Recomandare de carte. ,,Nostalgia’’, un volum alcătuit din cinci nuvele, scris de Mircea Cărtărescu

Redactor:
Mihaela Ivancica

Mircea Cărtărescu, unul dintre cei mai importanți scriitori români contemporani, a reușit să ducă literatura română dincolo de granițele țării prin intermediul unor opere complexe, care includ proză, poezie, eseistică, publicistică politică și critică literară. Cu o scriitură ce blurează liniile dintre poezie și narațiune, real și fantastic, fiecare dintre cărțile lui Cărtărescu este o incursiune într-un univers oniric, care abia așteaptă să fie descoperit de cititor. 

Literatura cărtăresciană nu își propune să fie ușoară. În schimb, fiecare carte ne conduce fără grabă „în încă o cameră din edificiul de os și hârtie al craniului” scriitorului, care, potrivit lui Andrei Codrescu, are un loc rezervat în constelația marilor scriitori ai literaturii universale, alături de Kafka, Julio Cortázar, Gabriel García Márquez sau Milan Kundera.

,,Nostalgia“, un volum alcătuit din cinci nuvele, publicat inițial în 1989 sub numele de ,,Visul“

Proza bogată accentuează sentimentul de “nostalgie” care a dat viață cărții: Bucureștiul anilor ’80 prind viață pentru cititor: monumentele gotice, străzi vechi, clădiri prăfuite, muzee labirintice, băieți ciudați și fete misterioase. Cărtărescu ne poartă prin nostalgiile sale și ne face să iubim fiecare secundă din această experiență.

,,Nostalgia“ a consolidat poziția lui Cărtărescu ca unul dintre scriitorii fenomen ai perioadei postcomuniste. Cu metafore vii, descrieri atente și extrem de detaliate, volumul scoate în prim plan strălucirea stilistică cu care am ajuns să-l asociem pe Mircea Cărtărescu.

„N-am mai scris niciodată povestiri asemenea celor din Nostalgia, căci ele nu pot fi pastişate, continuate sau dezvoltate. După Arhitectul m-am oprit pentru că nu mai era nimic de spus. Nici n-am mai citit din această carte, am rămas doar cu vaga, dar magica ei amintire. Mi-au rămas jocul fetițelor din REM, stiloul ambiguu din Mendebilul, muzeul Antipa din Gemenii, micul râs de gnom al revolverului din Ruletistul. Dar pentru mine n-a existat cu adevărat niciodată decât o singură carte a mea: cea la care tocmai scriu“, a precizat Mircea Cărtărescu.

Le Monde, despre volumul Nostalgia: „O carte stranie, strălucire bruscă pe firmamentul palid al literaturilor europene“

„Cărtărescu este un Proust psihedelic, un degustător literar al Apocalipsei care, în acelaşi timp, se lasă în voia aromelor delicate ale după-amiezilor din copilărie“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung)

„Nostalgia lui Mircea Cărtărescu este fascinantă, pătimaşă şi neaşteptată – aşa cum poate fi numai literatura adevărată“, a relatat cotidianul Los Angeles Times.

„Creator al unui univers suspendat între vis şi realitate, Cărtărescu este o revelaţie“, a precizat și cotidianul El País.

Mircea Cărtărescu s-a născut pe 1 iunie 1956, în Bucureşti și a absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti în anul 1980. În prezent, este profesor dr. în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti.

Dacă doriți să discutăm despre cărți sau activitatea voastră din domeniul literar, dacă aveți o carte pe care vreți să o prezentăm, acestea fiind publicate în rubrica Gânduri printre cărți, nu ezitați să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail – [email protected] , care să conțină numele și un număr de telefon, precizând în subiect – în atenția Simonei Tănăsescu și Alinei Dinu.

ALERTĂ! Un nou virus extrem de contagios face ravagii în China. Ce este norovirusul şi...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
FOTO. Loredana Groza, apariție interzisă cardiacilor! Rochia scurtă și mulată a lăsat totul la vedere
Cum a murit, de fapt, sponsorul Simonei Halep! Detalii cutremurătoare despre ultimele clipe de viață:...
Veste ȘOC pentru elevi! Se introduce o nouă materie în școli. Despre ce este vorba
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
Marius Tucă s-a vaccinat în direct. Medicul Adrian Marinescu i-a administrat vaccinul gripal
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
Orban șochează! Răspuns tranșant atunci când a fost întrebat dacă se vaccinează anti-covid
ADEVĂRUL despre cauciucurile allseason. Cât de bune sunt, de fapt, pe timp de iarnă
AVEM prospectul vaccinului anti-COVID! Este ŞOCANT: Ce scrie în el
9 simptome ale cancerului pe care bărbaţii nu trebuie să le ignore
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Top 5 beneficii ale cititului!
Inchide