectul pe care autorul a ales să îl învârtă pe degete. Pe premisa că un nebun internat la Spitalul Socola este convins că el e Ștefan cel Mare, luând drept inamici turci personalul spitalului și ducând bătălie de convingere cu ceilalți pacienți, povestea crește în intensitate și surprinde cu scene ce țin în balans nebunia și adevărul.

Gabi, personajul principal, alături de „răzeșii” săi se avântă într-o serie de întâmplări care oscilează între amuzament și tragedie, contrastul fiind bine pus în evidență și de antrenarea în poveste a unor personaje cu funcții de conducere și aparent stabile mintal.

Ca un joc de-a șoarecele și pisica, Gabi urmărește să domine asupra Moldovei din nou și să preia puterea începând cu spitalul, dar sabia lui, arma lui de drept, stă sub paza directorului Spineanu. Acesta din urmă, la rândul lui, duce luptă de „supremație” cu mai marii din primărie și minister, neglijând omul în favoarea funcției. Cătălin Ioniţă deschide cartea cu un joc de șah, iar analogia ce reiese dintre piesele jocului și personaje este o metaforă subtilă. Pioni, nebuni, regi și regine compun un cadru fascinant în profunzimea cărții.

“Luați-l!”

Gabi se trezi din reverie înșfăcat de un infirmier, în timp ce al doilea îi înfipse o seringă în gât. Se zbătu puțin, apoi picioarele îl lăsară. Sedativul își făcuse efectul. Îl cărară afară ca pe un sac de cartofi. 

“E sabia mea”, fu ultimul său gând, înainte ca întunericul să-l cuprindă. Își regăsise sabia. Lupta putea să înceapă.

„Bătălia de la Socola” este îmbinarea perfectă dintre ironie, satiră și comedie, scrisă cu o dorință vădită de a încânta cititorul. Mizând pe interacțiunea dintre personaje, dialogul este colorat de un limbaj colocvial, natural, care nu îngrădește atmosfera și trăirile protagoniștilor. Intensă, alertă, neașteptată, povestea curge pe un fir din al cărui traseu nu te poți desprinde. Cătălin Ioniţă nu calcă strâmb, dar dacă „Ștefan cel Mare” va învinge sau cât le va da de furcă personalitatea lui directorului, primarului și celorlalți, rămâne să aflați citind.

Dacă doriți să discutăm despre cărți sau activitatea voastră din domeniul literar, dacă aveți o carte pe care vreți să o prezentăm, acestea fiind publicate în rubrica Gânduri printre cărți, nu ezitați să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail – [email protected] , care să conțină numele și un număr de telefon, precizând în subiect – în atenția Simonei Tănăsescu și Alinei Dinu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat este obligat de instanță să-și plătească soția pentru toată munca depusă în casă,...
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a...
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Mureș a fost prins de polițiști în timp ce îşi viola fiica
Cu EA a înlocuit-o Pescobar pe Larisa Popa! Cine este noul manager de la Taverna...
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Cum a sărbătorit Vladimir Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. Liderul de la...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
Se poate reține PERMISUL PE NEDREPT. Este obligatoriu ca șoferii din ROMÂNIA să știe acest...
Cutremur la Antena 1. Schimbarea e fără precedent
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
„Este un adult cu propriile planuri”. Cum se înțeleg, de fapt, Teo Trandafir și fiica...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Coreea de Nord ar fi trimis Rusiei 7.000 de containere cu echipamente militare